Belediye Rayiç Bedeli Nedir? Nasıl Hesaplanır?

✔ Belediye Rayiç Bedeli Nedir? Nasıl Hesaplanır?

213 numaralı Vergi Usul Kanununun 266. maddesinde “Rayiç bedel, bir iktisadi kıymetin değerleme günündeki normal alım satım değeridir.” şeklinde tanımlanmıştır.

Bu bedel mülkün bulunduğu ildeki valilik tarafından atanan bir komisyon tarafından hesaplanmaktadır. Hesaplama yapılırken yukarıda bahsettiğimiz faktörler göz önünde bulundurulmaktadır.

Arsa rayiç bedelinin hesaplaması için toplanacak komisyonun ataması Valilik tarafından, Maliye Bakanlığı’nın kararı ile gerçekleştirilmektedir.

Rayiç hesaplama komisyonu defterdarlık ve mal müdürlüklerinde çalışan bir ekipten ve taşınmaz mülkün bulunduğu bölgedeki belediye tarafından atanan yetkililerden oluşmaktadır.

Eğer taşınmaz mülk, bina ya da konut ise bedel hesaplanırken yıpranma payı da göz önünde bulundurulmaktadır. Mülkün tamamlandığı tarih ve satış tarihi arasında 1 yıldan fazla bir süre varsa %2 yıpranma payı bedelden düşülmektedir.

Belediye rayiç bedeli nasıl öğrenilir?

Gayrimenkul malların rayiç bedeli, yani alım-satım değeri günümüzde belediyeler tarafından belirlenir. Rayiç değeri öğrenme ve en doğru bilgiyi almak için gayrimenkulün bulunduğu belediyeye başvurabilir ya da e-Devlet’ten online olarak rayiç bedeli sorgulama yapabilirsiniz.

Rayiç bedelini sorgulamak istediğiniz konutun bulunduğu belediyeyi seçip gerekli bilgileri girdikten sonra sorgula butonuna basarak konutun dilediğiniz yıllardaki rayiç bedelini görebilir ve karşılaştırma yapabilirsiniz.

Alım-satımlarınızda belirli kriterlere dikkat etmek oldukça önemlidir. Bu noktada gerekli araştırmaları internet üzerinden yapmak ya da bir uzmana danışmak olası olumsuzlukların önüne geçmenize ve hızlı işlem yapmanıza yardımcı olur.

Gayrimenkullerin rayiç bedelini etkileyen unsurlardan bazıları:

  • Önemli konut projeleri,
  • Alışveriş merkezleri,
  • Dükkanlar,
  • Eğlence merkezleri,
  • Eğitim merkezleri,
  • Merkezi lokasyon,
  • Yaşayan nüfusun sosyo-ekonomik durumu,

Rayiç bedel nasıl hesaplanır?

1- Güncel piyasa koşullarına göre belirlenen rayiç bedel değer ve emlak vergisini esas alan değer olmak üzere ikiye ayrılır. Taşınmazın minimum değerinin hesaplandığı ve genelde piyasa değerinin altında olduğu bedele emlak vergisi rayiç bedeli denilmektedir.

https://yemekciyiz.net/

2- Maliye Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen değerlendirme kararı sonrasında valilik tarafından atanan komisyon rayiç beledi belirler.

Rayiç bedel belirlenirken aynı konum ve özelliklerde bulunan en az 3 adet taşınmazın metrekaresi ve rayiç bedellerinin bilinmesi gerekir.

3- Konut veya binalarda arsa ve arazilerden farklı olarak hesaplama yapılırken yapının yıpranma payıda eklenir. Yıpranma payı, yapının tamamlandığı tarih ile satış tarihi arasında geçen süre bir yıldan fazla ise yüzde 2 oranında rayiç bedelden düşülür.

4- Metrekare başına düşen rayiç bedel, aynı özellikteki 3 evin rayiç bedelinin toplamının bu 3 evin metrekare toplamına bölerek bulunur.

Metrekare başına düşen rayiç bedelini satışı yapılacak evin metrekaresi ile çarparak evin esas rayiç değeri bulunmuş olur.

5- Eğer semtte yapılaşma oranı artıyorsa ve kentleşme yüksek seviyedeyse rayiç bedelinde artış görülür. Ülkedeki ekonomik durum ve genel piyasadaki canlılık da emlak rayiç bedelini etkileyen etmenlerdir.


İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok