Mutfak Gıdalarımız Kızılcık Tarhanası, Iza Buğdayı, Arı Ekmeği (Perga), Arı Poleni ve Balları

✔ Mutfak Gıdalarımız Kızılcık Tarhanası, Iza Buğdayı, Arı Ekmeği (Perga), Arı Poleni ve Balları

Kızılcık Tarhanası

İçinde sadece sonbahar mevsiminde olgun meyvelerinin toplandığı organik kızılcık ve organik tam buğday unu olan Bolu kızılcık tarhanası, C vitamini deposu olma özelliği ile ailenin tüm fertlerinin özellikle kış aylarında tüketebileceği bir şifa deposudur. İçerdiği zengin C vitamininin yanı sıra, lif ve E vitamini kaynağıdır.

Vücut direncini arttırmak, idrar yolları enfeksiyonlarına karşı koruyucu olmak, kronik hastalıklara karşı bağışıklık sistemini desteklemek gibi faydalı özellikleri olan kızılcık meyvesinden üretilen tarhana da bol vitamin içerir. İyi bir antioksidandır.

Iza Buğdayı

Buğday (Triticum); mısır, çeltik ve arpa gibi dünyadaki önemli tahıl ürünlerinin de içinde bulunduğu Poaceae ailesinin bir üyesidir.

Buğday; dünyada ve Türkiye’de geçmişten geleceğe önemli bir gıda olmayı sürdürmektedir. Buğday; insan beslenmesinde önemli faktörlerden olan protein, nişasta, lif, fitokimyasal ve antioksidan maddeleri bünyesinde bulunduran bir tahıldır.

https://yemekciyiz.net/

Buğday; ilk defa kavuzlu olanlardan başlayarak kültüre alınmış daha sonraları bu türler kavuzsuz türlere evrilerek uzun yıllar hem kavuzlu ve kavuzsuz olarak iki tür bir arada ekilmeye devam etmiştir.

Kavuzlu buğdayların geçmişi tarımın ilk yıllarına kadar uzanmakta olup ilk görüldükleri yer olan Karacadağ, Diyarbakır’dan başlayarak Avrasya’dan orta Asya ve hatta İngiliz adalarına kadar dağılmıştır. Kavuzlu buğdaylar anılan bu bölgelerde yüz yıllar boyunca tüketici tarafından aranır bir besin olarak kalmıştır.

Arı Ekmeği (Perga)

🐝 Bal arısı (Apis melliferaL.) nın temel besin ihtiyaçları nektar, polen, ve sudur. Nektar bal arıları için karbonhidrat kaynağı iken polen protein lipit ve vitamin kaynağıdır.

🐝 Bir işçi arının larvadan ergin döneme kadar yetişmesi için yaklaşık 120-145 mg polene ihtiyaç vardır ve bir koloni ortalama yılda 20-57 kg polen toplamaktadır.

🐝 Besin toplayıcı işçi arılar tarafından toplanan polene bal arısı salgıları katılıp arka bacaklarında bulunan polen sepetçiğine basılarak kovana getirilmektedir.

🐝 Kovandaki diğer genç arıların yardımıyla arı ekmeği petek gözüne boşaltılıp bozulmayı önlemek için arılarca az miktarda bal ve balmumu karışımıyla kaplanmaktadır. Bu karışım farklı enzim, mikroorganizma, nem ve sıcaklığın (35-36 C) etkisiyle kimyasal değişikliğe maruz kalmaktadır.

🐝 Kimyasal değişikliğe uğrayan bu depolanmış polen, perga (arı ekmeği) olarak adlandırılmaktadır. Perga (Arı Ekmeği) ergin arılar tarafından tüketilmekte ve larvaları beslenmektedir.

Arı Poleni

🐝 Polenin faydaları günümüzde en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Arı poleni olarak bilinen polenin, çok eski tarihlerden günümüze kadar uzanan eski bir besin takviyesidir.

🐝 Geçmiş tarihi zamanlarda polen, performans arttırıcı, güç verici özelliği ile bilinmektedir. Polen içerisinde insan sağlığına yararlı 22 aminoasit ve 27 madensel tuz, ferment ve karbonhidrat barındırmaktadır.

🐝 Bunun yanı sıra kalsiyum, sodyum alüminyum, silisyum, çinko, alüminyum, ve A,B,C,D,E,H,P vitaminleri de bulunmaktadır.

🐝 Polen, insan sağlığı açısından çok önemli bir besindir ki, uzmanların yaptığı araştırmalara göre eğer arılar yok olup polen üretimi de biterse, dünya üzerindeki yaşam da yok olacak demektir. Bunun nedeni yapay polen üretimi olmadığı ve polen elde etmek için arılara ihtiyaç duyulmasıdır.

🐝 Yapılan araştırmalar sonucunda polenin sağlık üzerinde çok güçlü etkileri vardır. Öncelikli olarak vücuda ciddi derecede direnç kazandırır ve kas yapısını güçlendirir. Cilt sağlığından sindirim sistemine kadar çeşitli faydası bulunmaktadır.

Ham Kekik Balı

🐝 Bu balın kalite ve besin değerlerini korumak için ısı, ışık ve nemden koruyunuz. Doğal bal zamanla kristalleşir. Enerji ve Besin Değerleri (100 g) Enerji: 327 kcal Karbonhidrat: 81.7 g Protein: 0.1 g Vitamin ve mineraller içerir.

Bir yaşından küçük çocukların tüketmesi önerilmez.

Ham Kestane Balı

🐝 Bu balın kalite ve besin değerlerini korumak için ısı, ışık ve nemden koruyunuz. Doğal/ham bal zamanla kristalleşir, bu süre bal içindeki glikoz oranına bağlıdır, genelde çiçek balları kristalleşir.

🐝 Kavanoz 40 dereceyi aşmayan ılık suda bekletilerek ve biraz karıştırmak suretiyle kristelleşme çözülebilir, ancak balın üst kısmını çatal ucuyla karıştırarak krem/akıcı hale getirebilirsiniz.

🐝 Kestane Balının Prolin değeri : 1164,26 mg/kg’dır. Enerji ve Besin Değerleri (100 g) Enerji: 327 kcal Karbonhidrat: 81.7 g Protein: 0.1 g Vitamin ve mineraller içerir.

🐝 Kestane balını diğer ballardan ayıran belli başlı özellikler bulunur. Bu özellikle analiz olmadan da daha önce kestane balı yiyen ve tadını alan kişiler için belirgin işaretlerdir.

  • Kestane balı koyu renklidir
  • Tadı acımsıdır ve 2. kaşık aldığınızda sizi bayar
  • Kokusu ve tadı çok baskındır.
  • Buram buram kestane tadı alırsınız

Bir yaşından küçük çocukların tüketmesi önerilmez.

Ham Hayıt Balı

🐝 Beş parmak otu olarak da bilinen hayıt otu, ülkemizde sadece Akdeniz bölgesinde yetişir. Haziran – Temmuz döneminde çiçek açan bu bitkiden elde edilen bal hafif kırmızı renktedir. Ancak, zaman geçtikçe neredeyse siyaha yakın koyu kırmızı bir renge sahip olur. 

🐝 Bu balın kalite ve besin değerlerini korumak için ısı, ışık ve nemden koruyunuz. Doğal/ham bal zamanla kristalleşir, bu süre bal içindeki glikoz oranına bağlıdır, genelde çiçek balları kristalleşir.

🐝 Kavanoz 40 dereceyi aşmayan ılık suda bekletilerek ve biraz karıştırmak suretiyle kristelleşme çözülebilir, ancak balın üst kısmını çatal ucuyla karıştırarak krem/akıcı hale getirebilirsiniz.

🐝 Hayıt Balının Prolin değeri : 951 mg/kg’dır. Enerji ve Besin Değerleri (100 g) Enerji: 307 kcal Karbonhidrat: 75 g Protein: 0.4 g Vitamin ve mineraller içerir.

🐝 Son zamanlarda epey rağbet görmeye başlayan hayıt balının yararları saymakla bitmiyor. Düzenli tüketildiğinde sağladığı yararlardan bazıları;

  • Kansere karşı koruyucu
  • Bağışıklık sistemini güçlendirici
  • Adet dönemini kolaylaştırıcı
  • Doğurganlık seviyesini arttırıcı
  • Sağlıklı cilt ve saçlar
  • Hormon dengeleyici
  • Sindirim sistemini güçlendirici
  • Anne sütünü arttırıcı ve
  • Menapoz döneminin rahat atlatılmasında yardımcı olan bitkisel bir takviyedir.

Bir yaşından küçük çocukların tüketmesi önerilmez.

Sıvı Propolis

🐝 Arıların bitki reçinelerinden ürettiği ve kovan içi temizlikte ve kovanın yalıtımında, kovandaki larvalara, mantar ve bakterilere karşı korumak için kullandıkları bir maddedir.

🐝 Rengi, elde edildiği bitkisel kaynağa göre farklılık gösterebilir. Genellikle koyu kahverengi, kızıl ve siyaha yakın olabilir.

🐝 Propolis genellikle kayın, karaağaç, söğüt, kavak ve kozalaklı ağaçlardan toplanır.

🐝 Antibiyotik etkisi gösterir.%50 oranında reçine, %30 bal mumu, %10 esansiyel ve aromatik yağlar, %5 polen ve %5 mineral madde ve organik kalıntılarda oluşan propolisin, insan sağlığı üzerinde pek çok olumlu etkisi bulunduğu saptanmıştır.

Propolis Faydaları Nelerdir?

1- Propolis, faydaları bakımından oldukça zengin bir üründür. Antibakteriyel, antiviral, antifungal ve antienflamatuar içeriğinin yanı sıra pek çok farklı rahatsızlık için de önleyici ve tedavi edici özelliği bulunduğu bilinir.

2- Propoliste yer alan etanol ekstraktı (faydalı bileşenlerin ayrıştırılarak tüketime hazır hâle getirilmesi işlemi) bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.

3- Etanol ekstraktı, aynı zamanda iltihap önleyici, antibakteriyel, antiviral, antifungal, antioksidan ve lokal anestezik gibi özelliklere sahiptir.

https://yemekciyiz.net/

4- Propolis içeriğinde yer alan kafeik asit fenil ester ve clerodane diterpenoidin de kanserli hücrelerin gelişimini engellediği ve sağlıklı hücrelerin, kanserli hücreye dönüşme ihtimalini azalttığı düşünülmektedir.

5- Meme, cilt, gırtlak, karaciğer, kolon, mesane, ve yumurtalık kanseri tedavisinde rol oynadığı öne sürülür. Bu içeriğin karaciğeri zararlı maddelere karşı koruduğu da yapılan sınırlı çalışmalarda görülmüştür.

6- Propolis içeriğindeki diğer etken maddelerin adenovirüs ve influenza gibi virüslere karşı etkili olduğu, yara iyileşmesinde rol oynadığı da aynı sınırlı çalışmalarda saptanmıştır.

7- Propolisin içeriğinde yer alan bioflavonoidler ise virüslere karşı etkin koruma sağlar.

8- Bazı araştırmalar, propolisin soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıkların iyileşmesine yardımcı olduğunu gösterir.

9- Diş macununa eklenerek kullanılan propolisin, ağızda bakteri oluşumunu azalttığı, diş etlerinde var olan bazı rahatsızlıkları iyileştirmeye yardımcı olduğu düşünülür.

10- Propolisin cilde faydaları, çoğunlukla yara ve yanıkların iyileştirilmesi ile sınırlıdır.

11- Hücre büyümesini hızlandırdığı için cilt yanıklarının daha hızlı iyileşmesinde etkili olan propolisin, ülseratif kolit, ülser, mide ve bağırsak kanserlerinin yanı sıra diğer gastrointestinal sistem rahatsızlıklarına karşı koruma sağladığı ve bu hastalıkların tedavisine de yardımcı olduğu yönünde sınırlı çalışmalar bulunur.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok