Enerji Tasarrufuna Nasıl Katkıda Bulunabilirim?

✔️ Enerji Tasarrufuna Nasıl Katkıda Bulunabilirim?

Az enerji ile daha fazla nasıl işi yapabiliriz? En düşük düzeyde enerji kullanımını nasıl sağlayabiliriz? Bu hususlar günümüzün en önemli konusu haline geldi. Peki, mevcut olan enerjimizi nasıl daha tasarruflu kullanabiliriz? Enerjinin sürekli kullanılabilirliğini sağlamak için enerji israfının önlenmesi gerekiyor. Enerji tasarrufu ise, en düşük ihtiyaçta en verimli şekilde kullanmak olduğunu unutmayalım.

Enerjinin israf edilmesi, sadece bizlerin değil, bütün canlıların geleceği açısından kötü sonuçları olacaktır. Gereğinden fazla enerji kullanılması doğal kaynakların daha hızlı tükenmesine, çevrenin daha çok kirlenmesine ve küresel ısınmanın hızlanmasına yol açar. Ayrıca, aile bütçesinden ve ülke ekonomisinden daha çok para çıkmasına da neden olur.

Enerji tasarrufu hayatınızda yapacağınız ufak değişiklikler ile ciddi oranda enerji savurganlığımızın önüne geçebiliriz. Gündelik yaşantınızda alışkanlık haline getireceğiniz birkaç uygulama ile düşündüğünüzden daha fazla enerji tasarrufu yapabilirsiniz.

1- İçinde olmadığınız odalarda açık ışık bırakmayın ve yaşam alanlarınızda tasarruflu ampul kullanmayı tercih edin.

2- Yeterli doğal ışık elde ediyorsanız aydınlatmaya enerji harcamanıza gerek yoktur. Evde çalışmak için en aydınlık odayı seçin ve ışığın içeri girmesine izin verin.

3- Uyku modundaki cihazlar kapalı oldukları halde elektrik tüketimine devam ederler. Bu nedenle kullanmadığınız cihazları fişinden çekin.

4- Isıtma sisteminizi bir derece düşürün. Bu enerjiden tasarruf etmenizi sağlar ve sıcaklık farkını da hissedemezsiniz. Kombiniz açık iken pencereleri kapalı tutun.

5- Hafif ambalajlarda satılan ürünleri tercih ediniz.

6- A+++ özellikli beyaz eşya kullanımına geçin.

7- Fırın çalışırken kapağı sık açılmamalı, ısı kaybı önlenmelidir.

8- Buzdolabınızı kış aylarında, kış ayarına getirin. Buzdolabınızı 3-5°C aralığında çalıştırın.

9- Kullanılmayan elektrikli aletleri kapalı tutunuz. Kullanılmayan şarj cihazları fişten çekilmeli ya da tamamen kapatılmalıdır.

https://yemekciyiz.net/

10- Özel araç yerine toplu taşıma araçlarını, toplu taşıma araçlarının zorunlu olmadığı durumlarda ise bisikleti ya da yürümeyi tercih edebiliriz.

11- Alışveriş esnasında kasadan yeni plastik torba istemek yerine, var olan poşetlerinizi yeniden kullanın.

12- Çoğu bilgisayarda enerji tasarrufu için yerleşik ayarlar bulunur. Enerji ve “Uyku” modu ayarlarınızı düzenleyerek güç tüketimini otomatik olarak düşürün ve daha fazla tasarruf sağlayın. Yazıcı veya tarayıcı gibi yalnızca ara sıra kullandığınız başka cihazlarınız varsa, kullanmadığınızda bu kabloları fişten çekin.

13- Şarj edilebilir pil kullanmayı tercih edin.

14- Güneş enerjisi kullanan sıcak su sistemini tercih edin.

15- Binalarımızın dış cephelerini mantolama yaptırmalı.

16- Pencere ve kapıların izolasyonu ihmal edilmemeli. Kış aylarında açmanız gerekmedikçe kapı ve pencereleri kapalı tutarak kaloriferleri kısın.

17- Elektrik süpürgelerin hazne ya da torbaları sık sık temizlenerek süpürgenin emiş gücü artırılabilir ve daha kısa süre içerisinde temizlemesi sağlanabilir.

18- Sıcak su deponuzu ve borularınızı yalıtım malzemesiyle kaplatın.

19- Fırında pişen yemeği sürekli fırının kapağını açarak kontrol etmeyin, fırının lambasını kullanın. Çünkü fırınınızın kapağını her açtığınızda ısı enerjisinin büyük bir bölümünü kaybedersiniz.

20- Radyatörlerin üstünü örtmeyin ve gereksiz ısı kaybından kaçının. 

21- Cep telefonlarının şarj aletleri, şarj etme işlemi tamamlandıktan sonra bile akım çekmeyi ve enerji harcamayı sürdürür. Telefonları şarj ettikten hemen sonra şarj aletini prizden çıkarın.

22- Odalarınızı gün ışığından en iyi faydalanabileceğiniz şekilde kullanın.

23- Radyatörleri mobilyaların arkasına saklamayın.

“En ucuz enerji, tasarruf edilen enerjidir.”

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok