Aydın Usulü Zeytinyağlı Etli Enginar Yemeği

✔ Aydın Usulü Zeytinyağlı Etli Enginar Yemeği

Aydın mutfağının geleneksel bir lezzeti olan enginar yemeğinin en önemli özelliği enginarın sapının, gövdesinin ve yapraklarının tamamının kullanılmasıdır. Sebzenin hiçbir yeri ziyan edilmeden yapılan bu besleyici yemek, sofraların vazgeçilmezleri arasında yerini almıştır. Sağlıklı kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun…😅

  • Porsiyon: 6-8 kişilik,

Malzemelerimiz:

  • 1 kilo enginar (gövde ve yaprakları üzerinde bir kaç tane küçük enginar başı olmalı),
  • 2 adet limon,
  • 300 gram dana kuşbaşı,
  • 1 yemek kaşığı un,
  • 1 çay bardağı zeytinyağı (veya sıvı yağ),
  • 10 adet arpacık soğan,
  • 1 yemek kaşığı domates salçası,
  • 1 demet dereotu,
  • yeteri kadar karabiber,
  • yeteri kadar tuz,

Yapılışı:

Enginarın yapraklarını gövdesinden ayırın. Yaprakların yeşil kısımlarını ortadaki kalın yeşil bölgeden bıçakla keserek temizleyin ve bu orta kısmını 4-5 santim uzunluğunda doğrayın.

Kalın gövde kısmınıda aynı şekilde, ortadaki taze kısım ortaya çıkarılacak şekilde bıçakla soyun ve bir parmak kalınlığında dilimleyin.

☘ Dilimlenen enginarın kararmasını önlemek için, içinde 1 adet limon suyu olan suya bırakın.

☘ Tamamı temizlendikten sonra yıkanan enginarı, içine tuz ve bir bütün limonun kabuklarıyla birlikte doğranan suda haşlayın.

Daha sonra haşlanan enginarı süzerek bir kaba alın (limon kabuklarının ayrılarak atılması gerekir).

Enginarın içinde haşlandığı su oldukça acıdır. Yemeğe eklemek üzere içinden 1 küçük çay bardağı alın ve kalan suyu dökün. 

Ayrı bir kapta kuşbaşı et, tuz, zeytinyağı, arpacık soğan ve bir kaşık un kavurun. Üzerine salça ekleyerek 1-2 dakika daha kavurun ve haşlanan enginarı tencereye ilave edin.

Ocağı kapatmadan hemen önce ince doğranan dereotunu ekleyin.

En son olarak damak zevkinize uyacak miktarda karabiber ve bir limonun suyunu ilave edin.

☘ Ayrılan 1 çay bardağı haşlama suyunu ve 3 çay bardağı daha su ekleyerek (az sulu bir yemek gibi olması gerekir) 10-15 dakika kaynamaya bırakın.

Yanında kese yoğurdu ile servisinizi yapın.

Sağlıklı kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun…😅

✦ ✦ ✦ ✦ ✦

✔ Şifa Kaynağı Enginar

Enginarı Nasıl Seçelim?

– Enginarın baş kısmındaki açılmış yapraklar fazla olgunlaştığının ve liflenmenin başladığının göstergesidir. Seçilecek enginarın yapraklarının açılmamış, yarasız, beresiz ve sıkı olmalıdır. Ayrıca, enginarın ağır olması da önemlidir.

– Enginarın taze olup olmadığını anlamak için de, uzun sap kısmı ucundan tutulup sallanır. Elastik bir şekilde sallanıyorsa tazedir.

– Ayrıca, enginarların taze kalması için çiçek gibi suya koyarak birkaç gün taze tutabilirsiniz. 

Enginarı Nasıl Temizleyelim?

– Çoğu zaman ayıklanmış ve soyulmuş olarak satılıyor. Ancak, bu enginarlar kararmasın diye içinde limon tuzu olan suda bekletilir. Aslında enginarları evde kolaylıkla siz de ayıklayabilirsiniz.

– En sağlıklı enginar pişirme yöntemi, sadece kaba yapraklarını temizleyip bütün olarak pişirmektir. Çünkü enginarın en faydalı kısmı pişmiş yapraklarının etli iç kısımlarıdır. Özellikle sakız enginarının yaprakları çok lezzetli ve sağlıklıdır. 

– Enginarın bütün kabuklarını soymanız gerekiyorsa bunu pişirmeden hemen önce yaparsanız lezzetini ve besin değerini korumuş olursunuz. Eğer eldiven kullanırsanız elleriniz kararmayacaktır. 

Bayrampaşa Enginarının Temizlenmesi 

– Genellikle sadece çanak kısmı kalacak şekilde temizlenir. Önce, enginar kesme tahtası üzerinde yan yatırılıp üstten iki parmak kadarı keskin bir bıçakla kesilir. Daha sonra en dıştaki kart yaprakları elle tek tek kopartılır.

– Enginar döndürülerek yaprak kalıntıları bıçakla düzgün bir şekilde kesilir. Enginarın iç kısmında, göbeğin üzerindeki tüyler kaşıkla kazıyarak çıkartılır. Göbeğinin iç kısmı yarım limonla ovulup kararmaması için limonlu suda bekletilir. 

Sakız Enginarın Temizlenmesi 

– Sakız Enginarı ise daha farklı temizlenir. Genellikle enginarın körpe yaprakları da kullanılır. Sadece alt kısımda en dıştaki 2 sıra yaprak kopartılır. 

– Enginarın en tepesindeki yaprakların uç kısımları keskin bir bıçakla kapak gibi kesilir. Üst kısımdaki yaprakları bırakılır. Kaşık yardımı ile göbek bölgesindeki tüyler çıkartılır. Sap kısmı kesilir ve  yemek veya salatalarda, cacıklarda, çorbalarda kullanılmak üzere ayrılır. Temizlenen enginarlar limonlu suda bekletilir.

Enginarı Nasıl Pişirelim?

– Genellikle zeytinyağlı olarak pişirilir. Ege’de ise dolması, kuzu etli terbiyeli yemeği başta olmak üzere sıcak yemekleri de yapılır. Dolması, etlisi, salatası, pilavı, püresi, fırınlanmışı ve daha pek çok yemeği yapılır.

https://yemekciyiz.net/

– Ancak en sağlıklı enginar pişirme yöntemi sadece kaba yapraklarını temizleyip bütün olarak haşlamak veya buharda pişirmektir.

– Geniş bir tencerede su kaynatın ve kabuklu enginar suya atın. Yapraklar rahatça kopacak kadar yumuşayınca sudan çıkartın. Yaprakları hazırlanan sosa batırılarak yenilir veya fırında bütün olarak pişirilir. 

– Enginarların sert dış yaprakları ayrılır, sapı ve üst kısmından da iki parmak kesilir. Enginarın yaprakları aralanır içlerine sarımsak yerleştirilir.

– Tuz, biber, bolca zeytinyağı ve limon karışımı sürülür ve folyoya sarılıp fırında 200 derecede yaklaşık 45-50 dakika pişirilip, sosa batırılarak yenir.

– Veya çanak enginarlar 7-8 dakika haşlanıp, doğranır. Sonra sızma zeytinyağına tuz, ince doğranmış kornişon turşu ve taze soğan, sarımsak ve limon suyu ilave edilerek çok lezzetli bir salata yapılır.

Dondurucuda Nasıl Saklayalım?

– Ayıklanan enginarları limonlu kaynar suda 2 dakika haşladıktan sonra hemen buzlu suya atın. Ilıdıktan sonra da buzdolabı poşetlerine koyun. Bu şekilde derin dondurucuda uzun süre saklamak mümkündür.

Şifa Deposu

– En önemli faydası karaciğere dost olması olarak bilinen enginarın, sağlık açısından faydaları bitmiyor.

– Şifa deposu enginar; yüksek oranda A, B1 ve C vitamini, kalsiyum, fosfor, demir, potasyum, manganez içeriyor. Bir orta boy çiğ enginar, yaklaşık 60 kalori enerji veriyor.

– Kolesterol içermeyen kalp dostu enginar, bedenimizin en ağır ve en büyük organlarından biri olan karaciğerin sağlıklı olması için tüketmemiz gereken özel bir besin olarak tavsiye ediliyor.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok