Türkiye’nin En Büyüğü Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi Açıldı

✔ Türkiye’nin En Büyüğü Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi Açıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Millet Kütüphanemiz tam bir külliye olarak hizmet verecek. Burayı, sadece kitap raflarının dizili olduğu bir mekân değil, aynı zamanda ilim erbabını buluşturan bir ilim merkezi ve bir kültür merkezi olarak tasavvur ettik. Kitap kültürü etrafında çalışmaların icra edileceği, ilim meclislerinin toplanacağı bir mekân olarak inşa ettik” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi törenle açıldı. 7 gün 24 saat hizmet verecek kütüphanede 4 milyon basılı, 120 milyonun üzerinde elektronik yayın ile 550 bin e-kitap ve nadir eser bulunuyor.

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ve çok sayıda davetlinin katılımıyla açıldı. Kütüphane, 125 bin metrekare kapalı alana sahip ve aynı anda 5 bin kişiye hizmet verecek.

Cumhurbaşkanlığı Kütüphaneler Daire Başkanı Ayhan Tuğlu’nun verdiği bilgiye göre, inşa çalışmalarına 2016’da başlanan Millet Kütüphanesi 125 bin metrekare kapalı alanda  aynı anda 5 bin kişiye hizmet verebilecek kapasitede.

Kütüphanede 4 milyon basılı, 120 milyonun üzerinde elektronik yayın ile 550 bin e-kitap ve nadir eser bulunuyor.

Tarihteki 16 Türk devletini temsilen 16 sütunun bulunduğu Cihannüma Salonu’nda ise tüm ülkelerden getirilen kitaplar yer alıyor.

Basılı kaynakların yanı sıra elektronik kaynak aboneliklerine de başlanan kütüphanede, 100 farklı ülkeden 134 farklı dilde basılı kitap ile 120 milyon makale ve rapor, uzunluğu 201 kilometreyi bulunan raflarda yer alıyor.

“O, kalemle yazmayı öğretendir, insana bilmediğini öğretendir”

Salonun kubbesinde, Alak suresinin “O, kalemle yazmayı öğretendir, insana bilmediğini öğretendir” şeklindeki 4. ve 5. ayetleri yer alıyor. Türkiye’nin yurt dışı temsilciliklerinin bulunduğu tüm ülkelerden getirilen, ilgili ülkenin kültür, tarih konularını içeren kitaplar, kütüphanenin Cihannüma Salonu’ndaki “Dünya Kitaplığı” kısmında sergilenecek.

Dünya Kitaplığı’nda, aralarında Belarus, Özbekistan, Şili, Hindistan, Fransa, Çin’in bulunduğu bazı ülkelerin kitaplarını, bu ülkelerin büyükelçileri ve temsilcileri bizzat Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne gelerek teslim ettiler.

Prof. Dr. İlber Ortaylı kitaplarını bağışladı

Kütüphanede Cumhurbaşkanı Erdoğan, gazeteci-yazar Mehmed Şevket Eygi, Prof. Dr. Abdülbaki Gölpınarlı, tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, bestekar Cinuçen Tanrıkorur, araştırmacısı Mustafa Kamil Dürüst, şair ve yazar Mustafa Şerif Onaran, yönetmen Muhsin Mete, gazeteci Ahmet Güner Elgin, araştırmacı yazar Şefik Can, eski bakanlardan Hasan Celal Güzel, yazar Cemil Meriç, Cumhurbaşkanı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan ve edebiyatçı Prof. Dr. Abdurrahman Güzel’e ait çok sayıda bağışlanan kitap bulunuyor.

Eski kimlik kartı sahipleri hızlı giriş kartı ile giriş yapacaklar

Kütüphaneden faydalanmak isteyen yeni kimlik kartı sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, turnikelerdeki haznelere kimlik kartlarını okutarak kolaylıkla ve hızla giriş yapabilecek. Eski kimlik kartı sahipleri kütüphane giriş bankolarından “hızlı giriş kartı” alarak kütüphaneden yararlanabilecek.

Henüz 15 yaşını doldurmamış kullanıcılar, kütüphane giriş bankolarından hızlı giriş kartı alarak turnikelerden geçebilecek. Kütüphaneye üyelikler, e-Devlet üzerinden gerçekleştirilebilecek.

Nasreddin Hoca Çocuk Kütüphanesi

Kütüphanede 5-10 yaş arası kullanıcılar için Nasreddin Hoca Çocuk Kütüphanesi, 10-15 yaş arası kullanıcılar için Gençlik Kütüphanesi ile Ses ve Görüntü Kütüphanesi, Nadir Eserler Kütüphanesi, Araştırma Kütüphanesi bulunmakta.

Divan Salonu ve 500 kişilik konferans salonu

Ayrıca Cihannüma Salonu, Süreli Yayınlar Salonu, Selçuklu Müze ve Sergi Salonu, Anadolu Salonu, Divan Salonu, Mücellithane, Kitap Şifahanesi ve davet kabul alanları, 500 kişilik konferans salonu, teknoloji sınıfları, mesleki eğitim sınıfları, özel grup çalışma ve film izleme alanları, yemek salonları, seminer salonları, mescit, personel çalışma alanları ve dinlenme alanları yer alıyor.

Kütüphanede sayısallaştırılmış 45 milyon belge bulunuyor

Teknoloji sınıfları ve atölyeleri Dijital Dönüşüm Ofisi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Turkcell ve Türk Telekom iş birliğiyle yapılan kütüphanede Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı’nın sayısallaştırılmış 45 milyon belgesine ve Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı’nın 500 bin kitabının künye bilgisi ile 100 binin üzerinde nadir/yazma eser görüntüsüne ulaşılacak.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı test-yemek-aof-aof.png

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok