Lezzetin Zirvesi Portakal Suyunda Zeytinyağlı Fava

✔ Lezzetin Zirvesi Portakal Suyunda Zeytinyağlı Fava

Kuru bakla özellikle kış aylarında sofralarda aranan lezzetler arasındadır. Bakla favası, en çok bilinen yemek türüdür. Ayrıca kuru bakla çorbası, baklalı iç pilav, bakla dolması ve daha birçok tat olarak sofralarda yer alan kuru bakla vitamin değerleri olarak da oldukça faydalıdır. Sağlıklı kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun…😁

  • Porsiyon: 5-6 kişilik,

Malzemelerimiz:

  • 1,5 su bardağı kuru bakla,
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı,
  • 1 adet büyük boy kuru soğan,
  • ½ çay bardağı taze sıkılmış portakal,
  • 1 yemek kaşığı toz şeker,
  • 1 tatlı kaşığı tuz,
  • 6 su bardağı sıcak,

*** Bir Tutam Faydalı Bilgi ***

1- Bol suda yıkanan kuru baklayı, daha kısa sürede pişmesi için bir gece önceden suda bekletin. Favanın servis öncesinde hafif sulu bir kıvamda kalması gerekmektedir. Bekledikçe suyunu çekecek ve kıvamını alacaktır.

2- Aromatik bir tat almak istiyorsanız favaya kereviz de ekleyebilirsiniz.

Yapılışı:

☘ Derin bir tencerede kızdırılan zeytinyağında, iri doğranan kuru soğanı hafif bir renk alana kadar kavurun.

☘ Tencereye sıcak suyunu ekleyin. Pişirme süresini kısaltmak için uzun süre suda bekletilen kuru bakla, toz şeker, tuz ve portakal suyunu da üzerine ilave edin.

☘ Baklalar yumuşayana kadar yaklaşık 45 dakika orta ateşte kaynatın.  Sonra, zeytinyağının tat verdiği favaya kavuşmak için Blender ile karışımı püre kıvamına getirin.

☘ Ilındıktan sonra servis tabağınıza alın ve üzerine bolca  zeytinyağını gezdirin. Tercihinize göre üzerini dereotu ile süsleyin.

☘ Daha da doyurucu hale getirmek için, kızarmış ekmek dilimleri üzerinde servisinizi yapın.

Sağlıklı kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun… 😃😃😃

✦ ✦ ✦ ✦ ✦

Kuru Bakla

✔ Kuru Bakla Nedir?

Ülkemizde sıklıkla tüketilen baklagiller; kuru fasulye, mercimek, nohut ve bakladır. Suda bekletme, pişirme, çimlenme gibi geleneksel yöntemler, baklagillerin besin kalitesini arttırmak için kullanılmaktadır. Bakla tazeyken veya bitki üzerinde tarlada kurutulduktan sonra toplanır. Kurutulmuş bakla yaygın olarak konserve edilirken, yeşil bakla endüstriyel olarak dondurulur.

Kuru bakla, Akdeniz ve Türkiye’nin de içinde yer aldığı güneybatı Asya kökenli olan bir bitkidir. Kuru bakla, ılıman iklimlere sahip olan bölgelerde yetişmektedir. Ülkemizde daha çok kış aylarında yada bahar aylarında bitki henüz taze iken tüketilmektedir.

Kuru bakla özellikle kış aylarında sofralarda aranan lezzetler arasındadır. Bakla favası en çok bilinen yemek türüdür. Ayrıca kuru bakla çorbası, baklalı iç pilav, bakla dolması ve daha birçok tat olarak sofralarda yer alan kuru bakla vitamin değerleri olarak da oldukça faydalıdır.

Kuru baklada nişasta oranı yüksek olduğu için, şeker hastalarının tüketmesi önerilmez. Nişasta kan şekerini yükselten bir maddedir. Kuru bakla, “favizm hastaları” tarafından da tüketilmemelidir.

Favizm; bakla tüketiminden sonra, glukoz-6 fosfat dehidrojenaz (G6PD) eksikliği olan bireylerde ortaya çıkan akut hemolitik bir sendromdur. Genellikle 2-6 yaş arası erkek çocuklarda görülür. G6PD eksikliği olan bir bebeği “emziren anne”, bakla tüketmemelidir.

Favizm belirtileri; baş dönmesi, baş ağrısı, göz sarılığı, hemolitik anemi, idrarda bilirubin ve G6PD eksikliği şeklinde özetlenebilir.

Bakla tüketildikten sonra vücutta al yuvarların parçalanmasına sebep olmaktadır. Favizm hastalığı, geç kalındığı takdirde kalp yetmezliği ve ölümcül vakalara sebep olabilmektedir.

Kuru bakla tüketildikten sonra kişide bu gibi durumlara rastlanırsa mutlaka doktora gidilmelidir. Bu gibi istisnai durumlar dışında kuru bakla çoğu hastalığa iyi gelmekte, ergenlik döneminde ve gelişme çağındaki çocukların fiziki yapılarında fayda sağlamaktadır.

Kuru Bakla

Kuru baklanın faydaları

1- Bağırsak rahatsızlıklarını giderir ve sindirim sistemini düzenler. Bağırsaklarla ilgili şikayetleri azaltır. Aynı zamanda kişide bulunan hemoroid ve kabızlık rahatsızlıklarını giderir.

2- Kuru bakla parkinson hastalığını tetikleyen depamin eksikliğinin takviyesi için etkili bir besindir ve kişiye fayda sağlamaktadır. Doğal depamin kaynağı olan kuru bakla düzenli tüketildiğinde kişide parkinson hastalığı oluşmasını engellemektedir.

3- Yüksek demir oranı içermektedir. Kuru bakla kalsiyum açısından da çok zengin bir besindir. Bu sebepten hamilelerin sık sık tüketmesi demir eksikliği tedavisi için fayda sağlayacaktır. Kansızlığı giderici özelliği olan kuru bakla aneminin tedavisine yardımcı olur ve fayda sağlar.

4- Kuru bakla kilo vermekte oldukça önemli olan protein değerini yüksek miktarda taşımaktadır. Bitkisel protein deposu olan kuru bakla uzun süre tok tutucu özelliğe sahiptir.

5- Kuru baklanın böbrek üzerinde etkisi oldukça büyüktür. Böbrek ağrısı ve böbrekte iltihaplanma oluşumunu engeller. Kuru bakla böbrekle ilgili rahatsızlıkların tedavisi için yardımcı bir besindir.

Taze Bakla

6- Kuru baklanın tanelerinde bol miktarda azot ve nişasta bulunmaktadır. İçerdiği azot ve nişasta kişide baş ağrısı oluşumunu azaltır.

7- Kuru bakla tüketimi idrar yollarını temizleyerek böbrek kumlarının vücuttan atılmasını sağlamaktadır.

8- Kuru bakla, kişide bulunan kolesterolü dengeler. Kötü kolesterolü en düşük derecelere çekmekte fayda sağlayan bir besindir.

9- Kuru bakla vücuttaki kan dolaşımını arttırma özelliği bulunduğu için cildin duru ve berrak görünmesini sağlamaktadır.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok