Bebeklerin Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?

✔ Bebeklerin Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?

https://yemekciyiz.net/

Nadiren dişleri sürmüş olarak doğan bebekler olsada, genellikle süt dişlenme denen ilk faz, 6-12 ay arasında, kesici dişlerin sürmesi ile başlar. 3 yaş civarında da süt azı dişlerinin sürmesi ile biter. Bu safhaya “süt dişlenme dönemi” denir.

Süt Dişlerinin Temizlenmesi

Anne sütü ile beslenmeyen bebeklerde erken çocukluk dönemi çürüğü daha sık görülebilir. Süt dişlerinde erken çocukluk dönemi çürüğünün (biberon çürüğü) oluşmaması için beslenme sonrasında özellikle de gece uyutmadan önce, parmağa sarılan gazlı bez veya bir tülbent parçası ile dişlerin üzeri silerek temizlenmelidir.

Akşam temizliği, son beslenmesinden sonra, tam yatma vaktinde yapıldığı takdirde etkilidir. Eğer dişler günde bir kez temizlenecekse bunun için en kritik zaman dilimi budur.

Demir preparatları asitli içeceklerle birlikte alındığında kahverengi boyanma meydana geleceğinden, portakal suyu gibi asitli içecekler yerine su ile verilmelidir.

Çocuklar biraz daha büyüdükleri zaman, anne desteğiyle diş fırçalamaya başlanması gerekir. 6 yaştan itibaren kesici dişler sürmeye başlar.

Çenenin en arkasından birinci büyük azı dişleri de 6-7 yaşlarda sürer. Bu dişler genellikle süt dişi ile karıştırılır. Çocuklar arkadaki dişleri daha zor fırçaladığı için, genellikle bu daimi dişler kolay çürür ve erken yaşta çekilir. Bunu engellemek için anneler, 6-7 yaşlarda en arkadan süren dişlere dikkat etmeli, özellikle fırçalamalı ve dişlerin çiğneyici yüzeylerine fissür örtücüler yapılarak bu dişler korunmalıdır.

9-10 yaşlardan itibaren de “süt azı dişleri” değişir ve daimi “”küçük azı dişleri” sürmeye başlar. 12-13 yaşlarında da daimi dişlerin tamamı sürmüş olur.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok