Mutfak Alışverişini Ekonomik Olarak Nasıl Yaparız?

✔ Mutfak Alışverişini Ekonomik Olarak Nasıl Yaparız?

Her yerde ve her zaman tasarruf yapmak, herkesin üzerinde durduğu ve araştırma yaptığı konu oluyor.

Hem ülkemizde, hem de dünyada israf yapma oranı gerçekten üzücü boyutlara ulaşmıştır. Günümüzde tasarruf yapma, israfı engelleme konusu gündemde oldukça yoğun bir şekilde araştırılıyor.

Tüm insanlığın en büyük problemlerinden birisi, özellikle hiç tartışma götürmeyen gıda israf konusudur. Günümüz bireylerinin/ailelerin gelir artış hızı tüketim miktarını ve özellikle mutfak market alışverişi yapma alışkanlıklarını büyük oranda etkilemiş durumda. İsraf, genellikle ürünlerin fiyat artışlarına da sebep olmaktadır.

Sizlerin de market alışverişi yaptıktan sonra, gerekli olmadığı halde aldığınız birçok ürünle evinize döndüğünüz olmuştur. Bu durum, yemediğiniz birçok gıda maddesinin evde birikmesine ve bozulmasına neden olacağı gibi bütçenizi de olumsuz bir şekilde etkileyebiliyor.

Herkesin kabul edeceği gibi, evde tasarruf yöntemleri öncelikle mutfakta başlar. O zaman, ekonomik mutfak alışverişi yapmak nasıl olmalı sorusunu kendimize sormalıyız.

Kesinlikle İhtiyaç Listesi Yapılmalı

Markette çeşit çeşit duran yiyeceklerin ve diğer ürünlerin kafanızı karıştırmasını istemiyorsanız mutlaka ihtiyaç listesi yapmalısınız. İhtiyaç listesi yapmak, tasarruflu alışveriş için fazlasıyla etkili bir yoludur.

Öncelikli olan ürünlerden başlayarak bir alışveriş listesi hazırlamanız, sizlere tasarrufu mutfak alışverişinde başlamanıza katkı sağlayacaktır. Ayrıca, alacağınız ürünlerin unutulmaması için de faydalı olacaktır.

Ürünlerin Üzerinde/Etiketlerindeki İçeriklerini Okumayı İhmal Etmeyiniz

Ekonomik ve faydalı bir mutfak alışverişi yapmak isteniyorsa, ürünlerin arkasında veya etiketlerinde yazan kısmını mutlaka okuyunuz.

Çünkü içerik bölümünde; besin değerlerinin dağılımını, alerjen maddeleri ve kalori miktarını rahatlıkla görebilirsiniz. Böylelikle içeriğinde alerjinizin olduğu bir madde bulunduran ürünleri almaktan vazgeçebilir ya da kalori hesabı yapıyorsanız bu etiketlere bakarak kararınızı verebilirsiniz. Ayrıca, bu husus diğer ev ve bireysel ihtiyaç ürünleri içinde geçerlidir.

Bu şekilde beslenmenize katmak ve almak istemediğiniz ürünleri alışveriş sepetinizden koymazsınız.

Mutfağınız İçin Bilinçli Market Alışverişi Nasıl Yapılır?

1- Market alışverişine çıkmadan önce yapacağınız yemeği ve mutfağınız için gerekli ihtiyaçların listesini oluşturun. Aldığınız gıdaların son tüketim tarihine dikkat edin. Besin etiketi okuma alışkanlığı edinin.

2- Aç karnına alışverişe çıkmayın. Mevsimine göre sebze ve meyve tüketmeye özen gösterin.

3- Tavuk alacağınız zaman en yağsız kısmı olan göğüs bölümünü tercih edin. 

4- Balık alırken renginin parlak olmasına, dokunduğunuzda dokunun hemen yerine dönüyor olmasına dikkat edin.

https://yemekciyiz.net/

5- Dondurulmuş gıdaları tercih ederken içeriğinde yüksek miktarda bulunan tuz ve şeker içeriğine dikkat edin.

6- Açıkta satılan peynir hijyenik koşullarda üretilmediği ve denetimden geçmediği için sağlığınızı tehdit eden mikrobiyolojik açıdan büyük risk taşımaktadır.

7- Şarküteri bölümünde satılan salam, sosis, pastırma, sucuk, hindi jambon gibi ürünler, vücudumuz için zararlı olan nitrit ve nitrat gibi katkı maddeleri içerdiği için bu gibi ürünlerden uzak durun.

8- Tahıl grubunda öncelikli olarak çok fazla işlem görmemiş tam tahıllı, çavdarlı ekmek ya da yulaf gibi ürünleri tercih edin.

Alınan Ürünleri Nasıl Korumalıyız?

Bilinçli şekilde gıda alışverişi yapılmayan evlerde, sebze ve meyveler çürümeye, ekmekler bayatlamaya başlar. Tahıl ürünleri ise, son kullanma tarihi geçtikten sonra böceklenme ihtimali her zaman vardır.

Bu gibi durumlar da gıda israfına ve daha fazla gereksiz gıda alışverişi yapmamıza neden olur. Elbette öncelikli olan, evde yaşayan kişi sayısına göre alışveriş yapılması gerektiğidir.

Evde bulunsun diyerek bol bol aldığınız yiyecekler varsa, onlar nasıl saklanmalı. Bu ürünlerin nasıl saklanması gerektiğini iyice öğrenmelisiniz. Bu sayede hem tasarruf edip, hem de evinizdeki gıda israfını da önlemiş olursunuz.

Örnek verecek olursak;

– Evinizdeki ekmekler hızlı bir şekilde bayatlıyorsa, öncelikle içindeki nemi koruması açısından onları streç filme sararak ekmek kutusunda saklayın. Yine de istediğiniz sürede taze kalmıyorlarsa derin dondurucuda saklamayı deneyebilirsiniz. 

– Un ve bakliyat ürünlerini; serin, kuru ve karanlık bir ortamda, cam, ağzı vakumlu, hava geçirmeyen kavanozlarda saklayabilirsiniz. 

Alışverişiniz İçin Kampanya ve İndirimleri Takip Ediniz

Market alışverişi haftalık olarak yapıyorsanız, büyük marketlerin yaptığı indirim ve kampanyaları takip etmeye özen gösteriniz. Marketlerin haftanın belli günlerinde yaptığı indirimleri ve kampanyalar daha ekonomik bir şekilde market alışverişi yapmanıza faydalı olacaktır.

Market ve markaların sunduğu ekonomik ürün paketlerine de mutlaka göz inceleyin. Gerek gramaj, gerekse de fiyatı açısından fırsat sunan bu ürünler, market alışverişlerinde tasarruf yapmanızı kolaylaştıracaktır.

Her Zaman Sezon Ürünleri Alınız

Özellikle gıda ve diğer ev ihtiyaç ürünleri alınırken dikkat etmeniz gerekenlerin başında, özellikle gıda ürünlerinin mevsiminde alınmasıdır.

Buna dikkat edilmesi halinde ev ekonominiz için oldukça katkısı olacaktır. Mevsiminde olmayıp satışa sunulan sebze ve meyveler yeterli derecede üretimi olmadığı için diğerlerinden çok daha pahalı olur.

Kışın yaz meyvelerini, yazın ise kış meyvelerini özleyerek satın almak isteyebilirsiniz. Ancak, unutmamak gerekir ki her şey zamanında güzel ve çok daha ekonomik oluyor. 

Sizlere bilinçli bir tüketici olarak mutfak alışverişlerinizde tasarruf yapıp, gıda israfını önlemeniz için günlük hayatta kolayca uygulayacağınız birkaç öneride bulunmak istedik.

Sağlıklı kalmanız dileğiyle…

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok