Değerli Konut Vergisi Ertelendi mi?

  • Güncel: 13.01.2020

✔ Değerli Konut Vergisi Ertelendi mi?

Değerli Konut Vergisi 2020 yılından itibaren uygulanmak üzere 7 Aralık 2019 tarihinde yürürlüğe girdi. Ancak, bu vergi ile ilgili ikincil mevzuat anlamında herhangi bir düzenleme bugüne kadar yapılmadı.

Değeri 5 Milyon Türk Lirası ve Üzerinde Olan Konutlar Vergiye Tabi

Türkiye sınırları içinde bulunan konut (mesken) nitelikli taşınmazlardan emlak vergisine esas bina vergi değeri veya Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nce belirlenen değeri 5 Milyon Türk Lirası ve üzerinde olanlar Değerli Konut Vergisi’ne tabi tutuluyor.

Emlak vergisine esas bina vergi değeri veya Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nce belirlenen değeri 5 Milyon Türk Lirası’nın altında olan konutlar ise vergiye tabi değiller.

Ayrıca, tapuda işyeri, arsa vb. olarak kayıtlı taşınmazlar da, verginin konusuna girmiyor.

Konutların Esas Değeri Nasıl Tespit Edilecek?

Konutların vergiye esas değerleri, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nce oluşturulan komisyonlar tarafından tespit edildi. Fakat, bu tesbitin nasıl ve ne zaman yapıldığı hakkında henüz bir bilgi verilmedi.

Tebligatlar Gönderilmeye Başlandı

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Değerli Konut Vergisine ilişkin düzenlemenin 7 Aralık 2019 tarihinde yürürlüğe girmesinin ardından konutunun tespit edilen değeri 5 Milyon TL. yi aşanlara tebligatları göndermeye başladı.

Kendilerine tebligat yapılanların tamamına yakın kısmı, tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde belirlenen bu değere Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne başvurarak itirazlarını yaptılar.

https://yemekciyiz.net/

Ertelenmesi ve Vergiyle İlgili Yeni Bir Çalışma Yapılacak mı?

Değerli Konut Vergisine itiraz süreci devam ederken, bu vergi ile ilgili olarak kamuoyunda meydana gelen rahatsızlıkları ve kendisine intikal eden şikayetleri dikkate alarak, verginin 1 yıl ertelenmesi ve değerli konut vergisiyle ilgili yeni bir çalışma yapılacak.

Buna ilişkin açıklama 24 Aralık 2019 tarihinde kamuoyuna Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Sayın İbrahim Kalın tarafından yapıldı.

Erteleme Konusunda Yeni Gelişme Var mı?

Maliye çevrelerinden edinilen bilgiye göre, öncelikle en kısa süre içerisinde çıkarılacak bir Torba Yasa ile 1 yıl erteleme yapılacak ve verginin uygulaması 2021 yılına bırakılacak.

Daha sonra ise, söz konusu vergi düzenlemesi gözden geçirilecek, eksiklikleri gelen eleştiriler ve öneriler dikkate alınarak düzeltilecek.

Beyan Dönemi Yaklaşıyor

Kanun 7 Aralık 2019 tarihinde yürürlüğe girdi, ilk beyannameler 20 Şubat 2020 günü sonuna kadar verilecek, tahakkuk eden vergi aynı yılın Şubat ve Ağustos aylarının sonuna kadar iki eşit taksitte ödenecek. Beyan dönemi yaklaşıyor, erteleme yapılacaksa bunun bir an evvel yapılması gerekiyor.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı test-yemek-aof-aof.png

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok