İstiklal ve İstikbalimiz İçin Güçlü Savunma Sanayimiz

✔ İstiklal ve İstikbalimiz İçin Güçlü Savunma Sanayimiz

HÜRKUŞTÜRK BAŞLANGIÇ VE TEMEL EĞİTİM UÇAĞI

HÜRKUŞ projesi kapsamında, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin eğitim uçağı ihtiyacına cevap verecek ve dünya pazarında pay sahibi olabilecek özgün bir eğitim uçağının yurt içi imkanlar kullanılarak tasarımı, geliştirilmesi, prototip üretimi ve uluslararası sertifikasyonunun gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır.

TUSAŞ (TAI) tarafından yürütülmekte olan proje kapsamında 2 adet prototip eğitim uçağı, 2 adet yer uçağı ve Teknik Veri Paketinin hazırlanarak teslim edilmesi öngörülmüştür.

İki prototipi de tamamlanan HÜRKUŞ uçağımız 11 Temmuz 2016 tarihinde SHGM’den “TT32 Uçak Tip Sertifikası” almıştır. Aynı gün içinde Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA)  tarafından SHGM’nin Sertifikası tüm Avrupa ülkeleri için geçerli kılınmıştır. Böylece HÜRKUŞ, Avrupa Sivil Havacılık Otoritesi’nden tip sertifikası alan ilk Türk uçağı olmuştur.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın 15 adet yeni nesil temel eğitim uçağı ihtiyacının karşılanması amacıyla tamamen Türk mühendisleri tarafından özel olarak tasarlanan HÜRKUŞ-B uçaklarımız, ASELSAN tarafından geliştirilen yeni nesil dijital kokpit yapısı ve görev bilgisayarına sahip olacaktır.

MİLGEM – MİLLİ GEMİ

MİLGEM – MİLLİ GEMİ

Bu proje ile, Türkiye ilk defa korvet tipi bir askeri geminin tasarımını milli olarak gerçekleştirilmiş olup böylelikle gemi tasarımı, tekne inşası ile sistem entegrasyonunda dışa bağımlılık azaltılmış ve askeri tersaneler ile özel sektördeki gemi tasarım, inşa imkânları ve kabiliyetlerinin entegrasyonu suretiyle, özel sektörün harp gemisi inşası alanında gerekli bilgi birikimi, tecrübe ve altyapı ile donatılması sağlanmıştır. 

MİLGEM – MİLLİ GEMİ

Projede geçen yıllar içerisinde yerlilik oranı %70 seviyesine kadar getirilmiş olup tüm proje kapsamında 50’den fazla yerli firmaya iş imkânı sağlanmıştır.

MİLGEM – MİLLİ GEMİ

Proje kapsamında milli olarak tasarlanan ve inşa edilen gurur kaynağı gemilerimizden TCG-HEYBELİADA 2011 yılında, TCG-BÜYÜKADA 2013 yılında, TCG-BURGAZADA 2018 yılında ve TCG-KINALIADA 2019 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı hizmetine alınmıştır.

MİLGEM – MİLLİ GEMİ

Projenin korvet sınıfı olan ilk dört gemisinden farklı olarak devam gemilerin (5-8.Gemiler)  hava savunma kabiliyetini de içeren fırkateyn sınıfı gemi olacak şekilde tasarlanması ve inşa edilmesine yönelik çalışmalar sürdürülmektedir.

Bu kapsamda ilk gemi olan Beşinci Gemi’nin tedariki için Başkanlığımız ile STM A.Ş. firması ile sözleşme imzalanmış ve 27 Eylül 2019 tarihi itibari ile proje takvimi başlatılmıştır.

HAVA SOJ – HAVA PLATFORMUNDA UZAKTAN ELEKTRONİK DESTEK / ELEKTRONİK TAARRUZ KABİLİYETİ PROJESİ

HAVA SOJ

Proje kapsamında; Hava Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacı olan 4 (dört) adet Hava SOJ Sistemi tedarik edilecektir. Düşman haberleşme sistemleri ve radarlarının (hava savunma, erken ihbar vb.) tespit/teşhis edilmesi, konumlarının bulunması ve bu sistemlerin özellikle sınır ötesi harekâtta dost unsurlara karşı kullanılamaması amacıyla karıştırılması ve aldatılması hedeflenmektedir.

Hava SOJ Sistemlerine entegre edilecek görev sistemleri yurtiçi imkanlarla üretilecektir. Proje kapsamında teslimatlar 2023 yılında ilk Hava SOJ Sistemi, Hangar ve SOJ Filo Binası ile başlayıp 2025 yılına kadar devam edecektir.

MİLDAR -HAVA PLATFORMLARI İÇİN MİLİMETRE DALGA RADARI GELİŞTİRİLMESİ

Proje kapsamında hava platformlarının muharebe etkinliğinin artırılması amacıyla milimetre dalga bandında çalışan, çok fonksiyonlu, düşük hacim ve ağırlığa sahip, Helikopter ve İnsansız Hava Aracı (İHA) platformlarında kullanılabilecek radar prototipleri ile İHA platformlarının otomatik kalkış ve inişini gerçekleştirecek radar biriminin milli imkanlar ile geliştirilmesi sağlanacaktır.

Proje 3 fazdan oluşmakta olup, 1.fazda Helikopter Milimetre Dalga Radarı (MİLDAR), İkinci fazda Otomatik Kalkış ve İniş Sistemi’nin (OKİS) ve 3.fazda İHA MİLDAR geliştirilecektir.

MİLDAR

 2013 yılında sözleşme imzalanmış olup, Helikopter MİLDAR Kabül testleri tamamlanmış, OKİS üretim aşamasında ve İHA MİLDAR tasarım aşamasındadır.

MPT – 76MİLLİ PİYADE TÜFEĞİ

MPT – 76MİLLİ PİYADE TÜFEĞİ

Tamamen milli kaynaklar kullanılarak, yurtdışından teknik destek alınmadan üretilen Milli Piyade Tüfeği (MPT-76) NATO standardı olan soğuk ve sıcak hava, kum, yağmur, çamur gibi ağırlaştırılmış 42 testin tamamını hatasız geçmiştir.

MPT – 76MİLLİ PİYADE TÜFEĞİ

-40 ve 65 derece sıcaklıkta, basınçlı su tehdidi altında ve balçıkta bile sorunsuz olarak çalışmaya devam eden tüfek ile dakikada 650 atım yapılabilmektedir. 4.1 kilogram ağırlığında gövde yapısına sahip olan tüfek, 600 metreye kadar etkili bir menzile sahiptir. 

MPT – 76MİLLİ PİYADE TÜFEĞİ

7,62 mm çaplı mermi kullanan MPT-76 12 bin atıma kadar namlu ömrüne sahiptir.

KİRPİ -MAYINA KARŞI KORUMALI TAKTİK TEKERLEKLİ ARAÇ

KİRPİ — MAYINA KARŞI KORUMALI TAKTİK TEKERLEKLİ ARAÇ

Kirpi Projesi ile mayına karşı korumalı araçların yurt içi özgün tasarımının gerçekleştirilmesi ve böylece kara platformu alanında sistem tasarımı, entegrasyonu ve üretimi konusunda sahip olunan savunma sanayii altyapısının güçlendirilmesi hedeflenmiştir. Mayına, balistik tehditlere ve el yapımı patlayıcılara dayanıklı, tam donanımlı 10-13 personel kapasitelidir.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok