Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank’ın Milli Uzay Programı Açıklaması

✔ Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank’ın Milli Uzay Programı Açıklaması

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank’ın Milli Uzay Programı ile ilgili olarak TRT’de katıldığı “Gündem Ötesi” programında önemli açıklamalarda bulundu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, “Türkiye’yi dünyanın en güçlü ekonomileri arasına sokmak, katma değerli üretimle kalkındırmak ve gelecekte çocuklarımıza tam bağımsız bir ülke bırakmak istiyorsak mutlaka uzay alanında çalışmalar yapmak mecburiyetindeyiz.” dedi.

“Türkiye’yi dünyanın en güçlü ekonomileri arasına sokmak, katma değerli üretimle kalkındırmak ve gelecekte çocuklarımıza tam bağımsız bir ülke bırakmak istiyorsak mutlaka uzay alanında çalışmalar yapmak mecburiyetindeyiz.” ifadesini kullanan Varank, bunun bir tercih değil, zorunluluk olduğunu söyledi.

Varank, yol haritasında 10 tane önemli başlık bulunduğunu kaydederek, “Bunlar Türkiye’yi uzay yarışında öne çıkaracak, şimdiye kadar yaptığı altyapı yatırımlarını ekonomik değere dönüştürecek ve bu manada da ülkemizi refah seviyesi yüksek bir ülke haline getirecek.” diye konuştu.

https://yemekciyiz.net/

Hedefler arasındaki Ay misyonuna değinen Varank, 2023’te Ay’la ilk temasın gerçekleştirilmesini, 2028’de Ay’a yumuşak iniş yaparak bir uzay aracını Ay yüzeyine indirmeyi, burada bilimsel çalışma yapmayı hedeflediklerini dile getirdi.

2,5 tonluk bir aracı Dünya yörüngesine çıkaracak bir fırlatma teknolojimiz henüz yok

Dünya yörüngesine 2,5 tonluk bir aracı çıkaracak bir fırlatma teknolojinin Türkiye ‘de henüz bulunmadığını belirten Varank, “2023’te öncelikle uluslararası iş birliğiyle uzay aracını Dünya yörüngesine çıkaracağız, uzay aracımız hızını aldıktan sonra kendi milli hibrit motorumuzla Ay’a ulaşmayı başaracak.” ifadesini kullandı.

Uzay Çalışmaları İçin Uygun Kişi Seçilecek

Uzaya gidecek Türk vatandaşının gençlere de rol model olacağına işaret eden Varank, şunları ifade etti;

“Bizim göndereceğimiz vatandaşımız böyle bir misyona da sahip olacak. Öncelikle bilimsel çalışmaya karar vermemiz lazım. Çalışmanın niteliğine göre bilim insanının hangi alandan seçileceğine karar verilecek. Bunu 2023’e yetiştirmek istiyoruz. Önümüzdeki 4-5 ay içinde uzaya göndereceğimiz vatandaşımızı seçmemiz gerekiyor. Bilimsel çalışmaya karar verdikten sonra hedefimiz 2 ya da 3 insanımıza bu eğitimleri aldırmak. Oldukça zorlu eğitimleri almasını sağlayacağız. Rusya, ABD bu eğitimleri veriyor, oldukça yoğun eğitimlerden bahsediyoruz. Fizyolojik, psikolojik özellikleri karşılamaları gerekiyor, uzay aracıyla ilgili temel eğitimleri almaları gerekiyor. Bunları da dikkate alarak adaylarımızı seçeceğiz, eğitimlere yollayacağız. 2 senelik eğitimden sonra da bir vatandaşımızı uzaya göndereceğiz. Bilimsel misyonu yerine getirebilecek uygun kişiyi seçeceğiz.”

Ortak Uzay Limanı İşletmesi

Bakan Varank, faydalı yükleri uzaya çıkarabilmek için bir uzay limanı işletmesinin önemine değinen Varank, açıklamasına şöyle devam etti:

“Türkiye, coğrafi konum olarak ağır yükleri uzaya çıkarmakta ticari olarak rekabetçi bir konumda değil. Dolayısıyla uzay limanı işletmesindeki muradımız 2 hedef aslında. Biri 100 kiloya kadar uyduları kendi ülkemizden kendi roketlerimizle uzaya çıkarabilecek bir fırlatma üssü kurmak, ikinci hedefimiz de uluslararası iş birliğiyle coğrafi konum olarak daha avantajlı bölgede uluslararası iş birliği yaparak bir uzay limanı işletmesi kurmak. Şu anda Türkiye’deki en uygun yerle ilgili tespitler yapılmış durumda. Ekvator’a yakın bir ülkeyle ortak uzay limanı işletmesi kurmayla ilgili çalışmamızı başlattık. Hedefimiz 10 yıl içinde bunu başarabilmek.”

Uluslararası haber kanallarının sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlarda yer alan “TUA’nın bütçesinin 5,4 milyon dolar olduğu” iddiaları hakkında ise şöyle konuştu:

“TUA, Türkiye’deki uzay faaliyetlerini koordine etmek üzere kurulmuş bir çatı kuruluş. Elbette önümüzdeki dönemde uzay projelerini de destekleyecek. Burada bahsedilen bütçe sadece TUA’nın personel giderleri gibi kendi işleri için kullanacağı bütçesi. Türkiye’de uzay çalışmalarına zaten bütçeler ayrılıyor. Türkiye’nin ilk yerli ve milli gözlem uydusu İMECE, 70 milyon doların üzerinde bir proje. Türksat 6A, kendi haberleşme uydumuz 200 milyon doların üzerinde bir proje. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının Ar-Ge bütçesinin yüzde 20’si de TUA’ya aktarılıyor. Zaten Türkiye’de uzay çalışmaları yapan şirketlerin de kendi bütçeleri var. TUSAŞ çok önemli rakamları uzay faaliyetlerine ayırıyor. ROKETSAN kendi çalışmalarını yapıyor. Türkiye bütün bu faaliyetleri 5,4 milyon dolarla yapacak demek doğru değil.” dedi.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok