Engelsiz Üniversite Ödüllerini Almaya Hak Kazananlar

✔ 2021 Yılı Engelsiz Üniversite Ödüllerini Almaya Hak Kazananlar

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) son yıllarda “Engelsiz Erişim ve Engelsiz Eğitim” çalışmalarıyla yükseköğretim kurumlarını tüm öğrenciler için erişilebilir kılmaya yönelik adımlar atmıştır. Fiziki mekan düzenlemelerinin ve kapsayıcı tasarımın yanı sıra, yıllarca göz ardı edilmiş eğitim programlarının erişilebilirliği ve sosyokültürel faaliyetlerde erişilebilirlik konularını ele almış ve özendirici çalışmaların dışında bir takım standartlar getirerek takipçisi olmuştur.

YÖKSİS verilerine göre 51.647 engelli öğrenci bulunmaktadır. Bu öğrencilerin 27.782’si önlisans, 23.581’i lisans, 236’sı yüksek lisans ve 48’i doktora düzeyinde eğitim görmektedir. Öğrencilerin %89’u açıköğretim programlarında yer almaktadır.

 Tüm engel grupları için çalışmalar yapılıyor:

YÖK tarafından yapılan açıklamada ; “Fiziksel engelli ve görme engelli öğrencilerimizin diğer gruplara göre yükseköğretime erişimi görece daha yüksektir. Yükseköğretim Kurulumuz son yıllarda almış olduğu kararlarla işitme engelli veya otizm spektrum bozukluğu gibi farklı gereksinimleri olan öğrencilerimizi de yükseköğretime kazandırmayı hedeflemektedir.

 Kapsayıcı tasarım ve fiziki mekanların erişimi konusunda epey yol katedilmiş olmasına rağmen, maalesef eğitimde erişilebilirlik konusunda yapılan çalışmalar henüz istenilen seviyeye ulaşmamıştır. Özel gereksinimi olan öğrencilerimizin tüm derecelerde ve özellikle de lisansüstü seviyede eğitime kazandırılmaları örgün eğitimin erişilebilir kılınması durumunda mümkün olacaktır. 

Bir programın görme engelli bir birey için erişilebilir kılınması ile otizm spektrum bozukluğu olan bir bireye erişilebilir kılınması farklılık arz etmektedir. Bunun için farklı engel gruplarının gereksinimlerine yönelik farklı tedbirler alınması gerekmektedir.” denilmiştir.

https://yemekciyiz.net/

Her yıl “Engelsiz Üniversite Ödülleri” verildiği ifade edilen açıklamanın devamında “Üniversitelerimizde tüm öğrencilerimizin kampüs yaşamına kazandırılması amacıyla başlayan çalışmalar sonucunda yüzlerce kriter belirlenmiş ve bu kriterler teşvik edici olmak üzere ödüllerle ilişkilendirilmiştir.

İlki 2018 yılında verilen Engelsiz Üniversite Ödülleri, üniversitelerimizi fiziksel mekânlarda, eğitimde ve sosyokültürel faaliyetlerde erişilebilir kılmak için özendirici, teşvik edici olmuş ve pek çok üniversitemiz bu konuda komisyonlar oluşturarak çalışmalarına hız kazandırmıştır.

Bu ödüllerin alınabilmesi için yüzlerce maddeden oluşan kriterler hedef olarak gösterilmiş ve çalışmaların yıl içerisine yayılarak süreklilik kazanması da sağlanmıştır.

Ödüllerin ilk verildiği 2018 yılında 41 üniversiteden 318 başvuru var iken 2020 yılında bu sayı 116 üniversiteden 841’e yükselmiştir.” denilmiştir.

“Engelsiz Üniversiteler Ödül Töreni”, Kovid-19 salgını dolayısıyla bu yıl yine video konferans yöntemi ile gerçekleştirildi.

2021 Engelsiz Üniversiteler Ödül Töreni’ne Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, YÖK Engelli Öğrenci Çalışma Grubu Yürütücüsü ve YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan, YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri, bütün üniversitelerin rektörleri, en çok ödül alan üniversitelerin rektörleri / ilgili rektör yardımcıları / engelli öğrenci birim sorumluları ve ödüllerin değerlendirilmesinde katkı sağlayan panelistler katıldı.

Ödül almaya hak kazanan üniversiteleri görmek için tıklayı​nız.

Engelsiz Üniversite Ödülleri’ne ilişkin genel bilgilendirme ​için tıklayınız.

2021 Engelsiz Üniversite Ödülleri aday üniversiteleri görmek için tıklayınız​.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok