İstenmeyen Denetçiyi Değiştirmek İçin Ne Yapılabilir?

✔ İstenmeyen Denetçiyi Değiştirmek İçin Ne Yapılabilir?

Denetçi; blok için, bloktaki kat malikleri tarafından; blok niteliğinde olmayan yapıların ortak yer ve tesisleri için, bu yapılardaki kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından seçilir.

Denetici Seçimlerinde aranan çoğunluk

KMK. Madde 41 – ……………… Kat malikleri kurulu denetim işini, kendi aralarından sayı ve arsa payı çoğunluğuyla seçecekleri bir denetçiye veya üç kişilik bir denetim kuruluna verebilir…..

Denetim Kurulunu/Denetçinin tutacağı defter kayıtları

KMK. Madde 41 – Denetçiler bu raporu ve verecekleri kararları ve gerekli gördükleri diğer hususları, (1) den başlayıp sıra ile giden sayfa numaraları taşıyan ve her sayfası noter mührüyle tasdikli bir deftere geçirip tarih koyarak altını imza ederler.

Kat Maliklerince Olağanüstü toplantıya çağırma

KMK. Madde 29 – ……… Önemli bir sebebin çıkması halinde, yöneticinin veya denetçinin veya kat maliklerinden üçte birinin istemi üzerine ve toplantı için istenilen tarihten en az onbeş gün önce bütün kat maliklerine imzalattırılacak bir çağrı veya bir taahhütlü mektupla, toplantı sebebi de bildirilmek şartiyle, kat malikleri kurulu her zaman toplanabilir.

İlk çağrı yapılırken, birinci toplantıda, yeter sayının sağlanamaması halinde, ikinci toplantının nerede ve hangi tarihte yapılacağı da belirtilir. (Ek cümle: 14/11/2007-5711/14 md.) İlk toplantı ile ikinci toplantı arasında bırakılacak zaman yedi günden az olamaz.

https://yemekciyiz.net/

Toplantı Yeter sayısı

KMK. Madde 30 – Kat malikleri kurulu, kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlasiyle toplanır ve oy çokluğuyla karar verir.

(Değişik ikinci fıkra: 14/11/2007-5711/15 md.) Yeter sayının sağlanamaması nedeniyle ilk toplantının yapılamaması halinde, ikinci toplantı, en geç onbeş gün sonra yapılır. Bu toplantıda karar yeter sayısı, katılanların salt çoğunluğudur.

Bu kanunda yeter sayı için ayrıca konulmuş olan hükümler saklıdır.

KMK. Madde: 66 “Toplu yapı”larda denetici seçimi

KMK:’na göre “Toplu Yapı” kapsamındaki bütün ortak yapı, yer ve tesisler için denetçi, toplu yapı temsilciler kuruluna katılan yönetici ve temsilcilerin, yönettikleri ve temsil ettikleri bağımsız bölüm sayısının salt çoğunluğunun oyu ile atanır.

KMK.’na göre “Toplu Yapı”nedir?

KMK. Madde 66 – (Ek: 14/11/2007-5711/22 md.) Toplu yapı, bir veya birden çok imar parseli üzerinde, belli bir onaylı yerleşim plânına göre yapılmış veya yapılacak, alt yapı tesisleri, ortak kullanım yerleri, sosyal tesis ve hizmetler ile bunların yönetimi bakımından birbirleriyle bağlantılı birden çok yapıyı ifade eder.

“Toplu Yapı”larda Yönetici ve denetçi atama

Madde 71 – (Ek: 14/11/2007-5711/22 md.) Yönetim plânında başka türlü düzenlenmedikçe, blok kat malikleri kurulu blok için, blok niteliğinde olmayan yapıların yer aldığı parseldeki kat malikleri kendilerine özgülenen ortak yer ve tesisler için, toplu yapı temsilciler kurulu ise toplu yapı kapsamındaki bütün ortak yapı, yer ve tesisler için yönetici ve denetçi atar.

Blok yöneticisi ve denetçisi, bloktaki kat maliklerinin; blok niteliğinde olmayan yapıların ortak yer ve tesisleri için yönetici ve denetçi, bu yapılardaki kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından seçilir. Toplu yapı kapsamındaki bütün ortak yapı, yer ve tesisler için yönetici ve denetçi ise, toplu yapı temsilciler kuruluna katılan yönetici ve temsilcilerin, yönettikleri ve temsil ettikleri bağımsız bölüm sayısının salt çoğunluğunun oyu ile atanır.

Kat Maliklerince, Denetçi/denetim kurulunun faaliyetinden memnun olunmaması halinde

Denetçi ya da denetim kurulundan memnun olunmaması durumunda, yönetimden talep edilerek yeni bir toplantı ile denetçi seçimi yapılabilir. 

Toplantı olağan üstü olacaksa toplantı ve yeter sayılarına dikkat edilmelidir. Denetçi sayı ve arsa bakımından olmak üzere iki çoğunlukla seçilmektedir. Çağrı ilamına olağanüstü toplantı yapılacaksa dikkat edilmelidir.

Gerekli olan çoğunluk sağlanamadığında hakim müdahalesi istenir. Kat maliklerinden biri, hakim müdahalesi yoluyla da denetçinin görevlerini yerine getirmediğinin tespitini ve tespit sonucunda denetçinin azlini mahkemeden talep edebilir.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok