Konut Kapıcısının Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

  • Güncelleme: 25.05.2023

✔ Konut Kapıcısının Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Apartmanlara ve sitelere bırakmasıyla birlikte, bu ortak alanlarda ortaya çıkan işleri yapmak üzere görevlendirilen işçilere kapıcı adı verilir. Kapıcı yerine son zamanlarda apartman görevlisi unvanı kullanılmaya başlansa da bu mesleğin resmi adı halen “kapıcı”dır. “Konut kapıcısı” ya da yaygın bir başka adıyla “apartman görevlisi”, işçi olarak haklara sahip olduğu kadar belirli görevleri yapmakla da mükelleftir.

“Kapıcı hakları”

Ülkemizde hangi işi yaparlarsa yapsınlar çalışanlar, mutlaka bir sosyal güvenlik mevzuatına tabi olarak çalışır. Bu mevzuat bazen Devlet Memurları Kanunu, bazen Borçlar Kanunu ya da Deniz İş Kanunu olurken bazen de İş Kanunu olmaktadır. İş Kanunu’na tabi olarak çalışan kimseye ise “işçi” adı verilmektedir. Kapıcı da İş Kanunu’na tabi olarak çalışır ve bu anlamda da işçi kabul edilir. Kapıcının işçi olarak hakları vardır.

Günümüzde, kapıcı (apartman görevlisi) çalıştırılmayan apartman veya siteler hemen hemen hiç kalmamıştır. Ancak site yönetimiyle, kapıcılar (apartman görevlisi) arasında yapılması istenilen işler arasında zaman içerisinde muhtelif anlaşmazlık çıkmaktadır.

Bunun nedeni ise büyük çoğunlukla, ilgili kanun ile yönetmeliklerin karşılıklı olarak bilinmemesinden kaynaklandığı görülmektedir.

03.03.2004 tarih 25391 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Konut Kapıcıları Yönetmeliğinin 5. maddesinde, kapıcının görevleri ve sorumlulukları açıkca belirlenmiştir.

Anılan maddeye göre;

1- Yöneticinin talimatı doğrultusunda konutun kaloriferini zamanında yakmak ısıyı ayarlamak ve söndürmek,

2- Hidrofor ve benzeri araçları çalıştırmak,

3- Anataşınmazın ortak yerlerini ve tesislerini temiz bulundurmak, demirbaşlarını, araç ve gereçlerini, düzenli, bakımlı ve işler şekilde tutmak,

4- Kendisine ayrılan konutu başka amaçlarla kullanmamak, konutu korumak, kendisi veya ailesinden birisinin konuta vereceği zarar ve hasarları karşılamak,

5- Yöneticinin talimatı çerçevesinde konutun güvenliğini sağlayıcı önlemleri almak,

6- Belirlenen saatlerde servis hizmetlerini görmek, çöpleri toplamak, bahçe düzenlemesi ve bakımını yapmak,

7- Verilen eğitimlere uygun davranmak ve koruyucu malzemeyi kullanmak,

8- İş veya toplu iş sözleşmesinde belirlenen diğer görevleri yerine getirmek. 

kapıcıların görevleri arasındadır.

Kapıcının hangi görevleri yapmakla yükümlü olduğu hemen yukarıda tek tek sayılmış olsa da yönetmelikte yer alan bu hükmün son maddesi önem arz eder.

Buna göre kapıcı, iş veya toplu iş sözleşmesinde belirlenen diğer görevleri yerine getirmekle de mükelleftir. O halde İş Kanunu’nun ve Konut Kapıcıları Yönetmeliği’nin temel esaslarına aykırı olmamak kaydıyla, kapıcı için yeni görevler verilmesi mümkündür. Bunun için tarafların anlaşması yeterlidir.

Kapıcıya hangi işler yaptırılamaz?

Kapıcının görevlerinden öte bir çalışma süresi sınırlamasına tabi olduğudur. Görüleceği üzere kapıcının haftalık en çok 45 saat çalıştırılması ve 45 saatin üzerinde çalışma yaparsa, kapıcıya fazla mesai ücreti ödenmesi gerekir.

Konut sakinlerinin dikkat etmesi gereken ana konu; kapıcının yukarıdaki görevleri ve çalışma süresince yapmakla yükümlü olduğudur. Yani kapıcıdan yapılması istenen işler, mesai süresi içinde talep edilmelidir.

Kapıcıdan yapılması istenemeyecek işlerin başında ise konut sakinlerinin şahsi işleri gelmektedir. Bir kapıcı apartman ya da site sakininin evindeki tamirat işlerini yapmak zorunda değildir. Özellikle iş güvenliği riski doğurabilecek elektrik ya da yüksekte çalışma gibi işler kapıcılara yaptırılamaz.

Kapıcı görevini yapmazsa ne olur?

Kapıcının çalışmasıyla ilgili bir sıkıntı meydana geldiğinde, yapılması gerekenler için İş Kanunu’na bakılması gerektiğidir. İş Kanunu; işveren ile işçi arasındaki iş sözleşmesinin sona erdirilmesi için iki tür fesih öngörmüştür:

1. Bildirimli fesih,

2. Haklı nedenle derhal fesih,

Kapıcının görevlerini yapmaması halinde, fiilin ağırlığına göre kat malikleri kurulu ya da yönetici, kapıcıyı işten çıkarmak yoluna başvurabilir.

Bu kadar ağır bir yaptırım yerine kapıcının uyarılması tercih edilirse, yazılı bir uyarı yapılabileceği gibi bir tutanak da düzenlenebilir. Kapıcının görevinin yapmaması durumunda izlenmesi gereken yol ise sırasıyla şöyle olmalıdır:

https://yemekciyiz.net/

1. Öncelikle kapıcı bu konuda sözlü olarak uyarılabilir

2. Kapıcının görevini ihmal etmeye devam etmesi halinde, bu durum tutanağa bağlanır.

3. Tutanakta işçinin de imzasının alınması önemlidir. Ancak, bu mümkün olmazsa tutanak işçiye mutlaka yazılı olarak tebliğ edilmelidir.

4. İşçi görevlerini yerine getirmemekte ısrar ediyorsa, duruma göre ya geçerli nedene dayanan fesih ya da haklı fesih yapılabilir. Bunların hangisinin uygun olduğuna kat malikleri kurulu ya da yönetici karar verecektir. Fakat, öncesinde bir avukata danışılması çok önemlidir.

5. Kapıcı “haklı nedenle” derhal işten çıkarılacaksa, 6 iş günü kuralına uyulması gerekir. 6 iş günü geçirildikten sonra artık haklı fesih yapılması mümkün değildir. “Haklı nedenle fesih” nedir? Ne yapılmalıdır? aşağıda açıklanmıştır.

Haklı nedenle fesih

Haklı nedenle fesih, hem işçi hem de işveren için öngörülmüş bir haktır. Bu hakkın önemi, kullanan tarafa avantaj sağlaması ve bazı hakları almasını kolaylaştırmasıdır. Haklı nedenle fesihte gözden kaçan çok önemli bir husus ise fesih için gerekli olan 6 iş günlük süre olup, bu sürenin aşılması durumunda ne yazık ki fesih geçersiz hale gelebilmektedir.

Haklı nedenle fesih; İş Kanunun 24 ve 25’inci maddelerinde belirtilen sebeplerle iş sözleşmesinin sona erdirilmesidir.

Haklı nedenle feshin sonuçları

Haklı nedenle feshin önemi, sonuçlarından kaynaklanır.

1- Haklı nedenle iş akdini fesheden işçi kıdem tazminatını hak eder.

2- Haklı nedenle işten ayrılan işçi, ihbar sürelerini beklemek zorunda kalmaz.

3- Haklı nedenle iş akdini fesheden işveren, bu feshin “ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılık” tan kaynaklanması durumunda kıdem tazminatı ödeme yükümlülüğünden kurtulur.

4- Haklı nedenle fesih işlemi yapan işveren ihbar sürelerini beklemez ve dolayısıyla ihbar tazminatı ödemez.

Haklı nedenle fesihte 6 iş günü

İşverenin ya da işçinin iş sözleşmesini feshetmek için haklı bir nedeni olabilir. Böyle bir durumda taraflardan birinin avantajlı bir şekilde iş akdini feshetmesi normaldir. Ancak, İş Kanunu bu hakkın kullanılmasını bir süreye bağlamıştır.

Art niyetli olarak, hakkın kullanılmasının sürüncemede bırakılmaması ya da karşı tarafa tehdit unsuru olarak kullanılmaması için fesih işleminin 6 iş günü içinde yapılması gerekir.

Neden 6 iş günü fesih için vardır?

İş Kanunun 24 ve 25inci maddelerde gösterilen ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller nedeniyle işçi veya işverenin hakkı olan sözleşmeyi fesih yetkisi, 2 taraftan birinin bu tür davranışlarda bulunduğunu karşı tarafın öğrendiği günden itibaren başlayarak 6 iş günü geçtikten ve her durumda da fiilin gerçekleşmesinden itibaren 1 yıl sonra kullanılamayacaktır.

O halde bu 6 günlük süre 24 ya da 25’inci maddelerin tamamı için değil sadece ahlak ve iyi niyet hallerine aykırılık sebebiyle fesih işlemleri için geçerli olacaktır.

Böylece; 6 iş günlük sürenin geçerli olacağı fesih türleri aşağıdaki maddelere dayanacaktır:

  • Madde 24/II – İşçinin feshi
  • Madde 25/II- İşverenin feshi

Kapıcı nereye şikâyet edilir?

Kapıcının görevini yapmadığı bizzat yönetici tarafından tespit edilebileceği gibi konut sakinleri ya da işyeri sahipleri tarafından da tespit edilebilir.

Kapıcının görevini yapmayı ihmal ettiğini gören bir konut sakini, bu durumu varsa yöneticiye bildirmeli ve yönetici yoksa kat malikleri kurulunda dile getirilmelidir.

Bunun haricinde, kapıcının şikâyet edileceği bir müessese yoktur. Şikâyet sonrası yönetici ya da kat malikleri kurulu, yukarıda belirttiğim usulü takip ederek gereğini yapabilecektir.

Kapıcı en fazla kaç daireye bakabilir?

Kapıcının on daireye de bakabileceği ve fakat 250 daireye de bakabileceğidir. Burada önemli olan daire sayısı değil, kapıcının çalışma süresidir. Kapıcının çalışma süresi haftalık en çok 45 saat olduğuna göre, bu süre zarfında kapıcı kaç daireye bakabilecekse, o kadar daireye bakar.

Kapıcı da bir işçidir ve İş Kanunu tarafından korunur. Bunun anlamı, kapıcının apartman sakinlerinin kölesi olmadığı, belirli kurallar dâhilinde çalıştırılabileceğidir. Ancak tersinden bakınca, kapıcının da –yasal çalışma süresiyle sınırlı olmak üzere- “şu kadar daireye bakarım” demek hakkı yoktur.

SONUÇ OLARAK;

Kapıcının görevleri ya da son zamanlardaki kullanımıyla apartman görevlisinin görevleri Konut Kapıcıları Yönetmeliğinde tek tek sayılmıştır.

Kapıcıların görevleri konusunda hem kapıcının hem de apartman sakinlerinin hatırlaması gereken iki temel kural vardır.

1- Kapıcı; yapması gereken görevler olduğunu bilmeli, kendisine verilen görevleri –yasal çalışma sınırlarına uyulması şartıyla- mutlaka yerine getirmeli ve yaptığı işin hakkını vermelidir.

2- Konut sakini; kapıcının İş Kanunu’na tabi olduğunu, yasal sürelerle sınırlı olarak çalıştırılabileceğini, 24 saat kesintisiz hizmet yapmak zorunda olmadığını ve her şeyden önce “birey” olduğunu aklından çıkarmamalıdır.

Apartman görevlisi ne iş yapar?

Apartman görevlisi Konut Kapıcıları Yönetmeliğinin 5’inci maddesinde sayılan işleri yapar. Yönetmelikteki konut kapıcısı tanımı dikkate alındığında ise apartman görevlisi; anataşınmazın bakımı, korunması, küçük çaptaki onarımı, ortak yerlerin ve döşemelerin bakımı, temizliği, bağımsız bölümlerde oturanların çarşı işlerinin görülmesi, güvenliklerinin sağlanması, kaloriferin yakılması ve bahçenin düzenlenmesi ve bakımı ve benzeri işleri yapar.

Kapıcı sözleşmesinde işveren kimdir?

Kapıcı ile iş sözleşmesini ya kat malikleri kurulu yapar ya da kat malikleri kurulu yetki verirse yönetici yapar. Ancak sözleşmeyi kim imzalarsa imzalasın, kapıcı sözleşmesindeki işveren her zaman kat malikleri kuruludur.

Apartman görevlisi günde kaç saat çalışır?

Apartman görevlisinin çalışma süresi haftalık 45 saat üzerinden belirlenir ve bir gün hafta tatili olmak üzere kalan günlere çalışma süresi eşit olarak paylaştırılır. Ayrıca, apartman görevlisi günde en çok 11 saat çalıştırılabilir.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok