Çamlıca Kulesi Bugün Hizmete Açılıyor

  • Güncel: 29.05.2021

✔ Çamlıca Kulesi Bugün Hizmete Açılıyor

Çamlıca Kulesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Bakan Karaismailoğlu’nun katılacağı tören ile bugün hizmete açılacak.

Karaismailoğlu dün yaptığı açıklamada , “Kulemizin hem eşsiz estetiği hem de mühendislik nitelikleriyle ne kadar övünsek azdır. Çamlıca Kulesi Türkiye’ye yayıncılık alanında çağ atlattığı gibi, aynı zamanda dünyaya örnek bir çevre projesi haline geldi. Yarın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle halkımızın yararlanabileceği seyir terası, restoran, kafe, dinlenme salonları gibi alanlarıyla bir bütün olarak hizmete açacağız” dedi.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı image-47.png
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu

Çamlıca Kulesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun katılacağı tören ile yarın hizmete açılacak. Karaismailoğlu “Yapımına 2017 yılında başladığımız Çamlıca Kule ve çevresi, toplam 30 bin 150 metrekare bir alana sahiptir. Deniz seviyesinden 587 metre yüksekliği ile İstanbul’un en yüksek yapısıdır.

33 büyük antenin söküldü

Çamlıca Tepesi ve İstanbul’un adeta bir anten çöplüğünün gölgesinde yaşadığını belirten Karaismailoğlu, bu antenlerden İstanbul’u ve İstanbulluları kurtarmak gerektiği bilinciyle projeyi başarıyla hayata geçirdiklerini dile getirdi. Karaismailoğlu, kuleyle Çamlıca Tepesi’nde dağınık halde bulunan 33 büyük antenin söküldüğünü ifade etti.

Betonarme yapısının yüksekliği 221 metre olan kulenin çelik anten yüksekliği 168 metredir. Çamlıca Kulesi’nde 27 bin metrekare cephe kaplaması gerçekleştirilmiştir. Zemin kotu 218 metre olan Çamlıca Kulesi’nin zemin altında 4 kat ve üzerindeki 45 katı ile toplamda 49 katı bulunmaktadır” diye konuştu.

– “Çamlıca Kulesi ışıklandırmalarında ayrı ayrı kontrol edilebilen 62 bin noktada; 16,7 milyon renk tonu kullanıldı”

100 adet FM radyo yayını yapılabilecek

Çamlıca Kulesi sayesinde ülkede yayıncılık alanında bir ilke daha imza attıklarının altını çizen Bakan Karaismailoğlu, Dünya’da ilk defa bir haberleşme kulesinden aynı anda 100 adet FM radyonun yayın yapabildiğini kaydetti.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı image-46.png
Çamlıca Kulesi

Karaismailoğlu, “İstanbul’da yayın yapan FM radyo ve TV kanallarının tek bir kuleden hizmet vermesi amacı ile kurulan Çamlıca Kulesi’nden, FM radyo yayıncılarına; ‘anten + birleştirici + verici cihaz + elektrik + jeneratör yedekleme + UPS + elektronik bakım ve onarım + 7/24 esasına göre yayın izleme’ olarak tanımlanan hazır verici tesis hizmeti sunulmaktadır. Kulemiz sayısal yayıncılık altyapısına uygun şekilde inşa edilmiştir. Bir süredir İstanbulluların keyifle izlediği Çamlıca Kulesi ışıklandırmalarında da ayrı ayrı kontrol edilebilen 62 bin noktada, 16,7 milyon renk tonu kullanılmakta. Bu sistem Dünya’nın kendi alanında bugüne dek yapılmış en kapsamlı yazılımı sayesinde mümkün olmaktadır” dedi.

– “Çamlıca Kulesi Türkiye’ye yayıncılık alanında çağ atlattığı gibi, aynı zamanda dünyaya örnek bir çevre projesi haline geldi.”

Çamlıca Kulesi’nin inşasısın Çamlıca Tepesi’nin çehresini değiştirdiğine de dikkat çeken Bakan Karaismailoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Bildiğiniz gibi, Çamlıca Tepesi ve İstanbul uzun yıllar adeta bir anten çöplüğünün gölgesinde yaşadı. Hem görüntü kirliliği hem de insan sağlığına zararlı elektromanyetik etkileri nedeniyle bu antenlerden İstanbul’u ve İstanbulluları kurtarmamız gerektiği bilinciyle projemizi başarıyla hayata geçirdik. Çamlıca Kulesi ile birlikte, Çamlıca Tepesi’nde dağınık halde bulunan 33 adet büyük anten sökülerek, tüm hizmetler tek kulede toplandı.

Kulede yer alan yüksek verimli anten ve verici sistemleri sayesinde de maksimum düzeyde enerji tasarrufu sağlandı. 30 bin 150 metrekarelik kule çevresindeki sosyal alanlarda, çeşitli türlerde 2 bin 750 adet ağaç diktik. Çamlıca Kulesi çevresi İstanbul’a özgü ağaçlarla bezendi. Şimdi o eski metal ormanının yerinde erguvanlar, manolyalar, gürgenler, sedirler, zeytin ağaçları var. Yani Çamlıca Kulesi Türkiye’ye yayıncılık alanında çağ atlattığı gibi, aynı zamanda dünyaya örnek bir çevre projesi haline geldi.”

“Tek verici tesis” sistemini sadece İstanbul’da kurmadık

 “Tek verici tesis” sistemini sadece İstanbul’da kurmadıklarını belirten Bakan Karaismailoğlu “Çanakkale ilinde de benzer amaçla, inşaatı 2017’de başlayan ve 2020 yılında tamamlanan 100 metre yüksekliğindeki Radyo ve TV kulesinin teknik ve sosyal alanları da Kule AŞ tarafından işletilmektedir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak insan, yük ve veri ulaştırmada dünya standartlarının üzerinde bir altyapıyı kuruyoruz. Türkiye’nin büyüklüğüne ve iddiasına yakışır nice eser ve hizmetlerle halkımızın yaşam kalitesini yükseltmeye devam edeceğiz.” dedi.

İstanbul’un en yüksek yapısı oldu

* Uzunluğu 369 metre ve deniz seviyesinden ise 587 metre yüksekte bulunan Çamlıca Kulesi, İstanbul’un en yüksek yapısı oldu.

* 2015’te inşaatına başlanan kulenin mimarı Melike Altınışık.

* Çamlıca Kulesi’ni yılda 4.5 milyon kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

* 30 bin 150 metrekarelik kule çevresindeki sosyal alanlarda, çeşitli türlerde 2 bin 750 adet ağaç dikildi.

* 9 büyüklüğünde depreme ve şiddetli rüzgara karşı dirençli bir şekilde inşa edildi.

* Çamlıca Kulesi’nin zemin altında 4 ve üzerindeki 45 katıyla 49 katı bulunuyor.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı sigara-3.png

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok