Kiracı, Genel Kurul Toplantısına Katılabilir mi?

✔️ Kiracı, Genel Kurul Toplantısına Katılabilir mi?

Kat malikleri kurulu, bütün kat maliklerinden müteşekkil bir yapıyı ifade eder. Bir apartmanda/sitede ikamet edenlerin hepsi kat maliki olmayabilir. Adından da anlaşılacağı üzere “kat malikleri kurulu” doğal olarak “kat malikleri”nden oluşur. Ancak bu, kiracıların toplantıya katılamayacağı anlamına gelmez.

634 sayılı KMK’nın kat malikleri kurulu (genel kurul) toplantısını düzenleyen 29 ve devamı maddeleri bu hususta tek muhatap olarak kat malikini almıştır.

Nitekim 30’uncu maddede “kat malikleri kurulunun, kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlasıyla toplanacağı ve oy çokluğuyla karar vereceği” ifade edilirken 31’inci maddede “her kat malikinin, arsa payı oranına bakılmaksızın, bir tek oy hakkına sahip olduğu” belirtilmiştir.

Apartman yönetiminde kiracıların durumu nedir?

Kat malikleri kurulu, kat maliklerinden oluşmaktadır. Bu durumda apartman yönetiminde kiracıların durumu ne olacaktır? Apartmanda/sitede fiilen oturan, komşularıyla ilişkiler geliştiren ve bu ekosistemin doğrudan bir parçası olan kiracının yönetimde hiç mi söz hakkı olmayacaktır?

İşte tam bu esnada devreye “vekalet işlemi” girecektir. Vekalet sayesinde, kat malikinin toplantıya bizzat katılması gerekmeyecek ve vekalet verilen kiracı ya da başka herhangi bir kimse kat maliki adına tüm yetkilere sahip olacaktır.

Apartman toplantısına kimler katılır?

Apartman ya da site kat malikleri kuruluna;

  • Kat malikleri
  • Kat maliklerinin vekalet verdikleri kimseler,
  • Kat malikleri tarafından vekalet verilmemiş olsa bile kiracılar,
  • İlgili diğer herkes,

katılabilir.

https://yemekciyiz.net/

Kiracı oy kullanabilir mi?

Kiracının oy kullanması için kat malikinin yani ev sahibinin kendisini vekil kılmasına ihtiyacı vardır. Ev sahibi tarafından genel olarak vekil atanan bir kiracı, apartman toplantısına katılabilir ve oy kullanabilir.

Karar defterini kiracı imzalayabilir mi?

Aynı şekilde, vekil tayin edilen kiracı karar defterini imzalayabilirken, ev sahibinin vekalet vermediği kiracı karar defterine imza atamaz.

Sonuç olarak;

Kiracının oy kullanma hakkı ile kat malikleri kuruluna katılma hakkı birbirinden farklı değerlendirilmelidir. Her kiracı ister vekaleti olsun, ister olmasın kat malikleri kuruluna katılma hakkına sahiptir.

Vekalet, kat malikleri kurulu toplantısına katılmada değil, oy kullanma aşamasında olması gerekli olmaktadır. Aksi halde, kiracıların en temel haklarından birisi çiğnenmiş olacaktır. Sonuç olarak genel kurul toplantısına kat malikleri, kat maliklerinin vekalet verdiği kiracılar, vekalet verilmeyen kiracılar ve yönetici başta olmak üzere, ilgili herkes katılabilir.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok