Kat Mülkiyeti Kanunu’nda Yönetim Planı Şartı

  • Son Güncelleme: 07.07.2023

✔ Kat Mülkiyeti Kanunu’nda Yönetim Planı Şartı

Yönetim Planı Nedir?

🏡 Yönetim planı, ana taşınmazın kullanma amacını, şeklini, yönetim usulünü, yöneticiyi ve alacağı ücreti vb. diğer hususları düzenleyen bir belge niteliği taşır. Kat Mülkiyeti Kanununun 28/1 hükmüne göre, yönetim planı bütün kat maliklerini bağlayan bir sözleşme niteliğindedir.

🏡 Yönetim planı, taşınmaz üzerinde kat mülkiyeti tesis edilirken tüm kat maliklerince imza edilerek tapu müdürlüğüne teslim edilir. (KMK 12/b) Kat mülkiyeti tek bir malik tarafından kurulacak ise, yönetim planı için tek malikin imzası yeterlidir.

🏡 Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 28. maddesine göre, yönetim planı ve yapılan değişiklikler bütün kat malikleri ile onların külli ve cüzi haleflerini bağlar. Yönetim planında yapılan değişiklik ilgili bağımsız bölümün beyanlar hanesine işlenmemiş ise, taşınmazı devralan cüzi halefler tapu siciline güven ilkesi gereği bu değişiklikle bağlı olmaz.

🏡 Yönetim planı hazırlanırken, tüm kat malikleri bir araya gelmelidir. Ayrıca, yönetim planının kanuna uygun olması gerekmektedir.

Yönetim planı ne zaman yapılır?

🏡 Yönetim planı; kat sahiplerinin yada kat irtifakı tesis edildiği sırada toprak sahibi ile müteahhit arasında imza atılarak hazırlanır ve tapuda tescil edilmesi gereklidir.

🏡 Eğer yönetim planı yoksa, tapu memuru kanuna uygun olacak şekilde bir plan getirilene kadar, kat mülkiyetine çevirme işlemini yapmayacaktır.

🏡 Yönetim planı, Kat mülkiyeti beyanlarına kaydedilmektedir. Bu plan, mülkiyetin kuruluş belgeleri içerisinde yer alarak saklanır. Kanun kapsamında, kat mülkiyeti kurulma istemiyle dilekçesi yada tutanağı ile ek belgelerin yönetim planına dahil edilmesi gerekiyor.

Yönetim Planı olmadan tapuda “kat mülkiyeti” tesis edilemez

“KMK. Madde 12 – Kat mülkiyetinin kurulması için, anagayrimenkulün kat mülkiyetine çevrilmesi hususunda o gayrimenkulün maliki veya bütün paydaşlarının aşağıda yazılı belgeler ile birlikte tapu idaresinde istemde bulunması gerekir:

b) Bağımsız bölümlerin kullanılış tarzına, birden çok yapının varlığı halinde bu yapıların özelliğine göre 28 inci maddedeki esaslar çerçevesinde hazırlanmış, kat mülkiyetini kuran malik veya malikler tarafından imzalanmış bir yönetim plânı.

Yönetim Planı İle İlgili “Kat Mülkiyeti Kanun” Hükümleri:

1- Anagayrimenkul, “Kat Malikleri Kurulu” nca yönetilir ve yönetim tarzı, kanunların emredici hükümleri saklı kalmak şartiyle, bu kurul tarafından kararlaştırılır. (KMK. madde-27)

https://yemekciyiz.net/

2- Yönetim planı ; yönetim tarzını, kullanma maksat ve şeklini yönetici ve denetçilerin alacakları ücreti ve yönetime ait diğer hususları düzenler. Yönetim planı, bütün kat maliklerini bağlıyan bir sözleşme hükmündedir. Yönetim planında hüküm bulunmıyan hallerde, anagayrimenkulün yönetiminden doğacak anlaşmazlıklar bu kanuna  ve genel hükümlere göre karara bağlanır. ( KMK. madde-28)

3- Yönetim planının değiştirilmesi için; bütün kat maliklerinin beşte dördünün oyu şarttır. Kat maliklerinin 33 üncü maddeye göre mahkemeye başvurma hakları saklıdır. ( KMK. madde-28)

4- Yönetim planı ve bunda yapılan değişiklikler, bütün kat malikleriyle onların külli ve cüzi haleflerini ve yönetici ve denetçileri bağlar. ( KMK. madde-28)

5- Yönetim planının ve onda sonradan yapılan değişikliklerin; tarihi, kat mülkiyeti “Tapu Kütüğü”nün (beyanlar) hanesinde gösterilir ve bu değişiklikler yönetim planına bağlanarak kat mülkiyetinin kuruluş belgeleri arasında saklanır. ( KMK. madde-28)

Yönetim Planı Değişikliği Nasıl Yapılır?

KMK.’nun 27. maddesine göre, yönetim planı kanuna aykırı olamaz. Yönetim planı yapılırken kat maliklerinin oybirliği gerekir. Yönetim planının değiştirilmesi için ise, kat maliklerinin beşte dördünün oyu yeterlidir. Kat malikleri kurulunun değişiklik kararına katılmayan kat malikleri kararın iptali için mahkemeye başvurabilir. (KMK. madde. 28)

5627 sayılı ve 2007 tarihli Kanunla, KMK’nun 42. maddesinde yapılan değişiklikle ısıtma sisteminin merkezi sistemden şahsi sisteme ya da tam tersi için bir karar alınırsa, yönetim planının bu karara aykırı hükümleri kendiliğinden değişmiş sayılır.

Yönetim Planının İptali Davası

Yönetim planına karşı toplantıya katılıp olumlu yönde oy kullanmayan her bir kat malikinin dava açma hakkı vardır. Yönetim planı değişikliğinin hukuka aykırı olduğu kanaatinde olan kat malikleri yönetimin planı değişikliği öğrendikten sonra bir ay içinde ancak her halükarda altı ay içinde taşınmazın bulunduğu yer sulh hukuk mahkemesine yönetim planı değişikliğinin iptali istemli dava açabilirler.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok