Kira Sözleşmesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  • Güncel: 24.12.2019

✔ Kira Sözleşmesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Ev kiralama sürecinde her iki taraf da birbirlerine güven yönünden zorluklar yaşıyor. Ev sahibi, yıllarca yaptığı birikim sonucu aldığı eve değer biçmekte ya da onu emanet edecek uygun birini seçmekte zorlanıyor.

Kiracılar ise, kendilerine en uygun evi ve güveneceği, sorun yaratmayacak mülk sahibini arıyor.

Tam da bu noktada ev sahibi ile kiracı arasındaki beklentileri tesbit etmek ve kiralama sürecinde oluşabilecek olası sorunların önüne geçmek için bazı detayları çok iyi bir şekilde bilmek gerekiyor.

Kira Sözleşmesini Doğru Bir Şekilde Hazırlayın

​Kiralama sürecinde karşılıklı olarak belirli konularda anlaşmış olabilirsiniz. Fakat üzerinde anlaşılan bu konuları yazılı bir sözleşme haline getirmek gerekir. Bu yüzden sözleşmeyi hazırlamadan önce biraz araştırma yapmak ve fikir sahibi olmak gerekmektedir.

Kira sözleşmeleri; özel, genel koşullar ve kiracıya teslim edilen eşya ya da demirbaşlar olmak üzere üç bölümden oluşur. Tabii her iki tarafın da mağdur olmaması için dikkat edilmesi gereken noktalar konusunda bilgili ve bilinçli olmak gerekir.

Kira Sözleşmesi Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Detaylar

Kira kontratı yaparken hem mülk sahibinin hem de kiracı haklarına dikkat etmeleri gerekir. Bu konulara dikkat edilmediği takdirde karşılıklı sorumlulukların yerine getirilmemesi nedeniyle zaman içerisinde çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir. Peki nelere dikkat edilmelidir?

Sözleşmenin içeriğinde mutlaka olması gerekenler

1- Kiralanacak mülkün adresi, cinsi ve mülk sahibinin kişisel bilgilerine eksiksiz olarak yer verilmeli.

2- Sözleşme imzalanırken kiralayan kişinin mülk sahibi; kiralayacak kişinin de kiracı adayı olduğundan emin olunmalı. Aksi bir durumla karşılaşmamak için sözleşmede kimlik fotokopisi bulundurun. 

3- Yıllık ve aylık kira bedeli hem yazıyla hem de rakamla sözleşmede yer almalı. Kiranın hangi periyotlarda ödeneceği net ibarelerle belirtilmeli. Örneğin; 2 ayda bir veya her ay başı gibi. 

https://yemekciyiz.net/

4- Kira artış oranı ile ilgili detaya sözleşmede mutlaka yer verilmeli.

5- Kira sözleşmesi yapılırken depozito alındıysa bu bedeli mutlaka sözleşmede yazılmalı. Hangi koşullarda iade edileceği veya edilmeyeceğini özellikle belirtilmeli.

6- Sadece meskenler için 500 TL ve üzeri kira ödemelerinin yasal olarak bankaya ya da PTT’ye ödenmesi zorunlu olduğundan kiralayan mülk sahibinin banka veya PTT hesap numarası sözleşmede mutlaka yer almalı. İşyerleri için herhangibir sınır bulunmamakta.

7- Kiracının, elektrik, su ya da doğal gaz faturalarından sorumlu olmaması gibi mülk sahibi ve kiracının uzlaştığı özel koşullar sözleşmeye dahil edilmeli. 

8- Kira sözleşmesinin süresi, kiracının evde tadilat yaptırmasıyla ilgili maddeler de sözleşmede bulunmalı.

9- Kira sözleşmesinde her iki tarafın da ıslak imzası bulunmalı.

Kiralama Konusundaki Haberleri Takip Edin

​Mülk sahibi ve kiracıların, kira sözleşmeleri hakkındaki yenilikleri dikkatle takip etmesi gerekir. Mesela kira zammı yapılırken miktarın belirlenmesinde kullanılan enflasyon oranlarına özellikle dikkat etmeniz gerekir.

Çünkü kira artışları her ne kadar kiracı ve gayrimenkul sahibi arasında belirlense bile bu rakamın enflasyona göre belirlenen üst sınırı geçmemesi gerekir. Bu da kira sözleşmesinde yapılabilecek en yüksek orandaki yasal zam oranını temsil eder. 

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı test-yemek-aof-aof-3-1.png

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok