İmarda Blok Nizam Nedir?

  • Güncel: 11.03.2020

✔ İmarda Blok Nizam Nedir?

Blok nizam tanım olarak; İmar planı ve bu yönetmelikte cephe uzunluğu, derinliği ve yüksekliği belirlenmiş tek yapı kitlesinin bir veya birden fazla parsel üzerine oturduğu bahçeli yapı nizamıdır.

Blok nizamda emsal oranları nasıldır?

Yönetmelikte blok nizamlarla ilgili de bazı tanımlara yer verilmiştir. Ayrık nizam ve blok nizam olarak belirlenen yerlerde uygulama imar planında eğer açıkça yazmıyorsa o zaman TAKS yüzde 40’ı aşamaz. Ancak, burada çekme mesafesi ve KAKS’a dikkat edilmelidir. TAKS verilmeyen parsellerde bu oran yüzde 60’ı geçmemek kaydıyla, çekme mesafelerine göre bir düzenleme yapılabilir.

Eğim oranının yüzde 20’i aştığı görülen yerlerde bitişik ya da blok nizam yapılması planlanan bina cephelerinin toplamı 12 bin metreden düşükse bina kotları da farklı bir hesaplamayla verilir.

Buna göre parsellerdeki bina kotları, bina köşe hizalarındaki en yüksek yol kotundan verilecektir. Yan yana olan ya da blok nizama sahip olan binalarda komşu parsel sınırı üstündeki, bitişik şekilde duran kapı ve pencereler de açılamaz.

Blok nizam ile bitişik nizam arasındaki fark nedir?

Bitişik nizamda, binalarda ortak alandan arka bahçeye çıkış sağlanırken; blok nizam tek yapının birden fazla parsel üzerine oturduğu bahçeli yapı nizamı olarak karşımıza çıkıyor.

Blok Nizam da Nasıl Yapı Yapılır?

Bu nizamda yapılaşmış yapılar imar planında çizilen bina cephesi ve bina derinliği belirlenen kitle ile taban alanı belirlenir.

İnşaat Alanı Hesabı

İmar planında bina derinliği ve bina cephesi belirtilmiş yapılaşma koşullarına örnek verecek olursak;

  • Yapı nizamı: Blok nizam,
  • Kat yüksekliği: 4 kat
  • Bina cephesi: 22 metre
  • Bina derinliği 15 metre,

olarak belirlenmiş olsun.

Yapılacak olan yapının taban oturumu:

Bina taban oturumu: 15 x 22= 330 m²

Toplam inşaat alanı (çıkma yok ise) 330 m² x 4 = 1.320 m² olarak hesaplayabiliriz.

Normal katlarda çıkma var ise (1,50 metre çıkma ile);

Normal katlar : (15 + 1,5 + 1,5) x (22 + 1,5 + 1,5) = 450m² x 3 (kat) = 1.350 m²

Toplam inşaat alanı (çıkma var ise) 1.350 m² (3 normal kat) + 300 m² (zemin kat) = 1.650 m² olarak hesaplayabiliriz.

Blok nizam dışındaki diğer nizam türleri nelerdir?

Planlı İmar Yönetmeliği’nde bitişik nizam için kısaca bir tanımlama yapılmış ve komşu parseldeki binalara bitişik olan yapılar şeklinde ifade edilmiştir.

Gerekli çekme mesafeleri bu nizamlarda sağlandıktan sonra taban alanı inşaat için kullanılabilir olacaktır. Bitişik nizamlarda bahçe mesafesi, arka bahçe mesafesi gibi çekme mesafeleri binanın kat sayısına ve belediyeye bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

https://yemekciyiz.net/

Eğer daha detaylı bilgi almak istiyorsanız bunun için planlı imar yönetmeliğinin 18. maddesine göz gezdirebilirsiniz.

Blok nizam dışında bahsedebileceğimiz bir diğer önemli nizam türü de A harfi ile gösterilen ayrık nizamdır. Ayrık nizam şekline sahip olan yapıların taban yoğunluğu yüzde 40 olacak şekilde sınırlandırılmıştır. Hiçbir tarafından komşu parseldeki binalarla bitişik olmayan ayrık nizam için de önemli kurallar ve hesaplamalar vardır. İmar planında belirlenemeyen hallerde de inşaat olarak ayrık nizam tercih edilebilir.

Yapı nizamlarına aykırı düşmemek ve doğru parsel için doğru nizam şeklini belirlemek son derece önemlidir. Böylece çarpık yapılaşma sorunu ortadan kalkacak ve şehirler daha modern bir görünüme de kavuşmuş olacaktır diyebiliriz.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok