Kapıcılık Sözleşmesi Örneği

  • Güncelleme: 23.05.2023

✔ Kapıcılık Sözleşmesi Örneği

Kapıcılarla imzalanan kapıcı sözleşmesi, hem bir “Hizmet akdi”, hem de “İş akdi” olarak nitelendirilir. Kapıcı hizmet sözleşmesinde; işveren ve işçinin ad ve soyadları, yapılacak iş, işverenin adresi, süresi belirli sözleşmelerde sözleşmenin süresi, ücret, ödeme şekli ve zamanı, var ise tarafların ileri sürdükleri özel şartlar, hizmet akdinin yapıldığı gün ve tarafların imzalarının bulunması gerekiyor.

Konut Kapıcıları Yönetmeliğinin 6, 7,8, 9, 10, 11 ve 12 maddesine göre kapıcıların iş sözleşmesinde zorunlu olarak bulunması gereken hususlar:

İş Sözleşmesi ve Çalışma Koşulları (KONUT KAPICILARI YÖNETMELİĞİ)

  • (Resmî Gazete Tarihi: 03.03.2004 – Sayısı: 25391))

Kapıcı İş Sözleşmesi

Madde 6 — Kapıcı ile yapılan iş sözleşmesinde;

İş sözleşmesinin türü ve çalışma biçimi ile işveren ve işyeri adı ve adresi, kapıcının kimliği, işe başlama tarihi, yapacağı işler, temel ücreti ve varsa ücret ekleri, ücret ödeme şekli ve zamanı, çalışma süresi ve ara dinlenmesi, varsa özel hükümler, düzenleme tarihi ve tarafların imzası hususlarının bulunması gerekir.

Çalışma Süresi ve Ara Dinlenmesi

Madde 7 — Çalışma süresi genel olarak haftalık 45 saattir. Bu süre çalışma biçimine göre sözleşme ile azaltılabilir. Ayrıca, İş Kanununun 63 üncü maddesindeki süreyi aksatmamak koşuluyla yoğunlaştırılmış çalışma ilişkisi de kurulabilir. Çalışma süresi, kapıcının işte geçirdiği zamandır. Kapıcı konutu tahsis edilmiş işyerinde çalışma biçimine göre günlük çalışma süresi en çok dörde bölünebilir. Ara dinlenmesi çalışma süresinden sayılmaz.

Çalışma saatleri, yaz ve kış saat uygulamaları ve iklim şartları dikkate alınarak düzenlenebilir.

Ücret Ödemesi

Madde 8 — Konut kapıcısına İş Kanunu hükümlerine göre ücret ödenir.

Hafta Tatili

Madde 9 — İş Kanunu ile sözleşme hükümlerine göre hafta tatili verilir.

Genel Tatil ve Ücreti

Madde 10 — 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunda yer alan tatil günlerinde, kapıcının çalıştırılıp çalıştırılamayacağı iş veya toplu iş sözleşmelerinde belirlenir.

Bu günlere ilişkin ücretler, İş Kanununun 47 nci maddesine uygun olarak ödenir.

Yıllık Ücretli İzin

Madde 11 — Kapıcıya İş Kanunu hükümlerine göre yıllık ücretli izin kullandırılır.

Geçici Kapıcı

Madde 12 — Kapıcı yıllık ücretli izin, hastalık izni veya tatil günlerinde görevinden ayrıldığında yerine geçici kapıcı çalıştırılabilir.

Geçici kapıcıya asgari ücretin altında ücret ödenemez.

Kapıcı iş sözleşmesinde hangi bilgiler yer almalıdır?

Bir iş sözleşmesinde bulunması gereken temel bilgiler ve hususlar neredeyse her işçi için aynı olsa bile, Konut Kapıcıları Yönetmeliğinde özel birtakım hükümler getirilmiştir. Buna göre kapıcı iş sözleşmesinde asgari olarak aşağıdaki bilgilerin yer alması gerekir:

  • İş sözleşmesinin türü ve çalışma biçimi
  • İşveren ve işyeri adı ve adresi
  • Kapıcının kimliği
  • İşe başlama tarihi
  • Yapacağı işler
  • Temel ücreti ve varsa ücret ekleri
  • Ücret ödeme şekli ve zamanı
  • Çalışma süresi ve ara dinlenmesi
  • Varsa özel hükümler
  • Düzenleme tarihi
  • Tarafların imzası

Kapıcının görevleri iş sözleşmesinde neler olmalıdır?

Kapıcının görevlerinin neler olduğu Konut Kapıcıları Yönetmeliğinde yazılmıştı. Bu yönetmeliğin 5’inci maddesine göre kapıcıların görevleri şunlardır:

  • Yöneticinin talimatı doğrultusunda konutun kaloriferini zamanında yakmak ısıyı ayarlamak ve söndürmek
  • Hidrofor ve benzeri araçları çalıştırmak
  • Anataşınmazın ortak yerlerini ve tesislerini temiz bulundurmak, demirbaşlarını, araç ve gereçlerini, düzenli, bakımlı ve işler şekilde tutmak
  • Kendisine ayrılan konutu başka amaçlarla kullanmamak, konutu korumak, kendisi veya ailesinden birisinin konuta vereceği zarar ve hasarları karşılamak
  • Yöneticinin talimatı çerçevesinde konutun güvenliğini sağlayıcı önlemleri almak
  • Belirlenen saatlerde servis hizmetlerini görmek, çöpleri toplamak, bahçe düzenlemesi ve bakımını yapmak
  • Verilen eğitimlere uygun davranmak ve koruyucu malzemeyi kullanmak
  • İş veya toplu iş sözleşmesinde belirlenen diğer görevleri yerine getirmek

İşte bu maddenin son fıkrasında da ifade edildiği üzere “İş veya toplu iş sözleşmesi ile diğer görevler tanımlamak” da mümkündür.

O halde yukarıda yer alan hükümlerin dışında kapıcıya özel bir görev vermek isteyen bir kat malikleri kurulu, bunu iş sözleşmesine mutlaka yazmalıdır.

Kapıcının işvereni kim?

Kapıcı bir işçi olduğuna göre, bir de işvereninin olması gerekir. İşte kapıcının işvereni kat malikleri kuruludur. Kat malikleri kurulu iş sözleşmesinin tarafı olarak sözleşmeyi yapabileceği gibi, bu yetkisini yöneticiye de verebilir.

Konut Kapıcıları Yönetmeliğinin 4’üncü maddesine göre; İşverence kendisine yazılı yetki verilmesi koşulu ile iş ve toplu iş sözleşmesi yapmak, değiştirmek ve feshetmek yetkisi “yönetici”ye de ait olabilir.

Ancak yöneticinin kapıcı ile iş sözleşmesini yapması ve imzalaması, onu işveren yapmaz. İşveren yine ve her halde kat malikleri kurulu olacaktır.

Kapıcı ile Sözleşme Yaparken Kat Maliklerinin Onayı Gerekli mi?

Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 34. maddesine göre sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü olan apartman veya sitelerde yönetici atanması zorunludur. 38. maddeye göre ise yönetici, kat maliklerine karşı aynen bir vekil gibi sorumludur. Seçilen yönetici kat maliklerini temsilen işlemler yapar ve onlar adına hareket eder.

https://yemekciyiz.net/

Yöneticilik esnasında yapılan ve sorumlu olunan konulardan biri de apartman veya sitelerde görevlendirilecek personelin temin edilmesi ve kat malikleri adına onlarla sözleşme yapılmasıdır. Nitekim Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 35. maddesi uyarınca kat malikleri kurulunca verilen kararların yerine getirilmesi ve anagayrimenkulün gayesine uygun olarak kullanılması, korunması, bakımı ve onarımı için gereken tedbirlerin alınması da yöneticinin görevleri arasındadır.

Kapıcılar apartman ve sitelerdeki en temel görevli grubunu oluşturur. Tabir yerindeyse kapıcı olmayan apartman ve site sayısı yok denecek kadar azdır. Dolayısıyla personel denilince akla ilk gelen grup kapıcılardır. Yöneticilerin de kat malikleri adına sözleşme yaptıkları en önemli personel kapıcılardır.

Konut Kapıcıları Yönetmeliği’nin 4. maddesinin ilk fıkrasının a bendi uyarınca yöneticiler, işverence kendisine yazılı yetki verilmesi koşulu ile kapıcı ile iş ve toplu iş sözleşmesi yapmak, değiştirmek ve feshetmek yetkisine sahiptir.

Bu düzenleme kat maliklerinin kapıcı adayı ile yönetici arasında sözleşme yapılabilmesi için açık yetkilendirme olması gerektiği hususunda bir kanaat oluşturmaktadır.

Yargıtay (Yrg.9.HD, E.2009/5694, K.2011/8900, T.28.03.2011) vermiş olduğu bir kararda; “yazılı yetki olmadığı durumlarda kapıcı ile yönetici arasındaki sözleşmenin geçersiz olacağını söylemek doğru olmaz. Konutun maliki ya da ortaklarının yazılı yetki vermedikleri halde kapıcılık hizmetlerinden yararlanmaları kapıcılık sözleşmesine onay verildiği anlamındadır.” şeklinde değerlendirme yapmıştır.

Bu durumda kat maliklerinin yöneticinin sözleşme yaptığı bir kapıcıya onay vermese dahi hizmetlerden yararlanmaya devam etmesi durumunda onay verdiklerinin kabul edilmesi gerektiği düşünülebilir. Yöneticinin sözleşme tanzim ettiği kapıcıdan hizmet almaya devam eden ve yapılan sözleşmeye itiraz etmeyen kat malikinin bu kapıcıyı kabul ettiği dikkate alınmalıdır.


Kapıcılık Sözleşmesi Örneği

  • İŞVEREN : Apartman bağımsız daire malikleri (Adları, Soyadları) 
  • YÖNETİCİ : Kat malikleri adına (Adı ve Soyadı) 
  • İŞYERİ : …………………………..Apartmanı/Sitesi 
  • ADRESİ :  ………………………… …………. ………… …………………………. 
  • KAPICI Adı ve soyadı :  …………………………………. 
  • Doğum tarihi :  …………………………………. 
  • Baba adı :  ……………………………….. 
  • Adresi : ……………………………….

YAPILACAK İŞ: 

Kapıcı; kat maliklerinin birlikte konut olarak kullandıkları gayrimenkulün müşterek yerlerinin, müştemilatının temizliğini yapmak, ortak yerlerin genel anlamda gözetimini sağlamak, çöpleri toplamak, kış aylarında kaloriferi yakmak,  bahçenin bakım ve sulama işlerini yapmakla görevlidir.

İŞE BAŞLAMA TARİHİ : ……………………………… 

SÖZLEŞMENİN SÜRESİ : ……………………………. 

ÜCRET : Aylık ………………………. YTL. 

ÜCRET ÖDEME ZAMANI : Her ayın ……’ine kadar ödenir. 

KAPICI KONUTU : Kapıcı; kapıcı dairesinde kira ödemeden oturacaktır. 

KAPICI KONUTUNUN ELEKTRİK-SU GİDERİ : Depozitoları ilgili idarelere kapıcı tarafından yatırılarak, elektrik ve su giderleri kendisi tarafından ödenecektir.

ÇALIŞMA SAATLERİ : Günde 7, 5 haftada toplam 45 saat çalışılacaktır.

YAZ AYLARINDA : 07.30 – 10.30 (3 saat çalışma) 10.30 – 14.00 (Ara dinlenmesi) 14.00 – 15.30 (1, 5 saat çalışma) 15.30 – 17.00 (Ara dinlenmesi) 17.00 – 20.00 (3 saat çalışma) 

KIŞ AYLARINDA : 06.00 – 10.00 (4 Saat çalışma) 10.00 – 11.30 (Ara dinlenmesi) 11.30 – 12.30 (1 saat çalışma) 12.30 – 17.00 (Ara dinlenmesi) 17.00 – 19.00 (2 saat çalışma) 19.00 – 22.30 (Ara dinlenmesi) 22.30 – 23.00 (0, 5 saat çalışma)

Kapıcı, iş saatlerinden sayılmayan ara dinlenmelerinde tamamen serbesttir. Kapıcı, ara dinlenmelerinde kat malikleri veya yerlerine kaim kişilere hizmet görmek zorunda değildir. Buna rağmen kendiliğinden böyle bir çalışmada bulunduğu takdirde fazla mesai yaptığını iddia edemez. Kat malikleri kurulu veya onlar adına yönetici; yukarıda belirtilen çalışma saatlerinin başlama ve bitme zamanlarını bir hafta önce bildirmek kaydıyla değiştirebilir.

HAFTA TATİLİ : Kapıcı ……………………….günü hafta tatilini kullanır.

GENEL TATİL : Kapıcı genel tatillerde çalışır, ancak bu günlerin ücreti % 100 zamlı ödenir. 

YILLIK İZİN : Kapıcı, 1475 sayılı iş kanununda belirtilen süre dahilinde yöneticinin belirteceği tarihte yıllık ücretli izin kullanır.

 DENEME SÜRESİ : İşe başlama tarihinden itibaren 1 aydır.

ÖZEL ŞARTLAR : ………………………………………. ………………………..(Kapıcının hafta tatili, yıllık izini,  mazeret izini gibi hususlarla; raporlu ve yıllık izinli, mazeret izinli olduğu sürelerde kapıcılık hizmetinin nasıl temin edileceği;bu hizmetin dışarıdan geçici işçi temin edilerek mi veya gider makbuzu tanzim edilerek kapıcının eşine veya 18 yaşını bitirmiş çocuğu varsa ona mı gördürüleceği gibi konuların sözleşmede belirtilmesinde yarar vardır.)

SÖZLEŞME TARİHİ :…………………………………… İşbu kapıcılık sözleşmesinde yer almayan hususlarda 1475 sayılı iş kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri uygulanacaktır. 
………………………..tarihinde yukarıdaki şartlarla tanzim edilen sözleşme taraflarca okundu imzalandı. 


YÖNETİCİ                                                           KAPICI
Adı soyadı                                                        Adı soyadı 
(İmza)                                                                  (İmza)

Güncelleme: 08.06.2022

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok