Tapu Harcı Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Güncelleme: 10.01.2021

✔ Tapu Harcı Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Tapu harcı ya da tapu masrafı olarak ifade edilen terim, iş yeri, konut, tarla, arsa, arazi ve bunun gibi tüm gayrimenkul unsurları için tapuda beyan edilen satış tutarının % 4’ü oranında hesaplanan ve devlete ödenen harç türüne verilen isimdir. Tapu harcına ilaveten tapuda işlem yapan vatandaşlardan 2021 yılı için 194,75 TL tutarında döner sermaye kalemi de tahsil edilir.

Tapu Harcını Kim Ödeyecek?

Tapu harcı ödeme işlemi kanunen alıcı ve satıcıya eşit oranda yansıtılarak yapılır. Yani % 4 olarak uygulanan tapu harcının % 2’sini alıcı, % 2’sini ise satıcı öder.

Tapu Harcı Nasıl Hesaplanır?

Tapu harcı hesaplaması, tapuya alıcı veya satıcının beyan ettiği gayrimenkul alış/satış tutarı üzerinden yapılır. Örneğin, gayrimenkul alış / satış bedelinin tapuya 500 bin TL olarak beyan edilmesi durumunda hem alıcı, hem de satıcı ayrı ayrı olmak üzere (500.000*%2) = 10.000 TL tapu harç bedeli ödemesi yapacaklar.

Tapu Harcı Döner Sermaye Bedeli 2020 için Ne Kadar Oldu?

Satış işlemlerinde, 2021 yılı için döner sermaye hizmet bedeli 171,25 TL TL, ilave hizmet bedeli 23,50  TL olmak üzere toplam 194,75 TL döner sermaye bedeli ödemesi bulunuyor. 

Ayrıca Bilinmesi Gerekenler:

1- Tapu Harcı Bedelinin Düşük Gösterilmesine Ceza

Tapu harç hesaplama işlemi, tapuda beyan edilen tutar üzerinden yapıldığı için bu bedeli düşük gösterirseniz daha düşük tutarda tapu harcı ödersiniz. Geçmiş yıllarda tapu alım satım işlemleri sırasında satış bedelini düşük göstererek daha düşük meblağda tapu harcı ödeyerek işlem yapan mükellefler olmuştur. Hatta bu işlem sonucunda satıcının gelir vergisi kapsamında ödemesi gereken vergi de daha düşük hesaplanır.

Tapu harcı ödemesi, beyan edilen satış bedeline göre yapılmaktadır. Tapu işlemi sırasında düşük bir bedel beyan ederseniz daha düşük tapu harcı ödenmektedir. Bu konu Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yakın takip edildiği için hem alıcıya hem de satıcıya geriye dönük cezalar gelebilir.

Eksik beyan edilen ev değeri ve bu sebeple eksik yatırılmış harç tutarını belirlemek için ileride farklı yollar kullanılarak ceza kesilebilir. Bu sebeple tapuda gösterilecek ev değerinin gerçekten evi satın aldığınız değer olması ve tapu harcının da bu değer üzerinden hesaplanması en güvenli yol olacaktır.

2- Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisinin Ödenmesi

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80/1-6 maddesi kapsamında, söz konusu Kanunun 70/1-1, 2, 4, 7 bentlerinde yazılı mal ve hakların elden çıkarılması karşılığında “değer artışı kazancı” beyanı verilmesi gerekiyor.

Tapu harcı ile ilgili bir diğer konu, konut alım tarihi üzerinden 5 yıl geçmeden satılması halinde ödenecek olan “Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi” dir.

3- Satış Bedelinin Düşük Gösterilmesi

Burada bazı satıcılar, tapuda beyan edilecek satış değerini düşük göstermeye çalışarak alım ve satım arasında elde ettiği kârı saklamaya, böylece daha düşük vergi ödemek istemektedirler. Bunun tespiti edilmesi durumunda tapu harçlarının düzeltilmesine benzer şekilde eksik ödenen (Gayrimenkul Değer Artış Kazancı) vergisinin de tamamlanması ve yanlış beyan için ceza ödenmesi gerekecektir.

Satış bedelinin eksik gösterilmesi alıcı için de riskler oluşturur ve ileride evi satmak istediğinde daha yüksek gelir vergisi ödemesine sebep olabilir.

https://yemekciyiz.net/

Tapu Harcı Pişmanlık Dilekçesi

Gayrimenkul satış işleminde gerçeğe uygun şekilde işlem yapmayarak daha düşük oranda tapu masrafı ödeyen vatandaş, yetkili kamu görevlilerinin durumu tespit etmesinden çekinip ceza ödememek için durumu Gelir İdaresi Başkanlığı’na bir dilekçe yazarak bildirebilir. Bu dilekçeye tapu harcı pişmanlık dilekçesi denir.

Söz konusu dilekçe verildikten sonra eksik ödenen tapu harcı sorgulama ekranından tespit edilerek mükellefe yasal faizi ile birlikte ödetilir. Dilekçe verildikten sonra görevlilerin tespiti durumunda ödenmesi gereken eksik tutarın % 25’i tutarındaki cezai bedel de ödenmez.

Konu ile ilgili bilinmesi gereken kritik husus, tapu harcı pişmanlık dilekçesi vermek için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın konu ile ilgili herhangi bir işlem başlatmamış olması gerekir. Konu ile ilgili Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 189 numaralı çağrı merkezinden de bilgi alınabilir.

Tapu Harcı Ödemesinin Yapılması

Tapu işlemi sırasında işlem yaptığınız tapu müdürlüğünden cep telefonunuza 12 ya da 13 haneden oluşan bir seri numarası gönderilir. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sitesi üzerinden 2021 tapu harcı hesaplama ekranında ödenmesi gereken harç, döner sermaye ve damga vergisi bedelini görebilir ve kredi kartı ile ödemeyi gerçekleştirebilirsiniz.

Tapu Harcının Ödenebileceği Bankalar

Tapu harcı, PTT, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım Bankaları hariç olmak üzere tüm bankaların kredi kartları ile Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sitesinden ödenebilir. İşlemi online olarak yapmak yerine tapu harcı, 2021 yılı itibariyle, aşağıda belirtilen banka şubelerine de ödenebilir:

  • Vakıflar Bankası
  • Emlak Katılım Bankası
  • Halk Bankası
  • Vakıf Katılım Bankası
  • PTT
  • Ziraat Katılım Bankası
  • Ziraat Bankası

Arsa/Konut Tapu Harcı Hesaplaması 

Arsa/konut tapu harcı hesaplaması da diğer tüm gayrimenkuller ile aynıdır. Yani, tapuya beyan edilen satış bedeli üzerinden alıcı %2, satıcı %2 olmak üzere, toplam %4 tapu harcı bedeli ödenir.

Tapu Harcı Hesaplama Tablosu Örneği

Gayrimenkul
Satış Fiyatı
Alıcının Ödeyeceği
Tapu Harcı
Satıcının Ödeyeceği
Tapu Harcı
500.000 TL
10.000 TL
10.000 TL
800.000 TL
16.000 TL
16.000 TL
Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı test-yemek-aof-aof.png

 

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok