Hepatit C Nedir? Nasıl Bulaşır?

✔ Hepatit C Nedir? Nasıl Bulaşır?

▶Hepatit C, kan yoluyla bulaşan Hepatit C virüsünün (HCV) neden olduğu bir karaciğer hastalığıdır. 

Nasıl Bulaşır?

▶ Üzerinde hepatit C virüsü ile enfekte olmuş kan bulunan kişisel hijyen ürünlerinin (diş fırçaları, traş makineleri veya tırnak makası gibi) paylaşımı,

▶ Enfeksiyon riskleri açısından kontrolü sağlanmamış kan ve kan ürünlerinin nakli,

▶ Enjeksiyon iğnesi gibi damar içi materyallerin birden çok kişi tarafından kullanılması,

▶ Doğru şekilde sterilize edilmemiş aletlerle yapılan diş tedavileri,

▶ Steril olmayan tıbbi ve kozmetik malzemelerin (manikür-pedikür malzemeleri vb) kullanımı veya Steril olmayan malzemeler ile dövme yapmak ve piercing kullanımı

▶ Hepatit C virüsü ile enfekte organların nakli 

▶ Enfeksiyon riskleri açısından kontrolü sağlanmamış hemodiyaliz makinasıyla diyalize girme,

Bulaşmaya Neden Olmayanlar

▶ Hepatit C, klozet veya yüzme havuzlarından bulaşmaz. Aynı şekilde sivrisinek ısırması da hepatit C’ye neden olmaz.

▶ Hepatit C taşıyıcısı gebelerde virüsün bebeğe bulaş riski %10’dan az olarak tahmin edilmekle beraber bu geçişin gebeliğin hangi döneminde olduğu henüz net olarak tespit edilememiştir.

▶ Sarılma ve öpme, Hepatit C hastası olan kişi ile yiyecek veya içeceklerin paylaşılması, aynı ortamda bulunma ile herhangi bir bulaşma riski söz konusu değildir.

▶ Hepatit C taşıyıcısı annenin bebeğini emzirmesinde tespit edilmiş herhangi bir risk yoktur. Ancak, meme başında çatlak veya kanama bulunması, ya da annenin viral yükünün çok fazla olması gibi durumlarda emzirmeye ara verilebilir.

Belirtiler

▶ Hastalığın kuluçka dönemi ortalama 2 hafta ile 6 ay arasındadır. Hastalığın büyük çoğunluğu belirtisiz seyreder.

▶ Belirtili hastalık görüldüğünde iştahsızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı nadir olarak da sarılık (Hepatit B’ye kıyasla daha az sıklıkta) gelişir. Hastaların çoğunda, siroza ve/veya karaciğer kanserine neden olabilecek uzun süreli kronik karaciğer enfeksiyonu gelişir. 

▶ Bazı insanlar için hepatit C kısa süreli bir hastalıktır, ancak hepatit C virüsü bulaşmış kişilerin % 70-85’i için uzun süreli, kronik bir enfeksiyon haline gelir. Kronik hepatit C, uzun süreli sağlık sorunlarına, hatta ölüme neden olabilen daha ciddi bir hastalıktır.

Tanı Yöntemleri

▶ Hepatit C genellikle 2 kan testi kullanılarak teşhis edilir: Antikor testi ve PCR testi. Sonuçlar genellikle 2 hafta içinde belli olur.

▶ Bunların yanı sıra, hastalığa özgü olmayarak, karaciğer fonksiyonlarının değerlendirilmesi amacıyla bir takım kan tetkikleri (ALT, AST, albümin gibi) ve ultrasonografik incelemeler de hastalığın seyrinin takip edilmesinde büyük öneme sahiptir.

Yolcular için Risk

▶ Yaygınlığı bölgesel farklılıklar göstermekle birlikte tüm dünyada görülür. Hepatit C virüsüne bağlı karaciğer hastalığından her yıl dünyada 350.000 -500.000 kişi ölmektedir. Hastalık en çok Orta ve Doğu Asya ve Kuzey Afrika da görülür.

▶ Enjeksiyon, akupunktur, piercing veya dövme yaptırırken güvensiz yöntemlerden sakınmayan yolcular risk altındadır. Kan nakli gereken bir kaza veya acil bir sağlık durumu; eğer nakledilen kan HCV tespiti için taranmamışsa enfeksiyona neden olabilir.

▶ İnsani yardım faaliyetlerinde bulunan yolcular, sağlık uygulamaları sırasında enfekte kan ve diğer vücut sıvılarına maruz kalabilirler.

Korunma

▶ Hepatit C virüsüne karşı henüz onaylanmış bir aşı yoktur. Toplumdaki bireylerin kendilerini korumaya yönelik bilinçlenmesi gerekir. Hastalık hakkında bilgilenmek ve gerekli önlemleri almak hastalığın yayılmasını engelleyecektir.

▶ Özellikle risk grupları açısından erken tanı hastalığın ilerleyişini yavaşlatacağı için kan tetkiklerinde araştırma yapılmalıdır. Güvensiz cinsel ilişkilerden kaçınılmalı ve cilt delen uygulamalarda kullanılan aletlerin steril olmasına çok dikkat edilmelidir. 

▶ Hepatit C’yi önlemenin en iyi yolu hastalığın bulaşmasına sebep olacak davranışlardan, özellikle enjekte ilaç alışkanlıklarından kaçınmaktır.

Lütfen Dikkat!

1- Kendinizi hasta hissediyorsanız ya da şüpheli bir durum varsa hemen doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurun.

2- Seyahatiniz hakkında hekiminizi bilgilendirin.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok