Baharatlar Bozulur mu?

✔ Baharatlar Bozulur mu?

Kısaca söylemek gerekirse, baharatlar da mutfağımızdaki diğer tüm yiyecek ve besin maddeleri gibi bozulurlar.

Çoğumuzun aklına zaman zaman baharatlar bozulur mu sorusu geliyor. Özellikle, sadece bazı tariflerde kullandığımız, her zaman kullanmadığımız ve baharatlığımızda uzun süre kalan, uzun süre gözümüzden kaçan baharat kavanozları zaman zaman kafamızda soru işaretleri doğurur.

Baharatların bozulduğu nasıl anlaşılır?

1- Baharatların bozulması genellikle tadı ve kokusunun gitmesi şeklinde olur.

2- Baharat kullanmanın temel amacı yemeklere lezzet ve koku katmak olduğundan, bu seviyeye gelmiş baharatın kullanım tarihinin geçtiğini kabul etmek daha doğru olacaktır.

3- Baharatların, koku ve tatlarını kaybettikleri noktada, sağlıklı bileşenlerini de kaybetmiş oldukları hiç şüphesizdir.

4- Baharatların topaklanması durumu ve renginin değişmesi bozulup bozulmadıklarını anlamanın bir diğer yoludur.

Baharatlar ne kadar süre dayanır?

1- Baharatların ideal kullanım süresi 1 yıldır.

2- Bununla birlikte düzgün saklama koşullarında bu süre 2 yıla kadar çıkarılabilir.

3- Baharatların dayanma sürelerini hesaplamak ve takip edebilmek için ilk aldığınızda üzerine aldığımız tarihi not ediniz.

https://yemekciyiz.net/

4- Toz biber, pul biber, köri, dolma baharı, kimyon gibi sıcaklıktan çok hızlı etkilenebilen baharatlar olup, bunları buzdolabında saklamayı tercih edin.

5- Böylece saklama sürelerini uzatmış oluruz. Bunun için ağzı sıkıca kapanan kavanozları kullanın.

6- Tüm bunlarla birlikte, baharatları uzun süre kullanmanın en doğrusu baharatları taze olarak satın almaktır.

7- Güvenilir bir satıcı baharatların dayanma sürelerini bilir, alım ve satım miktarlarını ona göre ayarlar, saklama ve satış koşullarını en uygun şekilde sağlar.

8- Baharatları doğru saklamanın kuralı, hem evde son tüketici için hem de satış ve sergileme esnasında, nemsiz, kuru ve ışık almayacak şekilde tutmaktır.

9- Bu nedenle açıkta satılan, güneş ışığına ve sürekli havaya maruz kalan baharatlar satın alınmamalı. Çünkü bu şekildeki ürünlerin, daha mutfağınıza ulaşmadan bayatlamaya başlamış olmaları kuvvetle muhtemeldir.

Baharatlar nasıl saklanır?

1- Evde baharatları saklamak için de, kalorifer ve sıcak su borusu gibi ısı değişimlerinin olabildiği noktalardan uzak, sürekli açılıp kapanmayan, içine ışık almayan bir dolabı tercih edilmeli.

2- Kullanım kolaylığı sağladığı için baharatları ocağın çevresinde koymak genellikle çok sık rastlanan bir tercihtir. Ancak ısı değişiminden kaçınmak gerektiği için, bu yöntem doğru değildir.

3- Kullanımının sık olan, sürekli pişirilen yemeklerde kullanılan ve baharat kavanozlarının bir iki haftada bir boşalıp yeniden doldurulan baharatlar için kısmen kabul edilebilir.

4- Ağzı tam kapanmayan plastik poşetler yerine, ağzı sıkı sıkı kapanan ve hava almayan cam kavanozları seçmek, baharatların dayanma süresini artıracaktır.

5- Eğer baharatlar tezgah üzerinde tutulacaksa, cam kavanozlar yerine içine ışık almayan, kapalı porselen kapları kullanmamız daha doğru olacaktır.

6- Baharatları kullanırken de, direkt kavanozdan tencereye boşaltmamak önemlidir. Çünkü bu durumda, baharatlar tencereden gelen buharı içine çekerek, nemlenme nedeniyle bozulması daha çabuk olacaktır.

7- Son olarak, baharatları toz şeklinde değil, tane şeklinde almayı deneyin. Kullanmak istediğimizde zaman kendiniz öğütün. Örneğin, karabiberi tane halinde alabiliriz. Zencefil, zerdeçal, tarçın gibi baharatları, kök veya kabuk şeklinde alıp, küçük bir rende ile rendeleyerek kullanabiliriz.

Sağlıkla Kalın… Afiyet olsun…👍👍👍

Zerdeçal

Dünyada birçok baharat çeşitleri bulunur. Bu baharatlar arasında zerdeçal yerini almaktadır. Zerdeçal sarımsı, parlak, sarı renkli bir Hint baharatıdır ve kuzey ve güney Hindistan’da kullanılır.

Zerdeçal bitkisinin haşlanmış, kuru ve saf köklerinden oluşur. Yemeğin tadı ve rengi için kullanılır ve köri tozunun ana maddesidir.

Kişniş

Hindistan’da ‘Dhaniya’ olarak bilinen toz kişniş, bütün tohum veya toz formunda satın alınır. Tohumlar genellikle baharatlı veya baharatsız olarak kullanılır.

Her Hint evinde vazgeçilmez bir baharat haline gelen narin, tatlı bir aroması olan bir bitkidir. Kişniş çorba, köri ve diğer gıdalarda kullanılır.

Taze kişniş yaprakları çeşitli yemeklerde garnitür olarak kullanılır. Kişniş ayrıca Hindistan dışındaki birçok ülkede üretilmektedir.

Kimyon

Kimyon tüm dünyada kullanılır ayrıca bütün tohum ve toz formunda da satın alınabilir ve dünyanın farklı yerlerinde yetişen bir bitkinin kurutulmuş beyaz meyvesinden gelir.

Tohumları acı ve aromalıdır. Kimyon dünya mutfağında köri, baharat, ekmek, kek ve peynirde lezzet olarak kullanılır.

Küçük miktarlarda kullanılır ve genellikle bağışıklığı güçlendirir. Çoğu zaman kimyon tohumları ısıtılır ve pişirilir, bu da onlara güçlü bir tat ve aroma verir.

Hardal 

Hardal tohumları, sebze ve baharat olarak yetiştirilen bir bitkiden gelir. Küçük siyah veya sarı, beyaz veya kahverengidirler ve fırınlandıklarında tam aromasını bırakırlar. Isıttıktan sonra çatlarlar ve özel bir lezzet verirler.

Sarı beyaz hardal Çin’den gelir ve sonra kuzey Hindistan’a ulaşır. Kara hardal tohumu Güney Akdeniz bölgesinden gelir, ancak tüm dünyada yetişir. Tozlar ayrıca mayonezde kullanılır ve hardal yaprakları, yemekler için kurutulur.

Tarçın

Tarçın, dökmeyen bir ağacın kabuğundan gelir. Tarçın gövdenin kurutulmuş iç kabuğudur. Bir çalı olarak yetiştirilir ve iki yıllık bir büyümenin ardından hasat için hazırdır. Tarçın yağı da ağacın kabuğundan gelir.

Tarçın çubukları, Dünya mutfağında ebegümeci ve biraz köri üretimi için kullanılır.

Kokusu tatlıdır, topraklıdır ve ılık, lezzetli bir tada sahiptir. Ayrıca kurutulmuş çikolatanın yanı sıra bir pişirme tozu olarak da kullanılır.

Kakule 

Kakule, dumanlı, baharatlı tadıyla bilinir ve birçok yemekte kullanılır. Kakule, aynı zamanda defneyaprağı, karabiber, kara kimyon, tarçın, karanfil ve Hindistan cevizi gibi meşhur baharatlarla birleşebilir.

Kakule yağı, içecekler de dahil olmak üzere birçok gıdada değerli bir bileşendir. Hem tam hem de öğütülmüş biçimde kullanılır.

Kakule yağının aromatik işlem görmüş yiyeceklerde, likörlerde ve ayrıca parfümeri ve ilaçlarda da uygulamaları vardır.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok