Devremülk Nedir?

  • Güncelleme: 24.05.2023

✔ Devremülk Nedir?

Devre mülk bir tatil sistemidir. Devremülk mesken olarak kullanıma elverişli yapı ya da bağımsız birimin özel bir şekilde kullanılması için oluşturulmuş özelliktir. Bu yapı ya da bağımsız birim ortak malikler tarafından yılın belli dönemlerinde istifade edilebiliyor.

Pansiyon, oda, apart gibi bir konut niteliğindeki gayrimenkulün yılın belli vakitlerinde farklı kişilere ayrıldığı bir sistemdir. Ancak devre mülk her müstakil yapıda kurulamaz. Örneğin; ofis, büro, işyeri gibi taşınmazlarda kurulamaz. Bu devre mülk üzerinde malik, istediği gibi tasarruf edebilir. Yani bunu satabilir, kiralayabilir, kendisi kullanabilir ve hatta kendi mirasçılarına miras bırakabilir.

Devre Mülk sözleşmesi, Kat Mülkiyeti Kanununun 57 ve 65. maddeleri arasında düzenlenmiştir.

KMK: Madde 57 – Mesken olarak kullanılmaya elverişli bir yapı veya bağımsız bölümün ortak maliklerinden her biri lehine bu yapı veya bağımsız bölümden yılın belli dönemlerinde istifade hakkı, müşterek mülkiyet payına bağlı bir irtifak hakkı olarak kurulabilir. Bu hakka devre mülk hakkı denir.

KMK: Madde 58 – Aksi resmi senette kararlaştırılmadıkça devre mülk hakkının bağlı olduğu pay, devrelerin sayı ve süreleri esas alınarak eşit bir biçimde belirlenir.

Devre mülk hakkı ancak mesken nitelikli, kat mülkiyetine veya kat irtifakına çevrilmiş yahut müstakil yapılarda kurulabilir.

Devre mülk üzerinde bu hakla bağdaşan ayni haklar tesis edilebilir.

Devre mülk hakkı bağlı olduğu müşterek mülkiyet payına bağlı olarak devir ve temlik edilebilir ve mirasçılara geçer.

KMK: Madde 59 – Devre mülk hakkının yılın belli dönemlerine ayrılması ve 7 günden daha az süreli olmaması gerekir. Sözleşmede aksi kararlaştırılmamışsa devre mülk hakkı sahibi bu hakkın kullanımını başkalarına bırakabilir.

KMK: Madde 60 – Ana taşınmaz mal ile bağımsız bölümlerin ve müstakil yapıların tapu kütüklerinin beyanlar hanesine, bağımsız bölüm veya yapı üzerinde devre mülk hakkı kurulduğu işaret edilir ve düzenlenecek tapu senedinde de bu husus belirtilir.

KMK: Madde 61 – Üzerinde devre mülk hakkı kurulacak yapı veya bağımsız bölümlerin ortak malikler arasında dönem süresi, devir ve teslimi ile istifade şekil ve usulleri, yöneticilerin seçimi ile hak ve sorumlulukları, büyük onarım için ayrılacak dönem, bakım masrafları gibi hususlar devre mülk sözleşmesinde belirlenir. Bu hususları içeren ve bütün hak sahiplerince imzalanan devre mülk sözleşmesi resmi senede eklenir ve tapu kütüğünün beyanlar hanesinde gösterilir.

Devre mülk hakkı kurulan her yapı veya bağımsız bölüm için ortak malikler, kendi aralarından veya dışarıdan bir gerçek veya tüzel kişiyi yönetici ve kat malikleri kuruluna temsilci olarak tayin ederler. Bu Kanunun genel hükümlerine göre atanan yöneticilere devre mülk yöneticiliği ile ilgili bazı görevler de verilebilir.

KMK: Madde 62 – Kat mülkiyetine çevrilmiş birden fazla bağımsız bölümlerden bazılarının üzerinde devre mülk hakkı kurulması, aksi yönetim planında kararlaştırılmamışsa, diğer bağımsız bölüm maliklerinin muvafakatlarına bağlı değildir.

KMK: Madde 63 – Üzerinde devre mülk hakkı kurulan yapı veya bağımsız bölümün ortak malikleri, aksi sözleşme ile kararlaştırılmamışsa, şuyuun giderilmesini isteyemezler.

KMK: Madde 64 – Devre mülk hak sahipleri, kendilerine ayrılan ve tapu sicilinde belirtilen dönem süresi sonunda istifade ettikleri bağımsız bölüm veya yapıyı sözleşme hükümleri gereğince boşaltmaya ve yeni hak sahibine teslime mecburdurlar.

Dönem süresi sonunda tahliye olmadığı takdirde, istifade edecek dönem sahibinden birisinin veya yöneticinin tapu kaydını ve sözleşmeyi talebine ekleyerek ibrazı halinde, mahallin en büyük mülki amirin emri ile, başkaca bir işlem ve tebligata lüzum kalmadan, derhal zabıtaca boşalttırılır. İdare veya yargı organlarınca yapılacak başvuru, bu boşaltma işlemini durdurmaz. İlgililerin kanundan ve sözleşmeden doğan hakları saklıdır.

KMK: Madde 65 – Devre mülk hakkı sahiplerinin hak ve borçları, yetki ve sorumluluklarının tespit ve uyuşmazlıkların çözümlenmesinde bu Kanunda, sözleşmede veya yönetim planında hüküm bulunmayan hallerde Türk Medeni Kanunu ve ilgili diğer kanun hükümleri uygulanır.

Sözleşmeye kendi el yazınızla tarih atın

Ön bilgilendirme formunda şu uyarılar yapılıyor: Devre mülk satan şirketler, indirim uygulayacaklarını söyleyerek geçmişe dönük tarih ve imza atılmasını talep edebiliyor. “Sözleşmeye, tarihi kendi el yazınızla atın. Mutlaka sözleşmenin bir örneğini alın. Geriye dönük tarih atma teklifini kesinlikle kabul etmeyin. Bu sizin ‘cayma hakkınızı’ ortadan kaldırmak için yapılan bir kötü niyetli bir uygulama.”

Sözleşmeden gerekçe göstermeden ve ceza ödemeden 14 gün içerisinde vazgeçilebilir

Tüketiciler sözleşmeyi imzaladıktan sonra 14 gün içerisinde hiçbir bahane sunmalarına gerek kalmadan sözleşmeden cayabilirler. Tüketicilerin kendilerine hiçbir sorumluluk yüklenemez. Aynı zamanda hiçbir ek masraf ödemelerine gerek kalmaz.

Ancak yukarıda bahsettiğimiz şartlardan biri olan ön bilgilendirme formu tüketiciye verilmemişse veya sözleşme tüketiciye teslim edilmemişse bu 14 günlük süre hemen başlamaz ve 1 yıl ertelenir. Yani bu durumda cayma süresi 1 yıl 14 gün olarak söylenebilir.

Bunun yanında, devre mülk sözleşmesi şekil şartlarına aykırı olarak yapıldığı zaman da tüketici cayma hakkını kullanmak için herhangi bir süreye tabi değildir.

Tüketicinin cayma bildiriminin satıcıya ulaşmasından itibaren satıcı veya sağlayıcı, sözleşme konusu için aldığı senet veya ücretlerin tamamını tüketiciye iade etmek zorundadır. Bu iadenin süresi 90 gündür. Senetler, ücretler veya her türlü belge tüketiciye iade edildikten sonra ise tüketici 10 gün içerisinde satıcıdan aldığı edimleri geri vermek zorundadır.

https://yemekciyiz.net/

Süresi içinde caymanız halinde, firma sizden bir bedel talep edemez

Sözleşmenin devre tatilin bulunduğu taşınmazda ya da tesiste imzalanması cayma hakkının kullanılmasını engellemez. Firmaların bu yöndeki beyanları doğru değil.

Firma, süresi içinde caymanız halinde sizden bir bedel talep edemez. Cayma hakkının kullanılmasından önce sunulan bedava tatil gibi hizmetlere ilişkin olarak sizden herhangi bir bedel talep edilmesi de yasak.

Projenin değişmesi halinde bedelsiz olarak vazgeçebilirsiniz

İnşası devam eden devre mülklerde de teslime kadar sözleşmeden dönme hakkı var.

Projenin değişmesi halinde bildirimden bir ay içinde bedelsiz olarak vazgeçebilirsiniz. Rehberde, “Sizden sadece satış bedelinin yüzde 2’sine kadar tazminat istenebilir. Teslim süresi de sözleşmeden itibaren 36 ayı geçemez” dendi.

Devremülkler özellikle çalışanlar ve sürekli belli bir yerde kalmak istemeyenler için oldukça avantajlı bir sistemdir. Devremülk satın alanlar hayatlarının sonuna kadar hiçbir ücret ödemeden istedikleri tarih aralıklarında kullanma hakkına sahip oluyorlar. 


Devre Mülk Sözleşme İptal Örnek Yargıtay Kararı

Yargıtay 13.HD 12.02.2020 tarihli, 2018/2407 E., 2020/2064 K.

  • Devre Mülk Sözleşmesi İptali
  • Devre Mülk Tapu İptal Davası

… Taraflar arasındaki devre mülk satış sözleşmesi imzalanmıştır. Söz konusu sözleşme incelendiğinde tapuda pay devrini içeren bir sözleşme olduğu anlaşılmaktadır. Dava konusu taşınmaza ilişkin tapu dava tarihinden önce 25.03.2014 tarihinde davacıya verildiği görülmüştür. Mahkemece, devri gerçekleştirilen tapunun, yapı kullanma izin belgesi olup olmadığı, kullanıma ilişkin iskan ruhsatının olup olmadığı, inşaatın tamamlanıp tamamlanmadığı, fesih koşullarının oluşup oluşmadığı araştırılmaksızın devre mülk sözleşmesine konu olan … ili Termal ilçesi Killi Orman Mevkii … pafta, 3015 ada 1,4,5,6 ve 7 parsellerin 7/3650 hissesinin tapuda kayıtlı olması, tapuya kayıtlı taşınmazların satışının ise TMK’nun 706, TBK’nun 237, Tapu Kanununun 26 ve Noterlik Kanununun 60. maddeleri gereğince resmi şekilde yapılmasının zorunlu olması nedeniyle dava konusu olan sözleşmenin geçersiz olduğu, bu nedenle davacının her zaman sözleşmenin feshinin geçersiz olduğunun tespiti ile ödediği bedeli geri isteyebileceği gerekçesiyle davanın kabulüne ilişkin hüküm kurulmuştur. Her ne kadar taşınmaz devrini içeren sözleşmenin adi yazılı şekilde yapılması geçersiz ise de, taşınmazın tapusunun verilmesi ile geçersiz olan sözleşme geçerlilik kazanacaktır. Bu durumda mahkemece, davalı tarafından tapunun davacıya devredildiği anlaşıldığından yapı kullanma izin belgesi ile kullanıma ilişkin iskan ruhsatının olup olmadığı, inşaatın tamamlanıp tamamlanmadığı ve devre mülk satış sözleşmesinin feshine ilişkin koşulların oluşup oluşmadığı araştırılarak taraf delilleri toplanıp sonucuna göre bir karar verilmesi gerekir…

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok