Kat İrtifakı ile Kat Mülkiyeti Arasındaki Fark Nedir?

✔ Kat İrtifakı ile Kat Mülkiyeti Arasındaki Fark Nedir?

Günümüzde konut/işyeri almak, sizin ve ailenizin geleceği açısından çok önemli olduğu bir gerçektir. Konut/işyeri sahibi olmak yaşam standartlarınızı yükseltmeniz, maddi açıdan avantaj kazanmanız demektir. Ayrıca, satın aldığınız konutu bir yatırım aracı olarak kullanmanız da her zaman mümkün olmaktadır. Bu kadar değerli bir yatırım aracı olması nedeniyle alım yapacağınızda detaylı şekilde incelemeniz gerekiyor.

Konut/işyeri sahibi olma sürecinde bazı bilgilere sahip olmanız da gerekiyor. Bu satın alma sürecinde karşınıza çıkabilecek “kat irtifakı” kavramını da çok iyi bilmeniz gerekiyor.

Peki, kat irtifakı ne demektir? Kat irtifakı ve kat mülkiyeti arasındaki fark nedir? Dilerseniz, konut/işyeri sahibi olmak için başlayacağınız tapu işlemleri öncesinde aklınıza takılan “kat irtifakı” kavramını tüm detaylarıyla inceleyelim. 

“Kat İrtifakı” ve “Kat Mülkiyeti” kavramları genellikle karıştırılır. Ancak, bu iki kavram arasında oldukça temel bir fark var: Kat irtifakı, yalnızca inşaatı henüz tamamlanmamış yapıların üzerine kuruluyor. Kat mülkiyeti ise hem inşaatının tamamen bitmiş olması ,hem de iskan belgesi (oturma izni) alınan yapıların üzerine kuruluyor.

İskan belgesi; bir yapının kullanıma uygunluğunu resmi olarak gösterir. Bu açıdan bakıldığında, kat irtifakını bir yapının kat mülkiyeti almasından bir önceki aşaması olarak tanımlamak mümkündür. Söz konusu yapının inşaatı tamamlandıktan sonra belirli bir süre sonra, kat mülkiyetine geçiş yapılması gerekiyor. 

https://yemekciyiz.net/

Kat irtifakının, kat mülkiyetine çevrilmesi

Kat irtifakının kat mülkiyetine çevrilmesi başvurusunun yapılabilmesi için, öncelikle ilgili inşaat müteahhitinin belediyeye müracaat ederek “iskan ruhsatı” alması gerekiyor. Müteahhitin vefat ya da iflas etmesi gibi durumlarda iskan belgesi alma sorumluluğu da mülk sahiplerine ait oluyor. İskan belgesi alındığında kat sahipleri Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne giderek dilekçe yoluyla kat mülkiyeti başvurusu yapması gerekiyor.

Başvuru sırasında ana yapının tüm cephelerinin göründüğü ve belediye tarafından doğru olduğu tasdiklenmiş bir fotoğrafın, tüm malikler tarafından imzalanmış ve noterde onaylanmış listenin ve yine maliklerin imzası bulunan yönetim planının da ibraz edilmesi gereklidir.

Başvurunun onaylanması durumunda tapunun cinsi arsadan binaya çevriliyor ve işlem tamamlanmış oluyor.

Sonuç olarak;

Kat irtifakı ile kat mülkiyeti kavramlarının arasındaki tek fark iskan belgesinin olmasıdır. Kat irtifakında, inşaatın tamamlanmamış olmasıdır. Kat mülkiyetinde ise, inşaatın tamamen bitmiş olması ve iskan belgesi (oturma izni) alınmış olmasıdır.

Kanuni haklarınızı belgeleyen kat irtifakı ya da kat mülkiyeti tapularını almayı ihmal etmemelisiniz.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok