Tapuda Arsa Payı Nedir?

✔ Tapuda Arsa Payı Nedir?

1- Kanunda yazılı esaslara göre bağımsız bölümlere tahsis edilen ortak mülkiyet payına arsa payı denir. Bağımsız bölümlerin arsa payları proje müellifi mimarın teknik bilgisine göre ve bağımsız bölümlerin konumu ile büyüklükleri esas alınmak suretiyle değerleriyle orantılı olarak belirlenmektedir.

2- Arsa payı, hesaplanırken dikkat edilmesi gereken temel şey, bağımsız olan bölümün ana taşınmaza değerine oranının hesaplanmasıdır. Bu değerler metre kare büyüklük değeri değil, her bir bağımsız olan bölümün rayiç değeri yani alım satım değeri üzerinden hesaplanır.

3- Arsa paylarının bağımsız bölümün değeri oranında verilip verilmediğinin denetimi tapu müdürlüklerinin görevi değildir.

Bağımsız bölümlere tahsis edilen arsa payı, o bölümlerin değerinde sonradan meydana gelen çoğalma veya azalma sebebiyle değiştirilemez. Arsa Paylarında uyumsuzluklar meydana gelmesi mümkündür.

Böyle durumlarda pay sahipleri bu uyumsuzlukları SPK lisanlı bir değerlendirme firmasına giderek bu payların tespitinin istenilmesi gerekmektedir.

4- Paydaşın ana taşınmazdaki payı ile o paydaşa düşecek bağımsız bölümlerin toplam arsa paylarının eşit olması gerekir. Arsa paylarının tamamının bağımsız bölümlere bağlanması zorunludur. Arsa payları her zaman bağımsız olan bölümlerden tüm yapının oranına denk bir şekilde yapılmış olmalıdır.

https://yemekciyiz.net/

Bu oranda ise, çok küçük bir şekilde %15 ‘lik bir sapmanın olması kabul edilebilir. Aksi bir durumun oluşması durumunda bu arsa payının düzeltilmesi istenilmelidir. En önemli şey ise arsa payında kat irtifakının kurulmuş olduğu tarihtir.

5- Kat Mülkiyeti Kanunu’nda da bu gibi durumlarla ilgili olarak arsa paylarının bağımsız bölümlere olan değerleriyle orantılı olması gerektiğine vurgu yapılırken, arsa payı paylaşımının orantılı yapılmadığı durumlarda yeniden gözden geçirilmesi ve gerektiğinde gerçek arsa payının hak sahiplerine verilmesi amacıyla mahkemeye başvuru hakkının değerlendirilmesi gerekiyor.

6- Arsa payı ancak bağımsız bölüme bağlı olarak devredilebilir. Bağımsız bölüm devredildiği takdirde arsa payı da devredilmiş olur ve bağımsız bölümü kısıtlayan hususlar kendiliğinden arsa payını da kısıtlar.

Kat mülkiyetinin miras gibi yollarla başkasına devredilmesi durumunda arsa payı ve kat mülkiyeti birlikte devredilir. Arsa payları kesinlikle mülkiyet ve irtifaklardan ayrı ayrı devredilemez ve farklı bir kayıt şeklinde tutulamaz.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok