Mutfaklarda Enerji Tasarrufu Yapılır mı?

✔ Mutfaklarda Enerji Tasarrufu Yapılır mı?

Enerji tasarrufu, üretimde, konforumuzda ve iş gücümüzde herhangi bir azalma olmadan enerjiyi verimli kullanmak, israf etmemektir. Aynı işi daha az enerji kullanarak yapmaktır. Enerjinin fazla kullanılması sonucunda; Doğal kaynaklar hızla tükeniyor, çevre kirleniyor ve maliyetler artıyor.

İnsanların ihtiyaçlarının karşılanmasının ve gelişmesinin sağlıklı olarak sürdürülmesinde enerji gereklidir. Enerji özellikle sanayi, konut ve ulaştırma gibi sektörlerde kullanılmaktadır.

Nüfus artışına, sanayinin gelişmesine paralel olarak kurulan büyük ölçekli enerji üretim ve çevrim sistemleri ekolojik dengeyi önemli ölçüde etkiledikleri gibi sınırlar ötesi etkileri de beraberinde getirmektedir. Temiz enerji kullanılması dileğiyle….

Basit önlemlerle mutfakta enerji tasarrufu

1- Yemekleri mümkün olduğu kadar en az suyla pişirin ve tencerenin kapağını sıkı bir şekilde kapalı tutun.

2- Yemek pişirmede düdüklü tencere kullanın. Yüksek basınç ve sıcaklıkta yemekler daha çabuk pişer ve % 50-75 arası enerji tasarrufu sağlanır.

3- Yumurtaları tencere içinde pişirmek, elektrikli yumurta pişirici içinde pişirmekten % 50 daha fazla enerji harcar.

4- Fırının kapağını her açışta içerideki sıcaklığı 10 °C azaltmış olursunuz. Bunu dengelemek için fırın daha fazla enerji harcayacaktır. Bu nedenle gerekmediği sürece fırının kapağını açmayın.

5- Kızartmaları elektrikli ocak üzerinde kızartmak, fritöz içinde yapmaktan % 25 daha fazla enerji harcamaktadır.

6- Mikrodalga fırınlarda pişirme 2-10 dakika, ısıtma ise 10-30 saniyede gerçekleşir. Bu nedenle geleneksel fırınlara göre %66 daha az elektrik harcarlar.

7- Doğru boyutta yüksek enerji sınıfı (A+ ve daha üstü) bir buzdolabı kullanın. Buzdolabının kapağını sık açmayın ve uzun süre açık bırakmayın. Soğutma bölüm sıcaklığı 4 ile 5 °C, dondurucu bölüm sıcaklığı -20 ile -18 °C arasında olmalıdır.

8- Sıvıları ağızlarını kapatarak, yiyeceklerinizi de sararak veya saklama kabında buzdolabına koyun. Ağzı kapatılmamış sıvılar ile korunmamış yemekler bırakacakları buhar nedeniyle buzdolabına daha fazla enerji harcatırlar.

9- Bulaşık makinesini yerleştirirken, çevresinde en az 5 cm boşluk bırakılmalı. Böylece, ısınmadan dolayı oluşacak sıcak havanın kolayca dağılması sağlanmış olunur.

10- Bulaşık makinesini tam doldurmalı ve tam kapasitede çalıştırılmalı. Bulaşık makinesinde mümkün olduğu kadar ekonomik devirli düşük sıcaklık programı tercih edilmelidir.

Enerji, ekonomik ve sosyal kalkınma için temel girdidir. Artan nüfus, şehirleşme, sanayileşme, teknolojinin yaygınlaşması ve refah artışına paralel olarak enerji tüketimi kaçınılmaz bir şekilde büyümektedir. Bu nedenle enerjinin, en tasarruflu ve verimli bir şekilde kullanılması zorunludur.

Enerji kullanımı ile aşağıdaki sorunlarla karşı karşıya kalınmaktadır

* Doğal kaynaklar hızla tükeniyor,

* Çevre kirleniyor,

* İklim değişiyor,

* Enerji için yüksek maliyetlere katlanılıyor.

Enerji verimliliği için aşağıdaki konuların öncelikli olarak değerlendirilmesi gerekiyor

* Çeşitli şekillerde ortama atılan enerjilerin geri kazanılması,

* Tasarım, proses geliştirme ve daha akılcı kullanımı,

* İstenmeyen kaçakların önlenmesi,

* Büyük enerji kaybına yol açan uygulamaların değiştirilmesi,

* Bakımın etkinleştirilmesi, verimin arttırılması, hızlı ve yeterli ikmal vb..

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok