Kira Sözleşmesini Doğru Hazırlayınız

✔ Kira Sözleşmesini Doğru Hazırlayınız

Kiralama sürecinde karşılıklı olarak belirli konularda kiraya veren ve kiralayanlar olarak anlaşmaya varmış olabilirsiniz. Anlaşmaya varılan bu konuları, ileride doğabilecek anlaşmazlıkları önlemek amacıyla yazılı bir sözleşme haline getirilmesi gereklidir.

Bu nedenle, sözleşmeyi hazırlamadan önce biraz araştırma yapmak ve fikir sahibi olmak için internetten kira sözleşmesi örneklerini arayabilirsiniz. Böylece genel olarak sözleşme formatını görmüş olursunuz.

Türk Borçlar Kanunu’nun 299. maddesi, kira sözleşmesini, “Kiraya verenin, bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.” cümlesi ile tanımlamaktadır. Bu tanım ile kira kontratı, artık ev sahibi ile kiracı arasında bir senet işlemi görmektedir.

Kira sözleşmesi, mülk sahibi ile kiracı arasındaki şartların yanı sıra kiralanan mülk için genel koşulları da belirlemektedir. Kira sözleşmesi iki tarafı da bağlamakta ve sadece karşılıklı anlaşılarak feshedilebilmektedir. Anlaşmazlık durumunda feshedilmesi kararını ise mahkemelerin vermesi gerekmektedir.

İşyeri Kira sözleşmesi, Türk Borçlar Kanunu madde 229’da şöyle tanımlanmaktadır; kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği kontrattır.

Kira Sözleşmesi Nasıl Hazırlanır?

Kira sözleşmesi, internette ya da kırtasiye gibi bazı noktalarda bulunan örnekler kullanılarak hazırlanabileceği gibi mülk sahibi ya da mülk sahibinin vekalet verdiği kişiler tarafından özel olarak da hazırlanabilir. Kira sözleşmesi, 3 ana bölümden oluşmaktadır:

Bu sözleşme;

  • özel koşullar,
  • genel koşullar,
  • kiracıya teslim edilen eşya ya da demirbaşlar,

olmak üzere üç bölümden oluşur. Her iki tarafın da mağdur olmaması için, dikkat edilmesi gereken noktalar konusunda bilinçli ve bilgili olmak gerekiyor.

Kiralama bilgileri

Kiralama bilgilerinin yer aldığı kısım, mülkün cinsinin, adresinin ve mülk sahibinin iletişim bilgilerinin yer aldığı alandır. Burada ayrıca kiralama sürecinin başlangıcı, bitişi ve kira bedeli gibi bilgiler bulunmaktadır.

Kiralanan mülkte var olan demirbaşlar

Kiralanan mülkte var olan demirbaşlar, yani evin içerisindeki eşyalar, abonelik sayaçları ve posta kutusu ile anahtar da kira sözleşmesi içeriğinde yer almaktadır.

Genel koşullar

Mülk sahibinin talepleri, kiranın yatırılacağı banka hesabı ve mülk içinde yapılacak tadilatlar gibi bilgileri barındırmaktadır.

Kira sözleşmesi yapmak için bu üç madde yeterlidir. Kira sözleşmesi en az iki adet hazırlanıp, imzalandıktan sonra birisi ev sahibinde, diğeri de kiracıda kalır.

Sözleşmeyi Kimler İmzalamaya Yetkilidir?

Kira sözleşmesinde imza yetkisi, mülk sahibi ve kiracıdadır. Mülk sahibi, vekalet aracılığı ile imza yetkisini başkasına devredebilir. Kiracı ise ev sahibinin kabul ettiği durumlarda vekalet aracılığı ile başkasına imza attırabilir.

Ancak, 18 yaşından küçüklerin, kısıtlıların ve ayırt etme gücüne sahip olmayanların kira sözleşmelerinde imza yetkisi yoktur.

Kira Sözleşmesinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

1- Sözleşmedeki kimlik bilgilerinin eksik doldurulmaması önemlidir. Mülk (kiralanan) sahibi ve kiracının TC kimlik numarası, adı ve soyadı gibi bilgiler kira sözleşmesinde yer almalıdır.

2- Kiralanan mülkün bulunduğu adres, kat ve daire numarası, sözleşmede açık bir şekilde geçmelidir.

3- Sözleşmede kira zammının ne zaman ve hangi oranda yapılacağı belirtilmelidir. Mülk sahibi ve kiracıların, kira sözleşmeleri hakkındaki yenilikleri dikkatle takip etmesi gerekir. Mesela kira zammı yapılırken miktarın belirlenmesinde kullanılan enflasyon oranlarına özellikle dikkat etmeniz gerekir. Çünkü, kira artışları her ne kadar kiracı ve gayrimenkul sahibi arasında belirlense bile bu rakamın enflasyona göre belirlenen üst sınırı geçmemesi gerekir. Örneğin; kira sözleşmesi yenilenmesinde en fazla yapılabilecek zam oranı Ocak 2019’dan itibaren TÜFE (12 aylık ortalama) olarak belirlenmiştir. Bu da kira sözleşmesinde yapılabilecek en yüksek orandaki yasal zam oranını temsil eder. 

4- Kira sözleşmesinde kiranın hangi tarihlerde ve hangi banka hesabına yatırılacağı bilgisi geçmelidir. Yasal olarak 500.- TL. ve üzeri kira ödemelerinin bankaya ya da PTT’ye yapılması zorunluluğu bulunmaktadır.

5- Kiracının evi teslim alırken tüm demirbaşları incelemesi gerekir. Bozuk ya da yıpranmış demirbaş bilgisinin kira sözleşmesinde yer alması şarttır. Aksi halde kiracı evden çıkarken bozuk demirbaşlardan sorumlu tutulabilir.

6- Aynı şekilde depozito ile ilgili detaylar, kira sözleşmesinde ayrıntılı olarak yer almalıdır. Bu detaylar, depozitonun niçin alındığını ve hangi şartlarda geri ödeneceğini belirtmektedir.

7- Sözleşmenin her sayfası kiracı ve mülk sahibi tarafından imzalanmalıdır. Kira sözleşmesinde her iki tarafın da ıslak imzası bulunması gerekir. ​ İmzasız belgeler, gelecekte belgenin gerekli olduğu zamanlarda işlevsiz sayılabilir.

​​8- Kiracının elektrik ya da doğal gaz faturalarından sorumlu olmaması gibi mülk sahibi ve kiracının uzlaştığı özel koşullar sözleşmeye dahil edilmelidir.

9- Kira sözleşmesinin süresi, kiracının evde tadilat yaptırmasıyla ilgili maddeler de sözleşmede bulunması gereken detaylardandır.

Kapora Nedir?

Kiracının niyetinin ciddi olduğu anlamak ve evi belirli bir süreliğine rezerve etmek ev sahibi tarafından kapora talep edilmektedir. Ev kiralama işleminde taraflar arasındaki anlaşmanın bir bağlayıcısı olarak kapora alınmaktadır.

Kapora, hukukta “güvenmelik” olarak geçer. Kesin sözleşme yapılmadan önce mal veya hizmeti rezerve etmek için hizmet bedelinin bir miktarı olarak ödenen ücrettir. Ev kiralarken de aynı sistem işlemektedir. Kiralamak istediğiniz evin sahibine bir miktar ücret ödeyerek evi belirli süreliğine rezerve etmiş olursunuz.

Bu ödeme, kiralama işlemini garanti altına almak adına yapılmaktadır. Olası problemlerin yaşanmaması için verilecek bu miktarın, bir sözleşme ile belgelenmesi gerekmektedir. Kapora sözleşmesinde, potansiyel kiracının diğer tarafa güvence miktarı olarak ödediği tutara, geçerli olacağı süreye ve diğer bilgilere yer verilmektedir.

Ne Kadar Kapora Verilir?

Kapora için bir yasa maddesi bulunmamaktadır. Bu tamamen ev sahibi inisiyatifine kalmış bir durumdur. Bu noktada kapora olarak; kira bedelinin %15 ile %25’i arasında bir tutar istenebilmektedir.

Kiralayacağınız ev için ödeme yapmadan önce mutlaka sözleşme yapmanız gerekmektedir. İster gayrimenkul danışmanı ister ev sahibi ile anlaşma halinde olun, sözleşme olmadan ödeme yapmamalısınız. Sözleşmede aşağıdaki bilgilerin açıkça ifade edilmesi gerekmektedir.

  • Ödendiği tarih,
  • Kiralamanın gerçekleşeceği tarih, yani kapora geçerlilik süresi,
  • Sözleşmeyi imzalayanların kimlik bilgileri ve imza,
  • Tutar,
  • Cayma bedeli,

Kapora Geri Verilir mi?

Ortada sözleşme yoksa “kapora” nın tüm inisiyatifi satıcıdadır. Kira ya da satış kontratı yapmak için anlaşılan süre geçilirse mülk sahibi, kaybettiği zamanın bir telafisi olarak “kapora” ya el koyabilir.

Ödediğiniz miktarı geri alabilmek için sözleşme yapmanız gerekir. Sözleşmede uzlaşılan cayma bedeli, evi kiralamaktan vazgeçerseniz geri isteyemeyeceğiniz para miktarını ifade eder. Sözleşmeniz olduğu takdirde, karşılaşabileceğiniz haksızlıklar karşısında yasal olarak hakkınızı aramanız mümkündür.

Kiracının vermiş olduğu ücreti geri almanın bir diğer yolu da ev sahibinin, mülkünü kiralamaktan vazgeçmesidir. Bu noktada etik olarak ev sahibinin aldığı miktarı geri ödemesi gerekir.

Kiracıların telefonla yaptıkları görüşmeler üzerinden kapora ödemesi önerilmez. Yüz yüze görüşmeden ve sözleşme imzalanmadan ödenen kapora bedelini geri almak için yasal bir dayanak bulunmamaktadır.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok