Depreme Karşı Nasıl Önlemler Almalıyız?

✔ Depreme Karşı Nasıl Önlemler Almalıyız?

Deprem konusunda toplum olarak daha fazla bilinçlenmeliyiz!.. Deprem anı, öncesi ve sonrasında nasıl önlemler almalıyız?..

Artık birçoğumuzun öğrendiği gibi depremler değil, alınmayan önlemler öldürüyor!.. Bunun içindir ki; deprem anında nelere dikkat etmemiz gerektiğini öğrenmeliyiz.

Ayrıca, deprem öncesi ve sonrasında yapılması gerekenleri de bilmeliyiz!..

DEPREM ÖNCESİ YAPILMASI GEREKENLER

1- Evlerimiz depreme dayanıklı olmalıdır. Oturduğumuz binaların depreme dayanıklı olup olmadığını kontrol ettirmeli ve gerekiyorsa dayanıklı duruma getirmeliyiz.

2- Bir deprem planı hazırlamalı, bu planda güvenli yerleri ve deprem sonrası binadan çıkış yollar belirlenmeli. Sarsıntı anında devrilebilecek kitaplık, vitrin gibi eşyaları sabit duruma getirmeli ve evimizdeki gaz, su vanası ile elektrik şalterinin yerini öğrenmeliyiz. Bunları deprem anında kapalı konuma getirilmeli.

3- Deprem çantası hazırlamalıyız. Deprem çantasına radyo, pilli fener, pil, düdük ve ilkyardım çantasını koymalıyız. Giyecek, içecek, yiyecek maddelerini de deprem çantasına yerleştirmeliyiz. Deprem çantasını evimizde kolay ulaşabileceğimiz bir yerde bulundurmalıyız.

4- Depremden sonra aile bireylerinin buluşacağı bir yer belirlemeliyiz. Buluşacağımız yerleri açık alanlardan seçmeliyiz. Elektrik direklerinden ve binalardan uzak durmalıyız.

DEPREM SIRASINDA NELER YAPMALIYIZ?

1- Deprem sırasında okulda bulunuyorsanız; 

Sakin olmalı ve paniğe kapılmamalıyız. Pencerelerden uzak durmalıyız. Sağlamlığına emin olduğumuz bir sıranın altına girmeliyiz. Ellerimizi başımızın üstüne kenetleyerek başımızı dirseklerimizin arasına almalıyız. Başımızı korumalıyız.

2- Deprem anında okul bahçesinde bulunuyorsanız; 

Okul binasından uzak durmalı, duvarlara yaklaşmamalıyız. Güvenli, açık bir alana giderek yere uzanmalı ve dizlerimizin üzerine eğilmeliyiz.

3- Deprem sırasında evde bulunuyorsanız;

Sağlamlığına güvendiğimiz bir masanın altına girmeliyiz. Sarsıntı anında binadan çıkmaya veya binaya girmeye çalışmamalıyız. Pencerelerden, sobalardan ve kolay devrilecek eşyalardan uzak durmalıyız.

Asansörü kullanmamalı, merdivenlerden koşmamalıyız. Sarsıntı geçtikten sonra binadan uzaklaşmalıyız.

4- Deprem sırasında dışarıda bulunuyorsanız;

Binalardan, yıkıntılardan ve camlardan uzak durmalıyız. Elektrik direk ve tellerinden uzakta, güvenli bir yerde sarsıntının durmasını beklemeliyiz. 

Köprü, üst geçit ve tünellerden uzak durmalıyız. Binalara kibrit, çakmak, mum, gaz lambası vb. araçlarla yaklaşmamalıyız. Binalarda gaz kaçağı olabileceğini unutmamalıyız.

5- Enkaz altında bulunuyorsanız;

Sakin olmalı ve paniğe kapılmamalıyız. Yaralı olup olmadığımızı kontrol etmeliyiz. Kıpırdayacak bir durumda isek ve çıkış yolu varsa hareket etmeliyiz.

Yoksa durumumuzu bozmamalı ve kurtarma ekiplerinin gelmesini beklemeliyiz. Dışarıdan bir ses duyunca bağırmalıyız. Düdük varsa aralıklarla öttürmeliyiz.

Çeşitli cisimlere vurarak bulunduğumuz yeri belli etmeye çalışmalıyız. Böylece, yardım ekiplerinin bize ulaşmasını sağlamalıyız.

https://yemekciyiz.net/

DEPREMDEN SONRA YAPILMASI GEREKENLER

1- Yetkililer izin vermedikçe binalara girmemeliyiz.

2- Su, gaz ve elektrik tesisatını kontrol etmeliyiz.

3- Vanaları ve sigortaları kapatmalıyız.

4- Kibrit ve çakmakla binalara asla yaklaşmamalıyız.

5- Sarsıntı durduğunda kendimize güvenli bir çıkış yolu bulmalı, binayı terk etmeliyiz.

6- Evden ayrılırken, önceden hazırladığımız deprem çantasını almalıyız.

7- Önceden kararlaştırdığımız güvenli bir yerde aile bireyleri ile buluşmalıyız.

8- Hasar görmüş binalardan uzak durmalıyız.

9- Kırık cam, döküntü, çivi vb. tehlikelerden korunmalıyız.

10- Bunun için bot, eldiven giymeliyiz.

11- Yerlere devrilmiş elektrik tellerinden ve kopan kablolardan uzak durmalıyız.

12- Deprem olunca telefonlar kullanılamaz duruma gelir. Acil durumlar dışında telefonları kullanmamalıyız.

13- Deprem sonrası doğru olmayan haberlere kesinlikle inanmamalıyız. Bilgileri, yetkililerden ve kaynağından öğrenmeliyiz.

14- Yetkililere ve kurtarma ekiplerine yardımcı olmalıyız. Yardım ekibince dağıtılan eşyalardan ihtiyacımız kadarını almalıyız.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı test-yemek-aof-aof.png

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok