Brüt Kiranın Anlamı Nedir? Stopaj Hangi Kiralamalarda Var?

✔ Brüt Kiranın Anlamı Nedir? Stopaj Hangi Kiralamalarda Var?

Konutların ya da iş yerlerinin kullanımı, kiraya verilirken bir tutar belirlenir ve bu tutara göre kira sözleşmesi yapılır.

Vergilendirme noktasında ise, net ve brüt kira adı ile iki farklı sisteme göre hareket edilir.

Eğer kiralanan yapı konut değerine sahipse ödemeler “net kira bedeli” kriterine göre gerçekleştirilir. Bunun için de kira sözleşmesinde belirlenen tutar üzerinden hareket edilir.

Sözleşmede konutun, ticari bir amaç ile kiraya verme gibi bir durum var ise brüt ve net kira ayrımına gidilmesi gerekir. Bunun nedeni ise Gelir Vergisi ile alakalı olan kanundur. 

Ödenmesi gereken kira stopaj vergisi gereği, stopaj tutarı ile net kiranın hesaplanarak bulunması gerekiyor.

Brüt kira oranı nedir?

Brüt kira, belli bir oran üzerinden belirlenir. Buna göre herhangi bir işletme için oluşturulmuş olan mevcut kira sözleşmesindeki bedel, brüt kira olarak tanımlanır.

Adı geçen bu bedelin üzerinden % 20 gibi bir kesinti yapılmalıdır. Uygulama da bu oran bazından olmaktadır. Stopaj vergisi konusundaki uygulamada tüm sorumluluk kiracıya aittir.

Brüt kira nasıl hesaplanır?

Brüt kira hesaplama işlemleri çok zor değildir. Net olarak tanımlanan kira üzerinden brüt kirayı çok kolay bir biçimde hesaplayabilirsiniz. Net kira ile brüt kirayı bulabilmek için ilk olarak mevcut net kira bedeli üzerinden 0,80’e bölmek gerekmektedir.

Bunun sonrasında ortaya çıkan sonuç, brüt kirayı ifade etmektedir. Brüt olan kiranın % 20’lik bölümü ise stopaj olarak belirlenmiştir.

Brüt kira hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir?

1- Brüt kira ev kiralarında yoktur. Buna göre ev kiralaması sırasında oluşturulan sözleşmede, net ya da brüt kira gibi bir ayrım yapılmaz. Kira sözleşmesinde açık bir biçimde yazılmış olan kira bedeli, net kira anlamına gelmektedir.

https://yemekciyiz.net/

2- Brüt kira sadece iş yerlerinin kiralanmasında vardır. Eğer mevcut gayrimenkul kiralanırken mesken özelliği göz önünde ise yapılan olan sözleşme gereği, kira bedelinde hiçbir kesintiye gidilmez. Ayrıca kira bedeli, mülkün sahibi olan kişiye ödenmektedir.

3- Fakat gayrimenkul iş yeri olarak kiralandığı zaman net ve brüt kira ayrımı söz konusu olabilmektedir. Zaten bu durum sözleşmede açık bir biçimde ifade edilmelidir. Buna göre sözleşme içinde ifade edilmiş olan kira bedeli, brüt kira olarak tanımlanır.

4- Böyle bir durumda kiranın ödenmesi esnasında % 20’lik bir bölüm kesilir. Bunun sonrasında ise % 80, kiralayan kişiye ödenmektedir. %20 ise stopaj vergisi olarak maliyeye ödenmek zorundadır.

5- Eğer sözleşme içinde kira bedeli net olarak ifade ediliyorsa, yukarıda bahsedilen hesaplama işleminin yapılması gerekmektedir.

İşyeri kiralayan ya da sahip olduğu gayrimenkulü, işyeri olarak kiraya veren kişilerin brüt kira hakkında bu işlemleri bilmesi şarttır.

Brüt Kira Tutarından Stopaj Hesaplaması ( Brüt Kira Tutarı 1.000.- TL.)

Brüt Kira X 0.20 = Stopaj tutarı

1000.- X 0.20 = 200.- TL (ödenecek kira stopajı)

1000 – 200 = 800.- TL. (ödenecek net kira tutarı)

Net Kira Tutarından Stopaj Hesaplaması (Net Kira Tutarı 800.- TL.)

Net Kira X 1.25 = Brüt kira tutarı

800.- TL X 1.25 = 1.000.- TL. (Brüt kira tutarı)

Brüt Kira – Net Kira = Ödenecek Stopaj Tutarı

1.000.- TL – 800.- TL = 200.-TL (Ödenecek Stopaj Tutarı)

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı test-yemek-aof-aof-2-1.png

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok