Konutlarda Enerji Tasarrufu Nasıl Yapılabilir?

  • Güncelleme: 29.12.2021

✔ Konutlarda Enerji Tasarrufu Nasıl Yapılabilir?

Enerji tasarrufu, üretimde, konforumuzda ve iş gücümüzde herhangi bir azalma olmadan enerjiyi verimli kullanmak, israf etmemektir. Aynı işi, daha az enerji kullanarak yapmaktır.

Türkiye’de tüketilen enerjinin yaklaşık %30’u konutlarda tüketilmektedir. Konutlarda tüketilen enerjinin büyük bölümü, kış aylarında binaların ısıtılması, yaz aylarında da soğutulmasında kullanılıyor.

1 Ocak 2011 tarihinden sonra inşaat ruhsatı alınan binaların dış cephe yalıtımları yapılmış durumdadır. Alınacak bazı önlemlerle faturalarda %40’a kadar tasarruf gerçekleştirmek mümkündür.

Türkiye’deki binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine göre, bina alım-satım ve kiraya verme işlemlerinde enerji kimlik belgesi (EKB) aranması şartı 1 Ocak 2020’de başlayacaktır.

Türkiye’deki binalarda “Enerji Performansı Yönetmeliği”ne göre, bina alım-satım ve kiraya verme işlemlerinde enerji kimlik belgesi (EKB) aranması şartı 1 Ocak 2020’de başlayacaktır.

Ev ve iş yerlerinde yüksek faturalardan kurtulabilmek ve israf etmeyi önlemek için alabileceğimiz bazı önlemlerimiz şunlar olabilir.

1 – Binanın yalıtımı mutlaka yaptırmalıdır. Bu işlem, enerji tüketiminde %40’a kadar tasarruf sağlayacaktır.

2 – Çift cam veya ısıcam olan pencereler, ısı kaybını yarı yarıya düşürür. Ayrıca, pencere ve kapılardaki sızdırmazlık ısı kaybını azaltır. Böylelikle %15’e yakın tasarruf sağlanabilir.

3 – Isı kayıplarının en fazla olduğu noktalardan biriside radyatör arkalarıdır. Radyatör arkalarına ısı yalıtım levhaları yerleştirmek, önemli miktarda ısı kaybını önler ve doğal gazda tasarruf sağlar.

4 – Kalorifer tesisatının dağıtım ve toplama borularına yalıtım yapılması doğal gaz tüketimini azaltır.

5 – Radyatörlerde termostatik vana veya oda termostatı kullanımı odaların normal değerlerden daha fazla ısınmasını ve enerji kaybını önler. Yüzde %30’a yakın tasarruf sağlar.

6 – Bazı petekleri kapatmak veya evden ayrılırken kombiyi kapatmak doğru bir yöntem değildir. Bunun yerine, kombinin daha düşük sıcaklıklarda çalıştırılarak evin gün boyu sabit ısıda tutulması daha verimli olur. Kombinin ayarının 40-50 derece arasında olması yakıt tüketimini azaltır.

https://yemekciyiz.net/

7 – Kombinin sıcak su kullanılan alanlardan (banyo ve mutfak) en fazla 6 metre mesafede olması, sıcak suyun çabuk ulaşmasını sağlar. Mesafe uzadıkça doğal gaz tüketimi artar.

8 – Verimli kullanımda oda sıcaklığının 20 derece olduğunda ve her 1 derecelik farkın yakıt tüketiminde %6 tasarruf sağlayacaktır.

9 – Peteklerin üstünü, yanını, sağını ve solunu eşyalarla kapatmayacak şekilde dekore etmek önemlidir. Koltuk ve kanepe gibi eşyaların radyatörden en az 25-30 cm açıklıkta olmasına dikkat edilmelidir.

10 – Kombinin bakımı ihmal edilmemeli. Su basınç ayarının 1,5-2 bar arasında olmasına dikkat edilmelidir.

11 – Beyaz eşya alırken enerji verimliliğine uygun modeller seçilmelidir.

12 – Bulaşık ve çamaşır makinesi tam dolu halde çalıştırılmalıdır.

13 – Televizyon, bilgisayar gibi ev aletleri kumanda yerine güç düğmelerinden kapatılmalıdır.

14 – Buzdolabının, diğer beyaz eşyalardan uzak olmasına dikkat edilmeli. Fırın ve bulaşık makinesi gibi eşyalar çalışırken ısı yayar ve bu buzdolabının ısınmasına neden olur. Bu durumda soğutma işlemi için daha fazla enerji tüketimine neden olur.

15 – Çamaşırlar nemli iken ütülenmelidir. Buhar ayarlı ütü kullanılmalı ve ütüleme işlemi bitmeden 5 dakika evvel fişi prizden çıkarılmalıdır.

16 – Elektrik süpürgesinin torbası sık sık değiştirmelidir.

17 – Fırınlarda gerekli olmadıkça ön ısıtma yapılmamalı ve kapağı sık sık açıp kapatılmamalıdır.

18 – Güneş enerjisinden azami fayda sağlanmalıdır. Kontrollü aydınlatmalar, tasarruflu ampuller ve led aydınlatmaları tercih edilmelidir.

19 – Şarj aletleri, prizlerde bırakılmamalı ve boşta takılı olduklarında enerji tükettikleri asla unutmamalıdır.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı test-yemek-aof-aof-2-1.png

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok