Damla Sakızı Nedir? ve Faydaları Nelerdir?

✔ Damla Sakızı Nedir? ve Faydaları Nelerdir?

Kar beyazı, mis kokulu damla sakızının ismi Sakız Adası’ndan geliyor. Sakız Adası diye bilinse de bir diğer ismi Hora. Etimolojisine de göz atalım mı? Gum Mastic Doğal Damla Sakızı demek oluyor. Mastic-masticha Yunanca kökenli maso-masticate (çiğnemek) ya da mastix kelimesinden türetilmiş.

Sakız ağacından elde edilen ve birçok alanda kullanılan bir reçine türüdür. Sakız olarak kullanılması, mutfaklarda bazı yiyecek ve içeceklerde kullanılması, ilaç yapımında kullanılması ve sabun yapımında kullanılması yönü ile avantajlıdır.

Sıvı bir halde toplanan damla sakızı güneşte kurutularak sert bir yapıya dönüşür ve saydam bir renk alır. Daha sonra ağızda çiğnenir ve beyaz ve yumuşak bir kıvam almaya başlar.

Önce ağız içinde değişik ve ağır bir koku oluşur ancak daha sonra çiğnenmeye devam ettikçe daha ferah ve çam ağacının kokusuna benzer bir koku oluşmaya başlar.

Genelde zevk almak için çiğnenen damla sakızı aslında insan sağlığı için birçok faydayı da vermektedir.

Damla sakızının vermiş olduğu faydalar

Ağız içinde oluşan bakteri temizleyerek ferah koku verir. Ayrıca, ağız kokusu probleminde bire bir etkin rol oynar ve ağız içinde oluşan yaraların giderilmesinde oldukça etkili bir rol oynar ve yaralar tamamen kaybolur.

https://yemekciyiz.net/

1- Hazımsızlık problemine yardımcı olur,

2- Sindirim sisteminin daha düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur ve sindirim sistemi hastalıklarında oldukça faydalı sonuçlar verir,

3- Mideyi temizler ve bakteri oluşumunu engeller bunun yanı sıra mide ülseri hastalığını yok etmede yardımcı olur,

4- Bazı ilaçların yapımında ana malzeme olarak kullanılır,

5- Tatlandırıcı bir madde olarak bazı dondurma, pasta, kek, sütlü tatlılar ve kahve gibi içeceklerde kullanılır,

6- Dış deride oluşan enfeksiyonların yok olmasında etkili bir rol oynar,

7- Temizlik maddelerinin yapımında ana malzeme olarak kullanılır mesela sabun yapımında en önemli madde türü arasında bulunmaktadır,

8- Sakız olarak çiğnendiği zaman sinirin yatışmasına ve stres gibi durumların yok olmasında etkilidir,

9- Solunum yollarını temizleyip açarak kişinin daha rahat nefes alıp vermesine yardımcı olur,

10- Çene ve ağız kaslarının daha sağlıklı çalışmasında etkili olmaktadır

Dondurma, pasta ve keklerde, en çok da sakızlı muhallebi olarak tercih edilen sakız aynı zamanda içme suyuna bir kaşık atılarak aromalı içecek olarak da değerlendirilebiliyor.

Pasta yada tatlı yapımında kullanıldığı zaman damla sakızının ağır kokusu fazla olduğu için az miktarda ve ölçülü bir şekilde kullanılmalıdır. Damla sakızı çok fazla çiğnendiği takdirde diş sağlığı açısından bazı olumsuz sonuçlar ile karşılaşabilir.

Mesela ağız içinde dolgu bulunuyor ise bu dolguya zarar verir ve dolgunun düşmesine neden olabilir.

Damla Sakızı Nasıl Toplanır?

Eğer, damla sakızı bildiğimiz toprağın üstüne su damlası gibi damlarsa hemen toprak tarafından “yutulur” ve yok olur. “Kendima “ (nakışlama) işlemiyle ağaçlardan sakız meyvesi elde edilir, bu işlem genellikle Temmuz ayının sonlarına doğru başlar ve bu işlem boyunca sakız ağacının gövdesine ve büyük dallarına çizikler atılarak yarıklar açılır. 

Bu yarıkların uzunluğu 1,5 santimetreyi geçmez, derinliği ise 0,5 santimetre kadardır. Nakışlama dönemi “kendos” adı ile anılır. Nakışlama işlemi ağacın gövdesinden başlar ve dallarına doğru devam eder. Sakız ağaçları hafta boyunca haftada iki kez nakışlanır. 

20 gün sonra ağaca atılan çizikler damla sakızı yani ağacın reçinesi yavaş yavaş damlamaya başlar. Damlayan sakız reçinesi, önceden ağaçların altına serpilen beyaz killi toprağın üstüne düşer düşmez katılaşır.

İlk toplama işlemi genellikle Ağustos ortalarında başlar, yere düşerek katılaşan sakız damlaları “timitiri” denilen özel bir aletle toplanır. Toplanan sakız damlaları tahtadan yapılmış kutular içinde üreticilerin evlerine taşınır ve orada evlerinin en serin bölümünde saklanır.

Bu işlemle iki üç kere ağaçlardan ürün alınabilir. Sonbahar başlarına denk gelen son toplama işlemi ile bu ilk safha son bulur, lâkin sonbaharın başlarında sakız üreticilerinin en büyük düşmanı yağmurdur.

Toplama işleminin bitiminden hemen sonra yerden toplanan sakızların temizlenmesi için “tartarisma” yani bildiğimiz elekten geçirilme işlemi yapılır.

Elekten geçirilen sakız parçaları sabunlu suyla yıkandıktan sonra iyice kurutulur. Kurutma işlemi bittikten sonra, bütün sakız parçaları tek tek elle temizlenir ve üstlerinde yapışık vaziyette bulunan taş, toprak ve yaprak parçacıkları temizlenir.

Sonrasında kalın, ince ve toz olarak ayrılma işlemenin gerçekleştirilmesi “çimbima” işlemi yapılır.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok