Anagayrimenkule Bağımsız Bölüm İlavesi Yapılır mı? Nasıl Yapılır?

  • Güncel: 24.05.2023

✔ Anagayrimenkule Bağımsız Bölüm İlavesi Yapılır mı? Nasıl Yapılır?

KMK. madde 44: Anagayrimenkulün üstüne kat ilavesi veya mevcut çekme kat yerine tam kat yapılması veya zemin veya bodrum katlarında veya arsanın boş kısmında KMK. 24 üncü maddenin ikinci fıkrasında yazılı yerlerin sonradan yapımı veya ilavesi için: 

a) Kat malikleri kurulunun buna oybirliğiyle karar vermesi; 

b) Anagayrimenkulün bu inşaattan sonra alacağı duruma göre, yapılan yeni ilaveler de dahil olmak üzere bütün bağımsız bölümlerine tahsis olunacak arsa paylarının, usulüne göre yeniden ve oybirliğiyle tesbit edilmesi; 

c) İlave edilecek yeni bağımsız bölüme tahsis edilen arsa payı üzerinde, tapu memuru huzurunda yapılacak resmi senetle, 14 üncü maddeye göre kat irtifakı kurularak bunun, anagayrimenkulün bütün bağımsız bölümlerinin kat mülkiyeti kütüğündeki irtifaklar hanesine tescil edilmesi ve anagayrimenkulün kapanan eski kütük sayfasiyle 13 üncü madde hükmüne göre bağlantı sağlanması;

şarttır.

Bu nitelikteki ilave veya genişletmelere izin vermiş olmakla beraber, kendisi katılmak istemiyen kat maliklerinin arsa paylarından, bu ilaveler sebebiyle azalan kısmın, ilaveyi yaptıranların bağımsız bölümlerine tahsisini kabul ettikleri, resmi senette belirtilir.  (KMK. Madde:44)

Bu takdirde, yeni bağımsız bölümün yapılmasına katılmıyan kat maliklerinin arsa paylarından yeni tahsis sebebiyle azalan kısmın bedeli kendilerine ödenir. (KMK. Madde:44)

https://yemekciyiz.net/

Yeni yapılan bağımsız bölüm, kat irtifakı kurulmasına dair olan eski resmi senet gereğince kat mülkiyetine çevrilerek onu yaptıranın mülkü veya yaptıranların ortak mülkü olur ve kat mülkiyeti kütüğünün ayrı bir sayfasına yeni malik veya malikler adına tescil edilir. (KMK. Madde:44)

Kat Maliklerinden İzin Alınmadığı Takdirde Ne Olur?

Kat maliklerinden izin alınmadan yapılacak inşaatlar, hukuki sürecin başlamasına neden olabilir. İzinsiz inşaat ile kat maliklerinin hem belediyeye şikayet etme hem de Sulh Hukuk Mahkemeleri’nde dava açma hakkı doğar.

Kat maliklerinin onayının alınmasının ardından belediyeye müracaat edilerek izin işlemleri başlatılır.

Gerekli evraklar:

1- Gerçek Kişilerde Fotoğraf (işleme taraf olan kişilerden birer adet vesikalık fotoğraf)

2- Yetkili Makamca Onaylı Mimari Proje.        

3- Düzenlenmiş liste. (arsa payları değişikliklerini de kapsayan liste)    

4- Yetkili makamca verilen yapı kullanma izni.        

5- Nüfus Cüzdanı veya Temsil Belgesi (tarafların yada yetkili temsilcilerinin nüfus cüzdanı veya temsil belgesi.)

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok