Tapuda, Akitsiz İşlemlerden “Cebri Satışın Tescili İstemi”nin Şartları ve İstenen Belgeler

  • Güncel: 08.08.2022

✔ Tapuda, Akitsiz İşlemlerden “Cebri Satışın Tescili İstemi”nin Şartları ve İstenen Belgeler

a) Tanım ve Açıklama

Cebri satış, borçlulara ait taşınmaz malın borcu tahsil amacıyla icra müdürlüğü kanalıyla satılarak tapuya ihale alıcısı adına tescili işlemidir.

b) İstenen Belgeler

1) İcra Müdürlüğünün satış müzekkeresi,

2) Bu müzekkerede; ihalenin kesinleşmiş olduğunun belirtilmesi, ihale alıcısının nüfus bilgilerinin ve üzeri mühürlenmiş fotoğrafının bulunması, ihale bedelinin gösterilmiş olması gerekir.

3) Taraf/Tarafların fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaport veya avukat kimliği ile vesikalık fotoğrafları, T.C. Kimlik ve vergi numarası,

4) İşlem taraflarında temsilci sıfatıyla katılan var ise, temsile ilişkin belge.

c) Tescil İstem Belgesinin Yazım Örneği

Yukarda niteliği gösterilen taşınmaz malın tamamı Semiha AYDOĞDU adına kayıtlı olup, bu defa Gayrimenkul Satış İcra Dairesi Müdürlüğünün 17/02/2000 tarih ve 2000/153 sayılı yazıları ile iş bu arsa payının tamamı yarı yarıya olmak üzere 150.0000 (yüzellibin) TL.’sı bedelle Musa KATİP’e cebri yoldan satışı yapılarak hacizsiz, ipoteksiz ve tedbirsiz olarak tesciline karar verildiğinden mesken üzerindeki belirtilen hacizlerin, ipoteklerin ve tedbirin yukarıdaki tescil yazısı gereğince terkin edilerek adıma tescilinin yapılmasını arz ve talep ederim.

https://yemekciyiz.net/

d) Tapuya Tescil Örneği

25.07.2001 – 6458

Semiha AYDOĞDU : Tarık kızı – Tam – Kadastro – 23.05.1987 – 4567
Musa KATİP : Salih oğlu – Tam – Cebri Satış – 25.07.2001 – 6458

e) Tapu Senedinin Yazım Örneği

Taşınmaz malın tamamı Semiha AYDOĞDU adına kayıtlı iken, Gayrimenkul Satış İcra Dairesi Müdürlüğünün 17/02/2000 tarih ve 2000/153 sayılı yazılarına göre cebri satış işleminden tescil edildi.

f) İşlemin Mali Yönü

Cebri icra müzekkerelerinin tapuya tescilinde, Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 20.a pozisyonu uyarınca, müzekkerede yazılı satış bedeli üzerinden, her iki taraftan ayrı ayrı Binde 15 oranında harç tahsil edilir. Bu ihalede satıcının ödemesi gereken harç icra dairesince tahsil edilmiş ise sadece alıcının harcı alınır. Varsa veraset ve intikal vergisi ilişiği kestirilir. İcra dairesince bu verginin kesilerek, vergi dairesine yatırıldığı belirtilmişse ilişik belgesi aranmaz. Ayrıca Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok