Elektik Tasarrufunda Basit ve Pratik Adımlar

✔ Elektik Tasarrufunda Basit ve Pratik Adımlar

1- Ev aletlerinin enerji verimliliğine dikkat edilmeli. Enerji verimliliği ölçeği, en etkili olan “A” harfi ile “G” harfi arasındaki kategorilerden oluşur. Bu tip bilgi hemen her ev aletiyle birlikte gelir; buzdolapları, dondurucular, bulaşık makineleri, çamaşır makineleri, kurutucular ve hatta ampullerin üzerinde bu kategorileri bulabilirsiniz..

2- Herhangibir elektrikli eşya alırken, önce enerji tasarruflu olup olmadığına bakalım. Örneğin; “A++ buzdolabı” nız “A sınıfı buzdolabı”na göre yılda % 35-40’a yakın enerji tasarrufu sağlıyor. Tasarruflu ürünlerin fiyatı, alırken pahalı gelebilir ancak uzun vadede kendisini rahatlıkla amorti edecektir. Bu nedenle uzun vadeli düşünmek gerekiyor.

3- Fırın cihazı alırken tasarruflu olanın tercih edilmesinin yanı sıra kullanımı da çok önemlidir. Fırın kullanılırken kapağını açmayın, her açışta enerjinin büyük bir kısmı gitmektedir. Pişirme süresi dolmadan birkaç dakika önce fırını kapatsanız bile, yemekler pişmeye devam edecektir.

4- Buzdolabının içindeki hava deliklerini kaselerle, tencerelerle vb. herhangi bir şeyle kapatmayın. Hava akışını sağlamak için daha fazla enerji harcar ve bu da size gelen fatura bedeline yansıyacaktır.

5- Buhar ayarlı ve buhar kapasitesi yüksek olan ütüleri tercih edin. Yüksek ısı kullanmak zorunda kalmayın.

6- Elektrik tüketiminde uygulanan “Akıllı tarife” uygulamasını tercih edin. Akıllı tarife uygulaması kullanmıyorsanız, elektrik faturanız tüm gün aynı birim fiyattan hesaplanacaktır. Aksi halde bulaşık, çamaşır ve ütüyü hangi saatte kullandığınızın hiçbir önemi olmayacaktır. Elektrik tasarrufu yapmak için yapmanız gereken ilk uygulama elektrik saatinizi akıllı saatlerle değiştirmek. Bu sayede özellikle gece 22.00 itibariyle yaptığınız elektrik harcamalarınızda tasarruf sağlayabilirsiniz.

7- Saç kurutma makinasının 10 dakika çalışmasında harcadığı enerji, 60 watt’lık ampulün 3 saat çalışmasına eş değerdedir. Saçınızı önce havluyla iyice kurulayın ve sonra makineyle kurutun.

8- Bilgisayarınızı, cep telefonunuzu gün boyu şarjda bırakmayın.

9- Düşük enerjili ampuller kullanın. Elektrik sarfiyatını azaltmak istiyorsanız, evinizde bulunan ampuller tükendiğinde, düşük enerjili ampuller ya da LED ampuller kullanınız.  Kullanmadığınız ışıkları da kapalı tutmalısınız. Bir odadan ayrıldığınızda ve oda boş olduğunda, ışığı kapatınız. Güneşten gelen doğal ışıktan yararlanmak için pencere ve perdeleri açın.

10- Sıcak su ile duş alırken, 7 dakikadan uzun süre duşta kalmayın. Ayrıca, su ısıtıcısının sıcaklığını düşürün. Önceden belirlenmiş medyan 60 C olmasına rağmen, 40 C’ye ayarlayın. Sıcak suyu soğuk suyla düzenleyin ve böylece elektrikten tasarruf edebilirsiniz. Sıcak su için güneş enerjilerine yönelmek en doğrusudur. Bu sayede özellikle yaz aylarında ciddi tasarruf yapabilirsiniz.

11- Isıtıcıları ve klimaları sürekli açık tutmak doğru değildir. Çünkü bunlar elektrik tüketimini ve elektrik faturasını ciddi anlamda etkiler. Bu cihazları eve geldiğinizde ya da gelmeden önce başlatmalısınız. Bunlardan bazıları, cep telefonları için yapılmış uygulamalarla kontrol edilebiliyor.

Örneğin, bazı cihazları eve gelmeden 20 dakika önce başlatılabilir. Ayrıca bazı cihazları otomatik olarak başlatmak için ayarlayabilirsiniz.

Yakıt tasarrufunda yapılabilecek basit ve pratik uygulamalar

1- Kışın soğuk havalarda tasarruf düşüncesiyle kombiyi bir açıp, bir kapatmayın. Evden çıkarken minimumda tutun, eve gelince biraz daha yükseltin.

https://yemekciyiz.net/

2- Peteklerin önüne koltuk, masa, sandalye koymayın. Isı, evin içinde rahat dolaşsın ve böylece enaz %15 tasarruf sağlayın.

3- Kışın kat kat giyinmek, kalın kazaktan daha sıcak tutacaktır. Evin ısısını artırmadan önce vücudunuzun ısısını artırın.

4-  Kapı ve pencereleri yalıtın. Pencereleriniz tek cam ise ciddi miktarda ısı kaybı olacaktır. Pencere, kapı yalıtımını siz de hırdavat ürünleriyle yapabilirsiniz. Pencere camı olarak çift camı tercih edin ve pencere kanatlarından hava akımını engellemek için fitil kullanın.

5- Petek ve kombi bakımını düzenli olarak yaptırın, evinizde doğalgaz sobası kullanıyorsanız, her ay filtresini mutlaka temizleyin.

6- Eğer binanızda dış yalıtım yoksa, mutlaka mantolama yaptırın. Isı kaybınız ciddi miktarda azalacaktır.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı test-yemek-aof-aof-3-1.png

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok