Üstün Teknoloji Ürünü Silah Sistemlerimiz

✔ Üstün Teknoloji Ürünü Silah Sistemlerimiz

Savunma Sanayii Başkanlığı, ülkemizde savunma sanayii altyapısının tesisine ilişkin politikaların tespiti ve bu politikaları tatbik etme yetki ve sorumluluğuna sahip mekanizmaların oluşturulması amacına uygun olarak 1985 yılında 3238 sayılı Kanun’la Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde “Savunma Sanayii Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı” (SaGeB) olarak kurulmuş, 1989 yılında Savunma Sanayii Müsteşarlığı olarak yeniden yapılandırılmıştır.​ 

Müsteşarlık 2017 yılında gerçekleştirilen düzenleme ile Cumhurbaşkanı’na bağlanmış, 2018 yılında ise 703 sayılı Anayasada Yapılan Değişikliklere Uyum Sağlanması Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameile T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı olarak yeniden yapılandırılmıştır. 

ALTAY-ANA MUHAREBE TANKI

Proje kapsamında üstün teknoloji ürünü silah sistemleriyle donatılmış, yüksek hareket ve beka kabiliyeti olan, uzun menzilli ve etkili ateş-darbe gücüne sahip, elektronik harekat kabiliyeti yüksek bir tankın yurt içinde tasarlanması, geliştirilmesi, prototip üretimi, atış kontrol ve komuta kontrol haberleşme bilgi sistemlerinin milli olarak geliştirilmesi,  zırh sistemlerinin teknoloji transferi ile yurt içinde geliştirilmesi hedeflenmiştir.

2008 yılında sözleşmesi imzalanan projenin ilk adımında 2 adet prototip üretilmiş olup testleri başarı ile tamamlanmıştır.

Önümüzdeki dönemde 250 adet ALTAY Tankının seri üretimi gerçekleştirilecektir.

STAMP-SAHİL GÜVENLİK BOTLARI SİLAH VE SİLAH SİSTEMİ MODERNİZASYONU

STAMP, kara ve deniz platformları için geliştirilmiş uzaktan kumandalı stabilize bir top/silah sistemidir. Taret üzerindeki, uzun menzile ve yüksek hassasiyete sahip Gece ve Gündüz Kameraları ile gece ve olumsuz görüş şartlarında çıplakla görülemeyen hedefler tespit edilebilmekte ve tanınabilmektedir.

Stabilizasyon ve otomatik hedef takip yeteneği ile üzerine yerleştirildiği platformun veya hedefin hareketinden etkilenmeden nişan hattı hedef üzerinde kalmakta ve otomatik balistik uygulama ile hedefe isabetli atışlar yapılmaktadır.

AVCIKASKA ENTEGRE KUMANDA SİSTEMİ PROJESİ

Proje kapsamında helikopter aviyonik ve silah sistemlerine entegre, gece/gündüz görüntüsü, seyrüsefer, hava aracı uçuş yönetimi ile ilgili bilgi ve sembolojileri pilota gösterecek, görev bilgisayarı üzerinden, top silah ve hedef tespit sistemini (FLIR) yönlendirecek, pilotun iç/dış haberleşme fonksiyonlarını yerine getirecek, pilot gözünün lazere ve başının olası darbelere karşı korunmasını sağlayacak, Kaska Monteli Kumanda Sistemi’ni oluşturan birimlerin özgün olarak tasarlanması, ATAK Helikopterine entegre edilmesi hedeflenmiştir.

ATAK ilk konfigürasyonu için geliştirilen ve gösterge modülü dışındaki tüm sistemleri milli olan AVCI-1 Sistemi Kabulü 2015 yılında tamamlanmıştır.  

ATAK ikinci konfigürasyonu için geliştirilen ve gösterge modülü dahil tüm sistemleri milli olan AVCI-2 Sistemi Kabul aşamasındadır.

KARA SOJ-KARA KONUŞLU UZAKTAN ELEKTRONİK DESTEK (ED) / ELEKTRONİK TAARRUZ (ET) KABİLİYETİ KAZANIMI PROJESİ

Kara SOJ projesi kapsamında geliştirilen sistem, askeri taktik araçlara entegre edilen ve geniş bir frekans bandında çalışan Elektronik Destek Sistemi (Kara SOJ ED) ile Elektronik Taarruz Sisteminden (Kara SOJ ET) oluşmaktadır.

Sistemin kullanım amacı; Hv.K.K.lığının hedef ülke erken ihbar ve hava savunma radar sistemlerinin harekât bölgesindeki tespit, teşhis ve takip yeteneğinde zafiyet yaratmak; bu sayede düşmanın komuta kontrol ve hava savunma zafiyetinden istifade ederek, Hv.K.K.lığının hava platformundaki taarruzi, savunma ve destek unsurlarının görevlerini azaltılmış risk ortamında başarı ile tamamlamalarına destek vermektir.

Bu amaçla Kara SOJ ED Sistemi radar yayınlarını tespit, teşhis, yön bulma fonksiyonlarını yerine getirirken Kara SOJ ET Sistemi hedef radarların karıştırılıp aldatılması ve iş yapamaz hale getirilmesi fonksiyonlarını yerine getirmektedir. Bu nitelikleriyle Kara SOJ Sistemi hedef ülkelerin hava savunma sistemlerinde zafiyet oluşturacaktır. 

Kara SOJ Sistemi geliştirilmesi kapsamında elde edilen bilgi birikimi, yeni Elektronik Harp sistemlerinin milli imkânlarla geliştirilmesi açısından da çok önemli bir alt yapı oluşturmuştur.  Sistem ASELSAN A.Ş. tarafından Hava Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyaçları doğrultusunda tamamen milli imkânlarla geliştirilmiş ve üretilmiştir.

Türk Silahlı Kuvvetlerimizin Elektronik Harp yetenekleri arasında öncü olarak yer alan bu sistem, savunma sanayimiz ve ASELSAN için de önemli bir aşamayı oluşturmuş, Dünya üzerinde sayılı ülkenin envanterinde bulunan ve çok az ülke tarafından geliştirebilen böyle bir sistem ordumuz için milli imkânlarla geliştirilerek, gurur kaynağımız olmuştur.

LHD-ÇOK MAKSATLI AMFİBİ HÜCUM GEMİSİ

Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi; Ege, Karadeniz ve Akdeniz harekât alanlarında ve gerektiğinde Hint Okyanusu (Arap Yarımadasının kuzeyi, Hindistan’ın batısı) ile Atlantik Okyanusu (Avrupa’nın batısı, Afrika’nın kuzeybatısı)’nda kullanılabilecektir.

Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi TCG ANADOLU, 1 Amfibi tabur ile gerekli muharebe ve destek araçlarını ana üs desteği olmadan kriz bölgelerine taşıyabilecek, havuzunda taşıyacağı çıkarma araçları ile çıkarma operasyonlarına katılabilecek ve envanterdeki en ağır NATO helikopterleri ile dönebilen rotorlu Osprey hava araçlarının gece ve gündüz operasyon yapmasına olanak sağlayacak bir uçuş güvertesine sahip olacaktır. 

Ayrıca, F-35B gibi dikey iniş ile kısa mesafede kalkış yapabilecek taktik uçaklarında konuşlanabileceği TCG ANADOLU ile Türkiye Cumhuriyeti bölgesel güç aktarım kabiliyetini, orta ölçekli küresel güç aktarımına çevirebilecektir. TCG ANADOLU, ameliyathane, röntgen cihazları, diş tedavi üniteleri ile yoğun bakım ve enfeksiyon odaları dahil en az 30 yatak kapasitesine sahip bir revir/hastaneye sahip olacak ve insani yardım operasyonlarında Hastane Gemisi olarak görev yapabilecektir.

Tam yüklü deplasmanda 27,436 ton ağırlıkta ve 231 metre boyunda inşa edilmesi planlanan Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi TCG ANADOLU, Silahlı Kuvvetlerimizin envanterinde yer alan en büyük deniz platformu olacaktır.

HÜRKUŞ-C/SİLAHLI HÜRKUŞ UÇAĞI GELİŞTİRME VE SERİ ÜRETİM PROJESİ

HÜRKUŞ-C Projesi, HÜRKUŞ Projesi kapsamında TUSAŞ (TAI) tarafından yurtiçi imkânlar kullanılarak üretilen başlangıç ve temel eğitim uçağımızın geliştirilerek Kara Kuvvetleri Komutanlığının ve Jandarma Genel Komutanlığının ihtiyaç duyduğu hafif silahlı keşif ve saldırı uçağının üretilmesi amacıyla başlatılmıştır.

Bu proje ile ülkemiz ilk kez yerli ve milli imkânlarla üretilen bir silahlı keşif ve taarruz uçağına sahip olacaktır. İlk etapta 18 uçaklık üretim planlanmakta olup ihtiyaç neticesinde 18 adet ilave uçağın da üretimi projelendirilmiştir.

Zırhlandırılmış yapı, kendini koruma sistemleri, gece görüş uyumlu sayısal kokpit ve gelişmiş aviyonik sistemler ile donatılacak olan HÜRKUŞ-C uçağımız pilot eğitim ihtiyacının yanı sıra, hafif taarruz ve silahlı keşif görevlerinin düşük maliyet ve yüksek hassasiyet ile gerçekleştirilmesini amaçlamaktadır.

Dijital güvenli haberleşme, görüntü & veri bağlantısı ve termal görüntüleme/ nişangâh sistemi imkânlarına da sahip olacak uçağımız CİRİT Lazer Güdümlü Füze, LUMTAS/UMTAS Güdümlü Roket gibi milli mühimmatların yanı sıra genel maksat bombaları ile 12,7 mm ve 20 mm top sistemlerini de taşıyabilecek kapasitede olacaktır.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok