Apartman Karar Defteri Nedir? Karar Defterinin Olması Zorunlu mu?

  • Son Güncelleme: 02.07.2023

✔ Apartman Karar Defteri Nedir? Karar Defterinin Olması Zorunlu mu?

Bir apartman/site yönetiminde en önemli hususlardan biri de alınan kararlardır. Kat maliklerince alınan kararlar hem toplantı yeter sayısı hem de karar yeter sayısı bakımından gerekli şartları sağlamak zorundadır. Bu nedenle alınan kararlar bir karar defterine yazılmalıdır.

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nda “karar defteri” kavramı tam olarak yer almaz ve bunun yerine “defter” kavramı kullanılır.

” KMK. Madde 32 – Anagayrimenkul kat malikleri kurulu tarafından, sözleşme, yönetim planı
ve kanun hükümleri uyarınca verilecek kararlara göre yönetilir.

Bütün kat malikleriyle külli ve cüzi halefleri, yönetici ve denetçiler, kat malikleri kurulunun kararlarına uymakla yükümlüdürler.

Anagayrimenkulün kullanılmasından veya yönetiminden dolayı kat malikleri arasında veya bunlarla yönetici ve denetçiler arasında veya denetçilerle yöneticiler arasında çıkan anlaşmazlıklar, kat malikleri kurulunca çözülür ve karara bağlanır.

Kat malikleri kurulu kararları (1) den başlayıp sırayla giden sayfa numaraları taşıyan her sayfası noter mühüriyle tasdikli bir deftere yazılarak, toplantıda bulunan bütün kat maliklerince imzalanır; karara aykırı oy verenler bu aykırılığın sebebini belirterek imza koyarlar.

Bir husus hakkında ilerde çıkan anlaşmazlıklar, karar defterinde aynı hususa dair daha
önce verilmiş bir karar varsa kaide olarak ona göre çözülür.”

Karar defteri nedir?

Karar defterinin Kat Mülkiyeti Kanunu’nda doğrudan bir tanımı olmasa da kanunun 32’ıncı maddesinden yola çıkılarak karar defteri şöyle tanımlanabilir:

“1’den başlayıp sırayla giden sayfa numaralarından müteşekkil, her sayfası noter mührüyle tasdikli olan, kat malikleri kurulundan alınan kararların yazıldığı ve toplantıda bulunan bütün kat maliklerince imzalan defterdir.”

Yukarıda yazılı olan tanımı unsurlarına ayırırsak, apartman karar defteri;

  • Karar defterinin her sayfası 1’den başlayarak numaralandırılmalıdır.
  • Karar defterinin her sayfası notere tasdik ettirilmelidir.
https://yemekciyiz.net/

Apartman karar defterine neler yazılır?

Apartman karar defterine her şeyden önce ve tabi olarak kat malikleri kurulunda alınan kararlar yazılır. Deftere ayrıca neler yazılması gerektiğini ise yine kanunun 36’ncı maddesinde bulabiliriz.

KMK. Madde 36 – Yönetici, kat malikleri kurulunun kararlarını protokolleri, yapılan ihtar ve tebligatın özetini ve tarihlerini ve bütün giderleri, 32 nci maddede sözü geçen deftere tarih sırasiyle yazmaya ve bu defteri ve giderlerin belgeleriyle diğer bütün belgeleri bir dosyada saklamaya mecburdur.

Bu defterin, her takvim yılının bitmesinden başlıyarak bir ay içinde yönetici tarafından notere kapattırılması mecburidir.

Bu maddede yazılı görevleri yerine getirmiyen yöneticiye 33 üncü maddenin son fıkrasında yazılı cezalar uygulanır.

Bu maddeye göre karar defterine aşağıdaki hususlar yazılır:

  • Kat malikleri kurulunda alınan kararlar
  • Yapılan ihtarların özetleri ve tarihleri
  • Yapılan her türlü harcamalar
  • Yapılan protokoller
  • Yapılan tebligatların özetleri ve tarihleri

Kat malikleri kurulunca alınan kararlar deftere yazıldığında, toplantıya katılan kat maliklerinin adı soyadı bilgileriyle beraber imzaları da kararda yer almalıdır.

Karara aykırı oy veren kat maliklerinin de imzası alınır; ancak bu kat maliklerinin karara neden katılmadıklarını da belirterek imza atmaları gerekir.

Karar defteri tutmama cezası

Yukarıda özellikleri yazılı karar defterini tutmayan ya da kurallara uygun olarak tutmayan yönetici hakkında, sulh hukuk mahkemesine başvurulması halinde para cezası uygulanabilir.

Bu para cezası tutarı 2023 yılı için 2.786,00 TL ile 22.625,00 TL arasında olup miktarına sulh hukuk mahkemesi hâkimi karar verecektir.

Apartman defterini notere tasdik edilmesi

Apartman karar defterinin notere tasdiki aslında iki farklı aşamadan oluşur.

1. Defter kullanılmaya başlamadan önce yapılan noter tasdiki (32’nci madde)

2. Yılsonunda yapılan kapanış noter tasdiki (36’ncı madde)

Yukarıdaki aşamalardan birincisine göre; defter henüz kullanılmaya başlanmadan notere götürülmeli ve her bir sayfası noter tarafından mühürlenerek tasdiklenmelidir.

İkincisine göre ise; defter her takvim yılının bitmesinden başlıyarak bir ay içinde yönetici tarafından
notere kapattırılması mecburidir.

Sonuç olarak;

Bu deftere yalnızca alınan kararlar değil, kat malikleri kurulunda alınan kararlar dışında, aşağıdaki durumların da karar defterine yazılması zorunludur.

1. Yapılan giderler (Giderin dayandığı karar sayısını, miktarını, kime yaptırıldığını ve eki fatura ya da ödeme bilgilerinin ve gerekli diğer bilgilerin yer aldığı gibi…),

2. Kat maliklerine çıkarılan tebligat ve ihtarlara ilişkin detaylar,

3. Yüklenicilerle ya da üçüncü şahıslarla yapılan protokoller,

Sitenin/apartmanın geriye dönük son bir seneyi merak eden kat maliki “apartman karar defteri”ni eline aldığında hangi kararların alındığını, hangi harcamaların yapıldığını, kimlere ihtar gönderildiğini, kimlere tebligat yapıldığını ya da kimlerle protokol düzenlendiğini ve bunların detaylarını görebilmelidir.

Aksi takdirde hem karar defteri usulüne uygun düzenlenmediği için yönetici para cezasına maruz kalabilecek hem de muhtemel bir dava aşamasında bu karar defteri işe yaramayacaktır.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok