Tavuk Cordon Bleu Tarifi

✔ Tavuk Cordon Bleu Tarifi

  • Hazırlama Süresi: 40 dakika,
  • Porsiyon: 4 kişi,
  • Kalorisi: 311 kcal,

Malzemelerimiz:

  • 500 gram (derisiz) tavuk göğüs,
  • 1 çorba kaşığı hardal,
  • ½ çay kaşığı kuru kekik,
  • 80 gram kaşar peyniri,
  • 110 gram dana jambon,
  • 2 çorba kaşığı tereyağı,
  • 1 çorba kaşığı kaşığı zeytinyağı,
  • 1 tutam iyotlu tuz,
  • 1 tutam karabiber,

Yapılışı:

☘ Fırını 175 derecede önceden ısıtın.

☘ Tavuk göğüslerini, ortadan ikiye bıçakla ayırıp, tezgaha serili streç filmin üstüne alın ve üstünü de streç film ile tekrar kapatın.

☘ Streç film arasında kalan tavuk göğsünü et dövücü ile inceltin.

(streç filmi yırtmamaya çalışın ki, diğer tavuklarda da bu şekilde kullanın)

☘ Dövülen tavukların içine 1 adet dana jambon, kaşar peyniri , hardal ve kekik ekleyin ve göğüsü kapatın. Tavuğun içindeki malzemelerin pişerken dağılmaması için de kürdanla birleştirin .

☘ Isıtılan tavaya tereyağını ekleyin ve tereyağı erirken tavuklara tuz ve karabiber serpiştirin.

☘ Daha sonra, eriyen tereyağında tavukları dışı altın sarısı olana kadar kızartın.

☘ Kızaran tavukları fırın kabına alın. İçine tavada kalan suyu ve yağı ekleyerek fırına verip, yaklaşık 20 dakika kadar pişirin.

☘ Güzel bir sebze salata ve limon dilimleri ile servisinizi yapın.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle…Afiyet olsun…😅

✦ ✦ ✦ ✦ ✦

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı image-19.png

✔ Kaşar Peyniri Nedir? Nasıl Yapılır?

🥛 Dilimlenebilir yarı sert peynirler grubundan olan kaşar peyniri ülkemizde beyaz peynirden sonra en fazla üretilen ve sevilerek tüketilen bir süt ürünüdür.

🥛 Telemenin belirli düzeyde asitleştirilmesinin ardından sıcak suda haşlanıp yoğrulması esasıyla elde edilen deliksiz ve bakteriler ile olgunlaştırılan bir peynir çeşididir.

🥛 En kaliteli, geleneksel kaşar peyniri koyun sütünden yapılmaktadır. Günümüzde ise yapımında inek ve koyun sütü karışımları tercih edilmektedir. Bazı yörelerde keçi sütü de eklenmektedir.

🥛 Genellikle koyun sütünden yapılması ve olgunlaşması sırasında serin ve rutubetli ortama ihtiyaç göstermemesi nedeniyle kaşar peyniri üretimi ülkemizde Trakya ve Marmara bölgelerinin güney kısımlarında gelişmiştir. Kars ve çevresinde de fazla olan koyun sütlerinin değerlendirilmesi amacıyla kaşar peyniri üretimi yapılmaktadır. Kaşar kalıpları genellikle doğu illerinde 6 kiloluk, Trakya illerinde ise 11-12 kiloluk ağırlıklarda üretilmektedir.

🥛 Beslenmemizde önemli bir yere sahip olan kaşar peyniri genellikle kahvaltılık olarak kullanılmasının yanı sıra çorbalarda, yemeklerde, hamur işlerinde, salatalarda, meze ve garnitür olarak, süslemelerde vb. yerlerde sıklıkla kullanılmaktadır.

Kaşar Nasıl Yapılır?

1- Kaşar Peyniri çiğ sütten yapılır. Pastörize veya uzun ömürlü sütlerden yapmaya çalışmayın kesinlikle olmaz.

2- 10 kilo çiğ sütü pastörize etmek için tencereye dökün. Pastörize işlemi sırasında benmari tenceresi kullanırsanız peynir veriminiz yükselir.

3- Sütü 70 derecede 10-15 saniye bekletmeniz pastörize olması için yeterli olacaktır.

4- Pastörize edilmiş sütün sıcaklığını hızlı bir şekilde 35-37 dereceye kadar düşürün.

5- Mayalama sıcaklığına kadar düşen sütünüze yarım su bardağı kadar ezilmiş, ayran kıvamına getirilmiş yoğurt ilave edin ve sonra karıştırın.

6- 10 kilo süt için 1 bardak (200-250 cc) şirden maya kullanın. Eğer, piyasada satılan hazır peynir maya kullanılacaksa üreticinin talimatlarına uygun miktarda mayayı sütün içine ilave ederek karıştırın. Sütün mayalanma sıcaklığı olan 35-37 derece aralığında olmasına özenle dikkat edin.

7- Süte maya ilave ettikten sonra 10 saniye kadar karıştırın. Sütü karıştırırken çok fazla dalgalanmamasına dikkat edin. Mayanızın gücüne göre 1-1.5 saat içinde süt mayalanıp jölemsi bir hale gelecektir.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı image-21.png

8- Peynir pıhtısını orta ateşte 45 dereceye kadar ısıtın. Bu işlem sırasında pıhtıyı karıştırın pirinç tanesi büyüklüğüne kadar indirim. Karıştırma işleminde büyük yumurta çırpıcı kullanabilirsiniz.

9- Pıhtı uygun sıcaklığa geldiğinde topaklanarak lastik gibi bir kıvama gelir. Pıhtıyı, süzgeç veya tahta kaşık yardımıyla toplayıp bir süzgece alın.

10- Elinizde peynir pıhtısını süzebilecek uygun kaplar olması gerekir. Uygun ebatlardaki plastik süzgeçleri bu iş için kullanabilirsiniz. Ancak, siz yine de çok fazla plastik ürün kullanmamaya dikkat edin.

11- Peynir pıhtısını süzerken tülbent bez kullanın. Peynir altı suyu B vitamini açısından çok zengindir. Mümkünse atmayın. Yemeklerinizde , çorbalarınızda ve hamur işlerinizde kullanın. Hem çok faydalı hem de çok lezzetlidir. İçilmesinde de hiç bir sakınca yoktur. Pek çok sporcu gıdasında bu peynir suları kullanılır.

12- Oluşan peynir pıhtısını oda sıcaklığında 1 gün beklemeye alın. Bu arada pıhtı süzülmeye devam edecektir.

13- Bir gün bekleyen peynir pıhtısı sertleşecek, gözenekli bir yapıya kavuşacaktır.

14- Peyniri Rondo’dan geçirerek pirinç tanesi boyutuna kadar indirin. Eğer Rondo’nuz yoksa peynir kalıbınızı elma soyar gibi ince şeritler halinde kesin.

15- Peyniri haşlamak için tencere ve içine geçebilen süzgece ihtiyacınız olacak

16- Tencerenizi temiz su ile doldurun. 80-90 dereceye kadar ısıtın.

17- Ronda’dan geçirdiğiniz peyniri ısınan suyun içine atın.

18- Birkaç dakika içinde peynir erimeye başlar. Erimeye başlayınca tahta kaşıkla ara ara çeviriniz. Suyun içinde lastik kıvamına gelince tezgaha alın. Hamur halindeki peyniri birkaç kez üst üste katlayın. Tekrar tencerenize atıp biraz daha erimesi için ısıtın işlemi tekrarlayın.

19- Peynir sertleşmeden tekrar dışarı alın ve şekil verin. Peynir soğumadan şekil vermeniz gerekir. Bu işlem sırasında tercih ederseniz peynirinizi tuzlayabilirsiniz.

20- İsterseniz sıcak kalıba yerleştirin. Buzdolabına koymayın oda sıcaklığında soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra kalıptan çıkarın

21- Kalıptan çıkarttıktan sonra tahtanın üzerine koyun. İlk gün birkaç saat de bir peynirinizi tersyüz edin. Peynirinizi 1 gün sonra yemeye başlayabilirsiniz.

22- Peyniri bekleterek aromasını artırabilirsiniz. Bekletirseniz 3 gün boyunca her gün çevirin. Sonraki günlerde 3 günde bir çevirin. Bir hafta sonra peyniriniz sararıp kabuk yapmaya başlayacaktır. Tamamen sararıp biraz kabuk yaptıktan sonra dolabınıza koyabilirsiniz.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle…Afiyet olsun…😄😄😄

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı image-22.png

İyi bir kaşar peynirinin aşağıdaki özellikleri taşıması gerekmektedir

– Dış görünüşü düzgün, kehribar sarısı renginde, sert ve çok kalın olmayan bir kabuğa sahip olmalıdır.

– İç görünüşü sarımsı beyaz-sarı renktedir, gözeneksizdir veya çok az gözenek bulunabilir.

– Orta düzeyde katı ve biraz esnektir.

– Hafif tuzlu tadı vardır.

– Dolgun ve oldukça keskin kokuya sahiptir.

– Kuru madde oranı yaklaşık olarak %58-60 civarındadır.

– Kuru maddede yağ oranı yaklaşık olarak %45-48 oranındadır.

– Tuz (NaCl) oranı yaklaşık olarak %3-5 oranındadır.

– Randıman kullanılan süt türüne göre değişmektedir. Sadece koyun sütüyle yapıldığında 100 kg sütten 16-18 kg; inek sütünden yapıldığında ise 9-10 kg kaşar peyniri elde edilmektedir.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok