İmarda Ayrık Nizam Nedir?

Güncel: 11.03.2020

✔ Ayrık Nizam nedir?

Hiçbir tarafında komşu binalara bitişik olmayan yapı düzenine “ayrık nizam” denilir. Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nde ayrık nizamın tanımı; “Hiç bir yanından komşu binalara bitişik olmayan yapı nizamıdır.” olarak yapılmıştır.

Ayrık nizamda hayata geçirilen yapılar, 2 nedenle dolayı çevreci kabul edilir.

1- Taban alanı yoğunluğunu azaltırlar. Ayrık nizamlı yapıların taban alanında azami yüzde 40 oranında sınırlama söz konusudur.

2- Çevredeki sosyal alan oranlarını desteklerler.

İmar izni ayrık nizam ise yapacağınız inşaatı arsanızın yola bakan cephelerinden 5 metre, arazinize komşu parsellerden ise en az 3 metre gibi mesafeler bırakarak gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Ayrık nizam yapılaşma şartı imar durum belgesinde “A” harfi ile gösterilmektedir.

Belediyelerin kendi planlarına göre bu mesafeler değişmekle birlikte ayrık nizam da hiçbir cephede komşu parselle bitişik yapı olmasına müsaade edilmez.

Ayrık Nizamın Çekme Mesafeleri ne kadardır?

Yoldan çekme mesafesi (Ön bahçe) : Yüksekliği 60.5 metreye kadar olan yapılarda 5 metre, daha yüksek yapılarda 15 metre.

Yan bahçe çekme mesafesi : Doğal zeminin üzerinde kalan bodrum katları ile birlikte 4 kat ve daha az katlı binaların yan bahçe çekme mesafesi 3 metre. Eğer binadaki kat sayısı 4’ten fazla ise her kat için yan bahçe çekme mesafesi 0.5 metre artırılır.

https://yemekciyiz.net/

Arka bahçe çekme mesafesi : 4 kat ve daha az katlı binaların arka bahçe çekme mesafesi 3 metre olmakla birlikte, binanın derinliği de bu aşamada devreye girmektedir. Bina derinliğinin 7 metreden az olduğu parsellerde arka bahçe mesafesi 2 metreye kadar azaltılabilir. 4 kattan sonraki her kat için arka bahçe mesafesi 0.5 metre artırılır. Bina derinliği 40 metreden fazlaysa arka bahçe mesafesinde H/2 koşulu aranır.

Ayrık nizam olması gereken binalar bitişik nizam olarak inşa edilirse deprem gibi felaketlerde riski oldukça büyük olacağı için tehlikelidir. Bu nedenle arazinin ve binanın yapısına göre nasıl bir imar planına bağlı kalınması gerektiği çok önemlidir.

Ayrık nizam dışında, bitişik ve blok nizam olarak diğer imar planlarına da bakabilirsiniz. Her birinin mesafesi ve yapılış nedeni birbirinden farklı amaçlar taşıyacaktır.

Güncel: 11.03.2020

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok