Enerji Kimlik Belgeli Bina sayısı 1 Milyona Ulaştı

✔ Enerji Kimlik Belgeli Bina sayısı 1 Milyona Ulaştı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, binalarda Enerji Kimlik Belgesi (EKB) uygulamasının başladığı 2011’den bu yana 1 milyon yapı için belge alındı. 2011’den itibaren 200 bini mevcut, 800 bini yeni olmak üzere 1 milyon bina için Enerji Kimlik Belgesi alındı.

Geçen yıl 165 bin binaya Enerji Kimlik Belgesi verilirken, bu yılın ilk haftasında belge alınan bina sayısı 10 bini aştı.

Enerji Kimlik Belgeli Bina Sayısında İstanbul İlk Sırayı Aldı

Enerji Kimlik Belgeli binalar il bazında değerlendirildiğinde, ilk sırada İstanbul yer aldı. İstanbul’da 180 bin Enerji Kimlik Belgesi’li bina bulunuyor. İkinci sırayı 100 bin bina ile Ankara, üçüncü sırayı 75 bin bina ile İzmir alıyor.

Bina Sayısına Göre Sıralama

En çok Enerji Kimlik Belgesi’li binaya sahip diğer iller ise Bursa (45 bin), Antalya (40 bin), Kocaeli (38 bin), Muğla (33 bin), Konya (30 bin) ve Eskişehir (28 bin) oldu.

1 Ocak 2011 tarihinden sonra yapılan binalar için yapı kullanma izin belgesi alınması aşamasında Enerji Kimlik Belgesi’nin ilgili idarelere sunulması, enerji performans ve sera gazı salınım sınıfının da en az C olması zorunlu hale getirildi.

Mevcut binalarda 2 Mayıs 2017’den itibaren alınması zorunlu hale getirilen Enerji Kimlik Belgesi için sınıf zorunluluğu bulunmuyor.

Enerji Kimlik Belgesi’de yapıların enerji sınıfları A, B, C, D, E, F ve G olarak gösteriliyor. A sınıfı en verimli, G sınıfı ise en düşük verimli seviyeyi ifade ediyor.

https://yemekciyiz.net/

Belgeler Kaç Yıl Geçerli

10 yıl geçerliliği bulunan bu belgelerde binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırmasının yanı sıra yapının enerji tüketimine etki eden sistemlere, bileşenlere ve yalıtımına ilişkin bilgiler yer alıyor.

Bugüne kadar hazırlanan Enerji Kimlik Belgelerinin yaklaşık 3 bini A sınıfı, 272 bini B sınıfı ve 677 bini C sınıfı enerji performans değerlerinde bulunuyor. Binalarda A sınıfı yüzde 60, B sınıfı yüzde 35-50, C sınıfı ise yüzde 25-35 enerji tasarrufu sağlıyor.

Zorunlu Olmayan Binalar

Sanayi alanında ve işletme faaliyetinde kullanılan binalar, yapımı üzerinden 2 yıldan az süre geçmiş binalar ve toplam kullanım alanı 50 metrekare ve daha az olan binalar için Enerji Kimlik Belgesi alma zorunluluğu bulunmuyor.

Söz konusu belge, Bakanlık kontrolünde 7 bin Enerji Kimlik Belgesi uzmanı, 5 bin 400 firma tarafından veriliyor.

Elektrik Faturalarını Etkiliyor

2010 yılı öncesi yapılmış bir bina için yıllık 1000 lira enerji faturası ödenirken, C sınıfı ve daha iyi seviyedeki binalarda bu rakam 400-750 liraya kadar düşüyor.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı test-yemek-aof-aof-3-1.png

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok