İMECE 15 Ocak 2023’te Uzay Yolculuğuna Başlıyor

✔ İMECE 15 Ocak 2023’te Uzay Yolculuğuna Başlıyor

Türkiye’nin metrealtı çözünürlüğe sahip ilk yerli ve milli gözlem uydusu İMECE 15 Ocak 2023 uzay yolculuğuna başlıyor. Uzay yolculuğu takvimini açıklayan Bakan Varank, “Yakın zamanda bu uydu kapatılacak son testlerine girecek ve fırlatılmak üzere ABD’ye gönderilecek. Kasım ayı itibariyle fırlatmaya hazır hale gelecek.” dedi.

Bakan Varank, yerli ve milli imkanlarla TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY) tarafından geliştirilen İMECE’yi ve TÜRKSAT 6A’yı inceledi. İncelemelerinin ardından İMECE’nin fırlatma takvimine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Varank özetle şunları söyledi:

“Kendi mühendislerimiz ve teknisyenlerimiz tarafından tasarlanıp, geliştirilip, üretilmiş yerli ve milli gözlem uydusu İMECE 680 kilometrede hizmet verecek ve Türkiye’nin yüksek çözünürlüklü görüntü ihtiyacını karşılayacak.”

15 Ocak 2023’te fırlatılacak

Yakın zamanda uydu son testlerine girecek ve fırlatılmak üzere ABD’ye gönderilecek. 15 Ocak 2023’te de kendi yerli ve milli gözlem uydumuz uzaya fırlatılacak.

İMECE uydusunda tasarlanıp kullanılan komponentler yıldız izlerden, tepki tekeline, x bant vericiye, elektrikli itki motoruna, uçuş bilgisayarına ve en önemlisi kamerasına kadar bütün ürünler yerli ve milli olarak geliştirildi, üretildi ve bu uyduyla beraber de uzayda kullanılmış olacak.

Uzaya gönderilecek uydunun çalışmaları halen devam ediyor. Bu ay içerisinde buradaki kapakların kapandığını, uydunun toplandığını ve çevresel testler ile beraber bir dizi teste girecek. Kasım ayı itibariyle fırlatmaya hazır hale gelecek. Ocak ayında da Amerika’dan uzaya fırlatılacak.

48 saat içerisinde görüntü verecek

İMECE ile birlikte Türkiye ilk kez metrealtı çözünürlüğe sahip Elektro-Optik bir uydu kamerasına sahip olacak. Türkiye’nin yüksek çözünürlüklü görüntü ihtiyacını yerli imkanlarla karşılayacak olan İMECE, 15 Ocak’taki fırlatmanın ardından 48 saat içerisinde görüntü verecek.

Gözlem uydusu İMECE; BİLSAT, RASAT ve GÖKTÜRK-2 uydularından edinilen tecrübe ile donatıldı. 680 kilometre irtifada güneşe eş zamanlı yörüngede görev yapacak İMECE’nin tasarım, üretim, montaj, entegrasyon ve testleri, yer istasyonu anteni ve yazılımları yerli imkânlarla geliştirildi.

TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen ekipmanlara TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) Manyetometre ve Manyetik Tork Çubuğu ile, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) da Sabit Güneş Paneli ile katkı verdi.

https://yemekciyiz.net/

Haritalama, tarımsal uygulamalara katkı verecek

Coğrafi kısıtlama olmaksızın Dünya’nın her yerinden yüksek çözünürlüklü görüntü elde edecek olan İMECE, tespit ve teşhis, doğal afet, haritalama, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda Türkiye’ye hizmet verecek. Sivil ve güvenlik amaçlı kullanılabilecek uydunun tasarım görev ömrü 5 yıl olarak planlandı.

İMECE’den elde edilecek tecrübe, Türkiye’nin ileride geliştireceği uydulara altyapı oluşturacak. Türkiye bir yandan bu tür kritik teknolojilere sahip olurken diğer taraftan da uzay alanında yetişmiş insan gücü ve bilgi birikimi elde edecek.

İMECE ile geliştirilen komponentler

İMECE ile geliştirilen komponentler şöyle: KKS Alıcı, Güneş Algılayıcı, Yıldızizler, Tepki Tekeri, Tepki Tekeri Arayüz Ekipmanı, Elektro-Optik Kamera, X Bant Verici Yönlendirilebilir Anten, S Bant Antenler, Veri Sıkıştırma Kayıt Formatlama Ekipmanı, S Bant Alıcı Verici, Elektrikli İtki Motoru ve Yakıt Besleme Ekipmanı ve X Bant Verici.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok