Konut Satışlarında Ekspertiz Şartımı Geliyor?

  • Güncel: 29.12.2019

✔ Konut Satışlarında Ekspertiz Şartımı Geliyor?

Çevre ve Şehircilik bakanlığınca düzenlenen ve vergi paketinde de yer alan gayrimenkul değerleme sistemiyle konut alım-satımlarında gayrimenkul değerleme devri başlıyor. Uzun süredir tartışma konusu olan bu düzenleme sayesinde tapuda, evin değerinin düşük gösterilmesinin önüne geçilecek.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen düzenleme ile daha az tapu harcı ödemek için evin değerini düşük gösterme dönemi sona erecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Türkiye’deki bütün ev, iş yeri ve arsaların gerçek değer haritasını çıkarmak için çalışmalara başladı. Harita, gayrimenkuldeki yükseliş ve düşüşleri de anlık gösterecek ve tapu kaydında da bu değer esas alınacak. 2022’de geçilmesi planlanan bu düzenleme öncesi bu yıl içinde “ara formül” olarak tapuda “ekspertiz şartı” aranması planlanıyor.

Bakanlık, değerleme şirketlerinden ekspertiz raporunu şart koşmayı öngörüyor. Aslında, 2019 Mart ayının başından itibaren yabancıya konut satışında da değerleme raporu zorunluluğu fiili olarak başladı.

Gayrimenkul satışlarında ekspertiz şartı getiren bu formülün yabancının yanı sıra yerlide de uygulanması halinde inşaat sektöründeki kayıt dışılığın önüne geçilecek ve tapu harcı artacaktır.

Gayrimenkul Değer Tespit Süreci Nasıl Olacak?

Öncelikle evini satmak isteyen vatandaşlar tapuya başvurarak değerleme uzmanı isteyecek. Gayrimenkul değer tespiti hem tapu kadastro müdürlükleri hem de özel sektör tarafından yapılabilecek. Gayrimenkulün gerçek piyasa değeri Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) tarafından yetkilendirilen şirket ve gayrimenkul değerleme uzmanlarının hazırlayacağı rapor ile belirlenecektir.

Değerleme raporu hazırlanırken gayrimenkulün zemini, merkeze yakınlığı, inşaatta kullanılan malzeme gibi daha birçok etken dikkate alınacak. İki gün içinde bitecek olan değer tespitinin ardından satıcı, müşteriyi bulduğunda satış işlemi için beklemeyecektir.

SPK lisanslı eksperler tarafından hazırlanan gayrimenkul değerleme (ekspertiz) raporu bir yıl boyunca geçerli olacaktır.

Tapu’da 11 Milyar Liralık İşlem Yapıldı

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı verilerine göre, 2018 yılında 2,5 milyon gayrimenkul satışı (konut, iş yeri, arsa, tarla) yapıldı.

Bu gayrimenkullerden elde edilen tapu harcı 10.723.811.477 lira olarak gerçekleşti. Tapuda 2018 boyunca gerçekleştirilen toplam işlem ise 8.896.441 adet olurken toplam gelir ise 11.290.552.696 liraya ulaştı.

2018’de tapu harcı geliri 2017 yılına göre yüzde 5,58 arttı. Söz konusu işlem sayısı, 8.390.980 adet ve toplam gelir ise 10.693.331.781 liraydı.

Yıllara Göre İşlem Sayısı ve Devlete Sağlanan Tapu Harç Geliri

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı image-40.png
Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı test-yemek-aof-aof-3-1.png

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok