TSE Parçacık Filtreli Maskeler, Bazı Tulumlar ve Siperliklerde “CE” Belgelendirmesi Yapacak

✔ TSE Parçacık Filtreli Maskeler, Bazı Tulumlar ve Siperliklerde “CE” Belgelendirmesi Yapacak

Türk Standardları Enstitüsü (TSE), Gümrük Birliği Anlaşması çerçevesinde malların serbest dolaşımı mevzuatı gereği “CE” işareti taşıması zorunlu olan ürünlerde belgelendirme faaliyetlerinin kapsamını genişletti. TSE, ulusal akreditasyonunu tamamladığı parçacık filtreli maskeler, vücut koruyucu tulumlar, göz ve yüz koruyucu siperliklerde Avrupa Birliği’nden “CE” belgelendirme yetkisi aldı.

AB’den Belgelendirme Yetkisi

Küresel pandemi ilan edilen COVID-19 salgını nedeniyle solunum koruyucusu olarak bilinen N95 maskeleri, bazı tulumlar ile göz ve yüz koruyan siperliklerin belgelendirme talepleri artış gösterdi.

Talepler üzerine TSE, parçacık filtreli maskeler, bazı tulumlar ve siperliklerde “CE” belgelendirmesi için Türk Akreditasyon Kurumu’ndan (TÜRKAK) ulusal akreditasyonunu tamamladı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yetkilendirmesi, Avrupa Birliği’nin Resmi Gazetesinde yayımlanmasıyla TSE bu alanlarda uygunluk değerlendirme faaliyetlerine başladı.

CE İşareti Belgelendirmesi Yapılacak Ürünler

AB’nin yetkisiyle Türk Standardları Enstitüsü; TS EN 149+A1 Parçacık Filtreli Maskeler (FFP1, FFP2, FFP3), Vücut Koruyucu Giysiler TS EN 14605 +A1 Sıvı Kimyasallara Karşı Giyecekler (Tip 3 veya Tip 4), TS EN 14126 +A1 Patojen Organizmalara Karşı Koruyucu Giyecekler, TS EN 13034+A1 Sıvı Kimyasal Maddelere Karşı Sınırlı Koruyucu Giyecekler (Tip 6), TS EN ISO 13982-1 Katı Parçacıklara Karşı Koruyucu Giyecekler (Tip 5) ile Göz ve Yüz Koruyucular TS 5560 EN 166 Kişisel Göz Koruması ( Koruyucu gözlükler, yüz siperleri) sağlayan ürünlerde CE işareti belgelendirmesi yapacak.

Türkiye’de ve yurtdışında faaliyet gösteren üreticilerin belgelendirme talepleri TSE tarafından karşılanacak.

https://yemekciyiz.net/

Talepler Karşılanacak

TSE, Avrupa Birliği Gümrük Birliği Anlaşması çerçevesinde malların serbest dolaşımı mevzuatı gereği CE işareti taşıması zorunlu olan ürünlerle ilgili olarak yürürlüğe giren Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği konusunda 2011 yılından itibaren belge vermeye “Onaylanmış Kuruluş” olarak yetkilendirilmişti.

Yönetmelik kapsamında halen ayak, bacak, el, kol ve vücut koruyucu giysiler ile bazı baş koruması sağlayan ürünlerde CE işareti ile ilgili belgelendirme faaliyeti yürütüyor.

CE ‘nin Açılımı ve Kısaca Anlamı Nedir?

CE işareti kısaca İngilizce ifade olarak anlamı, “Conformite European” kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş ve Türkçe, “Avrupa Standardlarına Uygunluk” manasına gelmektedir.

CE İşareti Nedir?

CE işareti; malların serbest dolaşımını sağlayabilmek amacıyla Avrupa Birliği’nin, 1985 yılında oluşturduğu “Yeni Yaklaşım” çerçevesinde uygulanan sağlık ve güvenlik işaretidir.

AB üyesi ülkeler arasında malların serbest dolaşımını sağlamak amacıyla ortaya çıkan CE işareti, üzerine iliştirildiği ürünün insan, hayvan ve çevre açısından sağlıklı ve güvenli olduğunu gösteriyor.

Kalite simgesi olmayan CE işareti, üzerine iliştirildiği ürünün ilgili yönetmeliğin tüm gereklerini karşıladığı anlamına geliyor.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok