Çok Pratik Mantarlı Kremalı Makarna

✔ Çok Pratik Mantarlı Kremalı Makarna

DİKKAT: Mantar yiyen bir kişide zehirlenme belirtilerinin görülmesi halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Zehirlenmeler konusunda 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezi’nden (UZEM) bilgi alınabilir.

Malzemelerimiz:

  • 250 gram taç makarna,
  • 200 ml krema,
  • 150 gram mantar,
  • 50 gr kaşar peyniri,
  • 1 yemek kaşığı tereyağı,
  • 2 diş sarımsak,
  • yeteri kadar zeytinyağı,
  • yeteri kadar karabiber,
  • yeteri kadar kaya tuzu,

Yapılışı:

Genişçe bir tavada, ısıtılan zeytinyağında sarımsakları ve mantarları kızartın.

Üzerine, kremayı ilave ederek çok az karıştırın.

Sonra üzerine tereyağı, tuz, karabiber ve kaşar peynirini ekleyerek bir taşım kaynatın.

Diğer yanda bir tencerede, bol su kaynatıp içine tuz ekleyin. Makarnayı içine dökerek önerilen pişirme süresine göre dişe gelir kıvamda haşlayın.

Haşlanan makarnayı süzüp, kremalı ve mantarlı karışımın olduğu tavaya aktarın.

Tabaklara alıp, bekletmeden servis edin.

Sağlıklı kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun…👍

✦ ✦ ✦ ✦ ✦

✔ Çayır Mantarı Nedir? Nerede Yetişir?

Çayır mantarı, yenilebilen mantar türüdür. Latince adı “Agaricus Campestris” olan bu mantar, genellikle çayırlık alanlarda yetiştiğinden bu isim verilmiştir. Yaygın olarak toplanabilen değerli ve lezzetli bir mantardır. 

Çayır mantarının halkası beyaz, ince ve belirgindir. Etli kısmı beyaz, bol ve az suludur. Tadı ve kokusu mantarsı ve güzeldir.

Mantarın Özellikleri Nelerdir?

🍄 Çayır mantarının şapkası genelde 5-10 cm çapındadır. Genç mantarlarda bu şapka yarım küre şeklinde, gelişmiş mantarlarda ise konveks şeklindedir. Mantarın üzerinde küçük kahverengi pullar bulunmaktadır.

🍄 Çayır mantarının sapı 3-10 cm boyunda, silindirik yapıdadır. Şapkadan tabana doğru gittikçe incelir.

🍄 Önceleri beyaz olan renk daha sonra dökülen spor tozlarından dolayı açık kahverengidir. Genellikle kirli beyaz yada krem sarısı renktedir. Etli kısmı beyaz, bol ve az suludur. Tadı ve kokusu mantarsı ve güzeldir.

Nerede Yetişiyor ?

🍄 Çayır mantarı Dünya’da yaz sonu yağmurlarından sonra çayırlık alanlarda görülür. Asya, Avrupa, Kuzey Afrika ve Avustralya coğrafyasında bulunan bu mantar Türkiye’de yaygın olarak toplanabilir. 

Genellikle orman içi açıklıklarında, çayır ve meralarda ilkbahar ve sonbahar aylarında görülmektedir. Artvin yöresinde “çayır mantarı” olarak bilinir.  Bazı yörelerde kara dolaman olarak da bilinir.

🍄 Tarlalarda öbekler halinde bulunur. Toplanma mevsimi genel olarak Temmuz-Kasım ayları arasındadır.

🍄 Düzenli olarak alındığında içerisinde bulundurduğu vitaminler sayesinde iştahsızlık, zayıflık, hazımsızlık, beriberi ve sütü kesilen emzikli kadınların sütünün arttırılması gibi rahatsızlıkları giderdiği saptanmıştır.

🍄 Kültür mantarı olarak üretilebilen bir türdür. Ülkemizde bol bol tüketilen ve en çok bilinen mantar olan “Kültür Mantarı” ile aynı familyadan olup, kültür mantarının üretildiği şartlarda üretilebilir.

Lütfen Dikkat!

🍄 Doğadan amatör kişiler tarafından toplanan mantarlar zehirli olabilir. Bu nedenle, sadece profesyonel kişiler tarafından toplanan veya kültür ortamında yetiştirilen mantarları tüketmeyi tercih etmelisiniz.

🍄 Mantar zehri, insanlar için öldürücü özellik gösterir. Bu nedenle doğada bulunan mantarları, internet üzerinde resimlerini gördüğünüz mantarlara benzetip tüketmeniz veya zehirsiz olduğunu düşünmeniz çok ciddi sonuçlara yol açabilir.

“emlaksoruvecevap.com” sitesindeki bu bilgileri kullanarak “asla mantar toplamayın”. Zehirli ve yenilebilen mantarları birbirinden ayırt etmek bazen çok zor olduğundan, yabani mantarlar sadece işini bilen uzmanlar tarafından toplanmalıdır. Amatörce toplanan mantarların tüketiminden kesinlikle kaçınmalısınız.

🍄 Bu sitedeki bütün fotoğraflar ve açıklamalar, sizleri sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Sağlıklı kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun…😅😅😅 

✦ ✦ ✦ ✦ ✦

Mantar yiyen bir kişide zehirlenme belirtilerinin görülmesi halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Zehirlenmeler konusunda 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezi’nden (UZEM) bilgi alınabilir.

🍄 Mantar zehirlenme olayları, kişilerin zehirli ve yenen mantarlar konusunda yeterli bilgisinin olmamasından kaynaklanmaktadır.

🍄 Zehirlenmelerin tedavi merkezlerinden uzak kırsal kesimlerde meydana gelmesi ve zehirlenmeye sebep olan mantarların teşhis edilmesinde yeterli tıbbi laboratuvar ve uzmanın bulunmaması mantar zehirlenmelerinin ölümle sonuçlanmasına neden olmaktadır.

🍄 Ayrıca, yenen ve zehirli mantarları birbirinden ayırt etmeye yaradığı iddia edilen bazı yanlış inanışlar da zehirlenmelere ve yüzlerce insanın ölümüne neden olmaktadır.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok