Binaların Deprem Riski Taşıdığı Nasıl Anlaşılır? Depreme Dayanıklı Bina Nasıl Olmalıdır?

✔ Binaların Deprem Riski Taşıdığı Nasıl Anlaşılır? Depreme Dayanıklı Bina Nasıl Olmalıdır?

Elazığ’da meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki deprem nedeniyle, deprem riski taşıyan binalar bir kez daha gündeme geldi.

Doğa Anadolu Fay hattı üzerinde meydana gelen Elazığ depremi sonrası, olası daha büyük bir deprem tehlikesi gün yüzünde çıktı.

Riskli binalarla ilgili uzman görüşleri gündemde yer alırken, akıllara evim depreme sağlam mı? ne kadar sağlam? sorusunu getiriyor.

Akıllara gelen soruların cevabını bulmamız gerekiyor. Bu durumda, deprem riski taşıyan binalar nasıl test edilir? Depreme dayanıklılık raporu alınır mı? Bizde bu konudaki sorulara cevap aradık.

DEPREME DAYANIKLI BİNA NEDİR?

Yapılardaki dayanıklılığı ölçmek ve ayrım yapılabilmek için en önemli katkıyı deprem yönetmeliği sağlıyor. Eski dönemlerde oluşturmuş olan deprem yönetmeliği, yeni dönem deprem yönetmeliğine göre yapıların daha az dayanıklılığa sahip olmasına neden olduğu için “yapıların inşa yılı” bu konuda önemli bir kıstas oluşturuyor.

Binanın dayanıklılık noktasında incelenmesi için önemli testlerin yapılması gerekiyor. Testlerden geçen binalar ise depreme dayanıklı statüsünde oluyor.

DEPREME DAYANIKLI BİNA NASIL ANLAŞILIR?

Deprem yönetmeliğine uygun şekilde incelemeler yapılırken kullanılan depreme dayanıklı bina belirleme yöntemleri arasında, öncelikle “binanın yaşı” nın kontrol edilmesi geliyor.

Özellikle 1999 yılında yaşanan büyük Marmara depremi sonrasında devlet tarafından oluşturulan yeni deprem yönetmeliğine bağlı bir şekilde inşa edilen yapılar daha yüksek sağlamlık gösterirken, eski dönemlerde inşa edilmiş yapılar daha riskli konumda bulunuyor.

https://yemekciyiz.net/

Kimi zaman bina sahipleri eski dönemde inşa edilmiş ve risk barındıran yapıları, dış cephe kaplama, boya ve hasar onarımları ile sağlam bir görünüme kavuştururken, bu yapılarda kullanım ömrü dolmuş ve tehlikeli bir durum ortaya çıkabiliyor.

Bu nedenle, inşaatın ne zaman başladığı ve bitirildiği hakkında mutlaka bilgi edinilmeli. 1999 yılı öncesi yapılan binaların alımında ve kiralanmasında daha çok dikkat edilmeli.

Bir yapı ne kadar ilerleyen bir yaşa sahipse, depreme karşı direniş gücü de o kadar azalıyor.

Günümüzde deprem yönetmeliğinin uygulanması ile birlikte inşa edilen yapılarda depreme dayanıklı bina imkanının ortaya çıkması daha avantajlı oluyor.

Çünkü bu yapılar inşaat sırasında yerel yönetimler ve gerekli kurumlar tarafından denetlendiği için ve denetim şirketleri bu konuda hizmet verdiği için denetlenmemiş yapılar kaçak durumda bulunuyor.

Binanın inşa edilmesi sırasında ya bulunduğu zemine göre uygun temel koşullarının oluşturulması ya da bu koşullar oluşturulamıyorsa bozuk bir zemin üzerinde binanın inşa edilmemesi gerekiyor.

BİNAYA RİSK ALARMI VERDİREN KRİTERLER

1) Binanın inşası 1999 yılında önce yapılmışsa ve projesi ve iskan ruhsatı yoksa,

2) Bodrum katta rutubet oluşmuş, kolon demirlerinde paslanma ve betonun içeriğinde deniz kabukları veya benzeri şeyler bulunuyorsa,

3) Binadan daha önce alınmış karot beton dayanımı C1O altındaysa,

4) İnşaatta hazır beton kullanılmamışsa,

5) Binanın kolon ve kirişlerinde çatlaklıklar varsa,

6) Bina dere yatağına yapılmışsa,

riskli olma ihtimali oldukça yüksektir.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı test-yemek-aof-aof-2-1.png

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok