Kat Mülkiyetinde Bağımsız Bölüm Planı Nedir?

  • Güncelleme: 24.05.2023

✔ Kat Mülkiyetinde Bağımsız Bölüm Planı Nedir?

https://yemekciyiz.net/

Bağımsız Bölüm:

Kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş yerlerde ana gayrimenkulün ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olan ve her biri kat mülkiyeti kütüğünde ayrı bir sayfaya tescil edilen konut, dükkan, mağaza gibi bağımsız mülkiyete konu bölümlerine denir.

Bağımsız bölüm; inşaatı bitmiş, kullanıma hazır hale gelmiş yapının ayrı bölümlerine denilmektedir. Kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, mahzen ve depo bağımsız bölümdür.

Bağımsız bölümler tapuya tescil ettirilirler. Her bağımsız bölümün ise tapu senedi farklıdır. Yani, her bağımsız bölüme tapu kütüğünde ayrı ayrı tapu senedi verilir. Söz konusu bu bağımsız bölümler ise inşaat projesinde belirtilir.

Bir bağımsız bölüme tek bir kişi sahip olabileceği gibi, birden çok kişi de sahip olabilir.

Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler. 

Bağımsız bölüm eklentisi: Bağımsız bölümün kullanımı için yapılmış odunluk, kömürlük, garaj, su ve elektrik saati yerleri gibi eklentilerdir. Bağımsız bölümün sahibi bu eklentilere de sahip olarak görülür.

Bağımsız bölümlerin başkasına devri, kayıtlanması veya kiralanması halinde, eklentiler ve ortak yerler de kendiliğinden devredilmiş, kayıtlanmış veya kiralanmış olur.

Bağımsız bölüm üzerinde kat mülkiyetiyle ve diğer kat maliklerinin haklarıyla bağdaşması mümkün olmayan irtifaklar kurulamaz.


İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok